Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Набряки під час вагітності

Набряки під час вагітності

Набряки в другій половині вагітності за даними статистики виникають у 10-15% жінок. Що ж це - норма чи патологія, і як попередити їх появу? Набряки, що супроводжуються підвищенням тиску і виникають під час вагітності, як правило, є проявом прееклампсії, або, як її називали раніше, пізнього токсикозу вагітних.

Прееклампсія – це ряд патологічних проявів (набряки, підвищення артеріального тиску, зміни в сечі), які найчастіше розвиваються в другій половині вагітності і характеризуються порушеннями діяльності судинної і нервової систем, змінами функції нирок, плаценти, порушенням обміну речовин.

Прееклампсія - найбільш часте ускладнення, що зустрічається під час вагітності та пологів, одна з головних причин захворювання матері і дитини і, як це не сумно, - смертності. Щорічно в світі від неї гинуть 65 000 жінок.

Прееклампсія і еклампсія (найважчий її прояв, що характеризується нападами судом) погані такими серйозними наслідками для матері та плоду, як крововилив у мозок, ниркова, печінкова та серцева недостатність, відшарування плаценти, передчасні пологи, затримка розвитку плода (гіпотрофія) і внутрішньоутробна його загибель .

Провідні її прояви розвиваються в результаті змін в стінках кровоносних судин. Підвищення судинного тонусу спричиняє підвищення артеріального тиску (АТ). Має місце також різниця в цифрах тиску на лівій і правій руці. Ця різниця зазвичай перевищує 10 мм рт ст.

На другому місці по частоті серед проявів прееклампсії, перебувають набряки. Причини їх виникнення багатофакторні, перш за все вони пов´язані зі зміною обміну кальцію - збіднінням ним стінок кровоносних судин і зниженням його рівня в тканинах організму вагітної.

А ураження нирок призводить до появи білка в сечі, і це є вже грізним попередженням про те, що організм вагітної не може боротися самостійно (і тільки тому лікар вимагає здавати сечу на аналіз перед кожним до нього візитом).

Слід зазначити, що останнім часом частіше спостерігається якийсь один з проявів: чи то жінку турбують тільки набряки, чи виявляються сліди білка в сечі, чи то підвищений тиск. Загальне самопочуття вагітної не порушується, і її важко буває переконати лікуватися.

Але лікування цього ускладнення вагітності справа лікарів жіночих консультацій і пологових відділень. Необхідно вживати заходів, які допоможуть попередити і призупинити розвиток прееклампсії.

До цих заходів відносяться: нормальні умови праці вагітної, повноцінний відпочинок, усунень негативних емоцій і стресів в сім´ї і на роботі, свіже повітря, помірні фізичні навантаження, раціональне та збалансоване харчування, вітаміни, фітотерапія (лікувальні трави).



А тепер детальніше про кожен з них

Провідне місце, звичайно, займає раціональне харчування. Добова калорійність їжі повинна становити 2800-3500 ккал. У свій раціон щодня потрібно включати 120 г білків, 350 г вуглеводів і до 80 г жирів. Кількість рідини не повинна перевищувати 1-1,5 л, повареної солі - 3-5 гр. Варто уникати копченостей, спецій і приправ. 1-2 рази на тиждень призначаються розвантажувальні дні: яблучні (1,5 кг несолодких яблук), сирні (500 г сиру), яблучно-сирні (1 кг яблук і 250 г сиру). Дієта повинна бути багата солями магнію, калію, кальцію і вітамінами. Тобто необхідно приймати мультивітамінні комплекси для вагітних". Рекомендуються також спеціальні чаї наступного складу:

* Апи-збір № 1 - корінь валеріани (1 г), трава пустирника (1 г), лист брусниці (1 г), плоди глоду (1 г), плоди шипшини (2 г);

* Апи-збір № 2 - корінь валеріани (1 г), трава пустирника (1 г), насіння кропу (1 г), лист мучниці (1 г), лист брусниці (1 г), плоди шипшини (2 г).

Збори приймаються протягом 4-8 тижнів по 100 мл (половина склянки) 2-3 рази на день, додаючи 25 г меду. Збір № 2 більше показаний при набряках, що починаються (якщо Ви стали помічати, що ноги до вечора набрякають).

Також необхідні щоденні прогулянки на свіжому повітрі (подалі від доріг!), ходьба по рівній місцевості протягом 40-60 хвилин зі швидкістю 100 кроків на хвилину, вони поліпшують газообмін у материнському організмі й системі мати-плацента-плід.

Всі ці профілактичні заходи слід проводити в терміни вагітності 20-22, 28-33, 35-37 тижнів протягом 10-15 днів.

І ще одне прохання, якщо все ж при дотриманні всіх цих заходів набряки збільшуються, а лікар відзначає збільшення артеріального тиску або зміни в аналізі сечі, прислухайтеся до його слів і починайте лікування, при необхідності навіть у стаціонарних умовах. Будьте уважні до себе, не пропускайте візитів до лікаря, який Вас спостерігає, і уважно виконуйте його призначення і рекомендації.

За матеріалами malush.dp.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас