Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Здоров´я майбутньої мами

Здоров'я майбутньої мами

У кожної жінки - свій ритм життя. Хтось любить спокійно полежати на дивані, хтось звик до значних фізичних навантажень, не уявляючи собі життя без регулярних занять у спортзалі. І ось настав момент, коли жінка дізнається, що у неї скоро народиться малюк.

На мій погляд, у цей момент кожна жінка повинна прийняти як аксіому, відчути для себе: "Тепер моє тіло мені не належить". Саме цим правилом повинні регулюватися будь-які вчинки вагітної жінки: "Не нашкодь своїй дитині". Наперед скажу одне: все, написане мною, має сенс в умовах, коли майбутня мама може собі дозволити займатися тільки виношуванням дитини, своїм, і, як наслідок, її майбутнім здоров´ям.

Отже, перше, що потрібно зробити - покинути роботу. Усі хвороби від нервів, всі проблеми - в голові. І при вагітності в організмі настає такий стан, коли жінка спрямована тільки на виношування малюка. Від соціальних обов´язків (адже всі ми - люди), не піти, звичайно, але все ж, якщо у Вас є можливість "не бути нікому нічого винною", то це було б прекрасно.

Тоді, прокинувшись вранці і відчувши бажання поспати, Ви зможете не змушувати себе одягатися й бігти на роботу, щоб там сидіти і диференціювати ступінь свого токсикозу, а просто плюхнетеся назад в ліжко і доспите те, чого вимагає Ваш з малюком організм. Найменше Вашому маляті потрібні якісь ваші жертви, адже все, що Ви думаєте, по-своєму сприймає і він. Звичайно, якщо Ви - людина виважена і робота не вимагає емоційних навантажень, приносить вам задоволення і радість, - немає ніяких обмежень, трудіться на здоров´я!

Друге - стати на облік в жіночій консультації. Стоп. Я абсолютно не жену Вас в найближчу поліклініку до гінеколога, від якого Вас і без вагітності нудить. Ні. Майбутній мамі потрібно дуже уважно вибирати собі лікаря. Лікар повинен допомагати Вам як грамотними медичними порадами, так і морально. Лікар повинен подобатися Вам - тоді все буде набагато спокійніше і правильніше для Вашого здоров´я. Відмову від спостереження за вагітністю я вважаю разючою соціальною неграмотністю і тут не обговорюю. Ті, хто дотримується протилежної моїй точки зору, просто не читають такі речі, вони і так "все знають". І це їхнє право.

Я звертаюся до звичайних жінок, які схильні доручати професійні турботи фахівцям. Якщо у Вас є знайомий лікар, який готовий спостерігати Вашу вагітність, консультувати Вас з усіх питань - це прекрасно. Вам залишається всього лише стати на облік в районній поліклініці, правда, заздалегідь налаштувавшись, що все, що Вам там можуть сказати чи порадити, не має до Вас ніякого відношення. До речі, такий самий підхід потрібен і при виборі лікаря для своєї дитини. Якщо після візиту до лікаря у Вас залишилася купа питань, якщо Вам доводиться шукати на них відповіді в іншому місці, якщо лікар Вас засмутив - це не той лікар, який Вам потрібен.

Ваш лікар пояснить вам порядок спостереження вагітності, перерахує необхідні аналізи та обстеження. Моя думка: намагайтеся обмежитися тільки необхідними обстеженнями, не захоплюйтеся тривимірними УЗД і іншими досягненнями цивілізації. Вплив УЗД на плід до цих пір ще повністю не досліджений, так що, якщо немає необхідності, не потрібно турбувати свого малюка.

Дуже важливо довіряти своєму лікарю. Важливо, щоб відповіді на свої питання Ви шукали не в спілкуванні на конференції, не в книжках і статтях, а отримували у свого лікаря. Зрозумійте для себе важливу позицію: висмикнуті з контексту загальномедичні знання і Ваших індивідуальних особливостей поради можуть виявитися не просто некорисними для Вас, але й нашкодити. Поради та консультації повинен давати фахівець, якому Ви довіряєте, у якого та манера спілкування така, що вселяє Вам впевненість у собі і своїх силах.

Отже, Ви вагітні. У Вас є лікар. І ваш лікар сказав вам, що все у вас чудово, аналізи в нормі, вагітність протікає без ускладнень. Які загальні рекомендації можна дати такий майбутній мамі?

Фізичні навантаження під час вагітності

Гіподинамія (обмеження рухливості) сприяє ожирінню, порушенню функції кишечника, слабкості пологової діяльності та іншим ускладненням. Тобто, чекаючи на дитину, Ви повинні піклуватися про достатність фізичного навантаження.

Якщо фізичні навантаження для Вас - новина, то краще, якщо Ви будете відвідувати курси ЛФК при якому-небудь центрі, спеціальний басейн, де за Вашими діями догляне кваліфікований інструктор. Найпростіше навантаження - прогулянки на свіжому повітрі. Ходьба повинна бути досить інтенсивною, але не важкою для Вас. Тобто, під час вагітності не потрібно займатися до втоми, навпаки, критерієм має бути відсутність втоми. Надмірне напруження небезпечне для здоров´я плоду, так як фізичне навантаження призводить до збільшення кровотоку в працюючому м´язі, в результаті знижується приплив крові до матки, плаценти, що може зменшити доставку необхідного кисню плоду.

Якщо Ви займалися спортом до вагітності, то рівень допустимих навантажень краще узгодити з Вашим лікарем. Однак заборона на всі види спорту, пов´язані з різкими рухами, бігом, стрибками та емоційним напруженням, однозначна для всіх. Вагітність - не час для установки рекордів або участі в марафоні. Думайте в першу чергу про Вашу дитину - вправи, які Ви добре переносили до вагітності, зараз можуть виявитися потенційно шкідливими.

Харчування майбутньої мами

Найпоширеніша омана - що майбутня мама повинна їсти за двох. Потрібно обов´язково зрозуміти, що кількість з´їденого повинна бути мінімальною (на пізніх термінах прийом їжі часто-густо утруднений печією, відчуттям переповнення шлунка...), а от якість - максимально корисною. Якщо не заважати своєму організму, то він сам врегулює і меню, і кількість, і якість... Наприклад, я ніколи не була фанаткою м´яса, а в вагітності без всяких рекомендацій моторошно його хотіла, причому понатуральніше, не котлетки, а так цілим шматком...

Одяг для вагітних

Будь-який одяг покликаний бути для нас джерелом зручності і позитивних емоцій. Одяг вагітної має стати таким подвійно - він повинен бути зручним і красивим і для Вас, і для майбутньої дитини.

На мій погляд, ставлення до "вагітного одягу" є в двох варіантах: заховати все, щоб ніхто нічого не помічав або ставитися до животику, який з’являється, "з повагою", пишатися ним... Коли я ще не була вагітною і побачила по телевізору вагітну Наташу Корольову, співочу у гарній сукні, що дуже підкреслює живіт, то чудово пам´ятаю, як була обурена: ось ще, будуть тут животи випинати... Напевно, від заздрощів, іншої причини такої думки не бачу. Так ось, коли на наступний рік я ходила вагітна, мені подобався одяг, що підкреслює живіт, на Новий Рік я вибирала собі сукню - а нічого, що на один раз, так хотілося щось таке красиве, що підкреслює живіт...

Так я це до того, що своє ставлення до одягу Ви відчуєте тільки в міру підростання малюка і животика. Але в будь-якому випадку, одяг не повинен бути тугим, стискуючим рухи. Одяг, білизна - це настільки принципово як для вашого особистого комфорту, так і для здоров´я малюка.

Зі свого досвіду можу сказати, що в мене дуже змінилася шкіра, я в вагітності як би "дихала" нею, і тому білизну і одяг сприймала тільки з натуральних матеріалів, така стала чутлива... Чудово, що білизну можна підібрати в магазині, ретельно примірявши - у різних виробників різні лекала білизни та одягу.

Якщо вам дозволяють кошти, купіть собі спеціальну білизну - не пошкодуєте. Ніяких заочних покупок не може бути, тільки з ретельною приміркою.

Психологічна стійкість під час вагітності

Враховуючи колосальну гормональну перебудову, що відбувається в організмі вагітної, ми не можемо не нагадати про можливу підвищену слізливість, емоційність, вразливість. Що тут сказати. Можна, звичайно, сидіти і ридати під гаслом "Всі вагітні такі", а можна і підійти до питання більш раціонально (між іншим, ніякі ридання і сплески емоцій мами некорисні малюкові..) - жартувати над своєю слізливістю, намагатися постійно отримувати море позитивних емоцій, поменше слухати і читати страшилки і описи труднощів.

Всі медичні питання Вам повинен висвітлювати ВАШ лікар, а не тітка Маня з лавочки (а як інакше назвати випадкових знайомих вагітних або подруг, які давно народили?). Повірте, саме ВАШ стан - особливий, індивідуальний, все буде добре, якщо Ви будете ставитися до вагітності не як до тяготи, а відчуєте себе виконуючою архіважливу місію - виношування ВАШОЇ дитини. Ніхто інший не може зробити цього. Так чому ж ми раптом віримо, що чужі труднощі до нас мають відношення? Неправда це... У всіх все по-різному, але саме у Вас - чудово і добре.

Ставлення до ускладнень вагітності

Повторюся, але це дуже важливо - будь-які проблеми, пов´язані із захворюваннями і відхиленнями, повинен вирішувати лікар на очній консультації. Вагітність - не хвороба, а стан. Однак, вона може піти не за призначеним руслом.

Якщо Вас направляють на додаткове обстеження - значить, це необхідно. Не треба хвилюватися і турбуватися, тримайте себе в руках. Відхилення - це ще зовсім не ускладнення. Крім того, медична наука зараз на такому рівні, що багато серйозних проблеми минулих років канули в лету.

Однак, якщо лікар у поліклініці наполягає на госпіталізації, не потрібно опиратися, набагато корисніше переглянути своє ставлення до госпіталізації, налаштуватися, що "раз треба - значить треба" і почати тренуватися, не слухати пустопорожні страшилки, від яких неможливо уберегтися в пологовому будинку. Ваше завдання - виносити дитину, докласти всіх зусиль, щоб вона народилася здоровою і повноцінною, закласти базовий фундамент її розвитку. Повірте, що постільний режим, дієта без солі - зовсім не тяготи, і вам все одно не дотриматися цього вдома. У стаціонарі ж ви зможете займатися тільки і саме виношуванням дитини, так як всі інші проблеми залишаться за дверима пологового будинку.

Я зустрічала Новий Рік в стаціонарі - і нічого. Як казали сусідки (ми там стіл накрили, "Шампанське" пили), Нових років ще буде скільки завгодно, а дитина ця - єдина у своєму роді. І ризикувати її здоров´ям, тікаючи з пологового будинку під розписку, для дорослої людини просто неприйнятно. Ніхто не буде тримати Вас в стаціонарі дарма, раз є необхідність - будьте лояльні до здоров´я малюка, жалійте себе і не накручуйте сумних думок, що в стаціонарі так погано. Звичайно, вдома - краще і спокійніше ВАМ. Але в стаціонарі краще і спокійніше малюкові. Повірте, коли щодня лікар случає сердечко малюка і говорить, що все добре, - стаєш абсолютно спокійною. Все буде добре - інакше і бути не може.

За матеріалами solnet.ee

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас