Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що потрібно зробити перед плануванням вагітності?

Планування вагітності

Зачаття - це, звичайно, найважливіша частина планування вагітності. Але чи все ви врахували, перед тим, як зважитися завагітніти? Адже під час вагітності і після пологів, ваше життя міняється кардинально і до багатьох змін потрібно підготуватися заздалегідь. Чи готові ви до вагітності?

Для того, щоб вагітність і народження дитини стали справжнім святом, візьміть до уваги деякі моменти, які обов´язково потрібно врахувати ще задовго до того, як ви усвідомлюєте, що носите під серцем маленьке диво.

При плануванні вагітності зверніть увагу на:

• Стан здоров´я
• Фінансове становище
• Спосіб життя / Відносини

Стан здоров´я

Бажано, щоб було повне (на скільки це можливо) фізичне здоров´я.

Обговоріть з лікарем свої хронічні захворювання (цукровий діабет, генітальний герпес), які можуть вплинути на вагітність.

Якщо ви приймаєте будь-які ліки, проконсультуйтеся з лікарем про те, чи варто вам продовжити їх приймати під час вагітності.

Зробіть аналіз крові на визначення імунітету до дитячих захворювань, які небезпечні для вагітних (краснуха, вітрянка). Зробіть щеплення, якщо це можливо і необхідно.

Зверніть увагу на умови роботи та особливості вашої роботи (погана вентиляція, робота з хімічними речовинами, підняття важких речей), щоб визначити, чи можуть вони становити небезпеку для плоду.

Почніть приймати вітаміни для вагітних, бажано за три місяці до настання вагітності.

Почніть правильно харчуватися. Не переїдайте, але й не голодуйте.

Скоротіть вживання жирів та солодощів.

Пийте багато рідини, принаймні 8 склянок на день води, соку та / або молока.

Скоротіть вживання напоїв з кофеїном.



Якщо ви відвідуєте якусь спортивну секцію, проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб переконатися, що заняття можна продовжувати під час вагітності. Якщо ні, то вносьте зміни в міру необхідності.

Якщо ви не займаєтеся фізичними вправами - підберіть комплекс з низьким рівнем небезпеки - ходьба, плавання.

Фінансове становище

Потрібно звернутися до лікаря або знайомих, які нещодавно народили, щоб дізнатися, скільки коштує страховка, медикаменти на пологи і післяпологовий період.

Обговоріть стан своїх заощаджень і сплануйте подальший їх розподіл: що ви можете витратити на вагітність і пологи, що залишите на майбутнє дитини, що витратите на придбання найнеобхіднішого після пологів.

Обговоріть, хто залишиться з дитиною в декреті, хто вийде на роботу. Тут найбільш поширеним є стандартний розподіл ролей - мама вдома, тато - на роботі. Можливо, мамі потрібно буде вийти на неповний робочий день, або працювати на фріланс, щоб забезпечити необхідний рівень доходів для сім´ї.

Спосіб життя / Відносини

Попрощайтеся з алкоголем, наркотиками і нікотином. Якщо ви не можете відмовитися від однієї з цих згубних звичок - проконсультуйтеся зі своїм лікарем і пройдіть лікування.

Лягайте спати раніше - вашому організму потрібний повноцінний відпочинок, інакше можуть виникнути проблеми із зачаттям.

Уникайте стресів. Наскільки це можливо, звичайно.

Налаштуйтеся на позитивне батьківство.

Вирішіть питання, які виникають у ваших відносинах. Дитина може зміцнити шлюб, але може і послужити причиною розриву. Діти можуть зробити щасливий шлюб ще щасливішим, але не зроблять таким нещасний. Якщо ви незадоволені вашими відносинами - спочатку вирішіть всі питання з ними.

Обговоріть можливість допомоги та участі вашого чоловіка і родичів у вашій вагітності та вихованні дитини. Можливо, ваша мама зможе посидіти з малюком пару годин на день, або зможе піти в декрет замість вас, що б ви могли повернутися на роботу. Переконайтеся, що ви поставили до відома про свої плани того, від кого очікуєте отримати допомогу. Крім того, поговоріть з майбутнім батьком дитини про розподіл обов´язків по догляду за дитиною і домашніми обов´язками, що б це не стало неприємною несподіванкою після народження малюка і не виникало вигуків "Ну ти ж вдома сидиш!"

За матеріалами mamaclub.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас