Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Безсоння під час вагітності

Так хочеться спати... А не спиться!

Поширена проблема серед вагітних жінок - безсоння. У цій статті ви дізнаєтеся, чому не спиться і як з цим боротися.

Якщо вночі ви ніяк не можете заснути, то все, що написано нижче – для вас. Але не зневірюйтеся. Ви не самотні. За даними статистики близько 80% усіх вагітних відчувають проблеми зі сном. Звичайно, це не заспокоює. Адже Ви несете відповідальність за крихітну людинку, існування якої поки цілком залежить від Вас. Неспокій, що росте, боязнь не стулити око, підсилює нервову напругу і заснути стає ще важчим. Просто замкнуте коло.
Такий стан характерний для багатьох майбутніх мам вже в першому триместрі вагітності. Лікарі навіть вважають це ознакою "цікавого" положення. У другому триместрі сон зазвичай нормалізується. Але в останні три місяці перед пологами безсоння − знову часта гостя. Міркуючи про природу сну медики говорять що його порушення - не хвороба, а симптом. Тобто зовнішній прояв якихось процесів, що протікають у нашому організмі.

Причини безсоння у вагітних бувають фізіологічного характеру:
• важко вибрати зручну позу через вагу, що збільшилася, і живота
• біль у спині та поясниці
• ворушіння плоду в утробі
• часті нічні позиви до сечовипускання (збільшена матка тисне на сечовий міхур, тому спорожняти його потрібно набагато частіше)
• печія
• судоми
• свербіння в області низу живота із-за розтягування шкірних покривів
• труднощі з диханням (матка тисне на легені і на порожнисту вену)

Але можуть бути причини і психологічного характеру − хронічна втома, нервова напруга, що виникає через страхи майбутніх змін, що виникають перед пологами.

Лікарі радять починати боротьбу з безсонням, як не дивно, з самого ранку. По-перше, уникайте перенапруження. Втома, що накопичилася за день, не завжди сприяє міцному сну. По-друге, якщо велику частину доби ви проводите вдома, старайтеся не дуже часто заходити в спальню (вид ліжка нагадує про безсоння і підсилює страх). По-третє, якщо ви любите поспати вдень, спробуйте якийсь час відмовити собі в цьому задоволенні або принаймні скоротити час денного покою. По-четверте, бажано виконувати нескладні вправи, які будуть Вам під силу і в радість, - дуже корисне плавання, масаж, гімнастика. Прогуляйтеся перед сном і помрійте на балконі, дивлячись на зірки, помилуйтеся місяцем. Не забудьте провітрити спальню. У ній повинно бути прохолодне. Якщо мерзнуть ноги або судоми, краще спати в шкарпеточках або взяти з собою грілку на декілька хвилин.

Увечері години за півтори-дві до відпочинку починайте підготовку до того, щоб майбутня ніч виявилася спокійною (як би своєрідний ритуал приготування до сну). Не захоплюйтеся перед сном їжею, не їжте багато. Стежте, щоб Ваше щоденне споживання рідини (у добу)складало 6-8 стаканів, а вечірня порція була мінімальною. Також можна випити чашку теплого молока. Не подобається смак? Додайте корицю, меду або цукру. Тепле молоко заспокоює. Такою ж дією володіє чай з трав. Краще всього ромашка. Якщо ввечері відчуваєте слабкість, нудоту, прискорене серцебиття - можлива гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові). Вас заспокоїть солодкий сік або шматочок цукру. І обов´язково розкажіть лікареві. Не відкладайте на вечір тих справ, що вимагають розумових або фізичних зусиль. Звичайно, не дивіться страшних фільмів.

Швидкому розслабленню сприяє тиха і плавна музика. Помрійте про сокровенне, найбільш бажане - народження малютки. Його першої усмішки, слові, кроки. Поговоріть з ним. Заспівайте собі та йому колисанку. До речі, це допоможе Вам коли дитина народиться: легше буде вкладати спати, оскільки знайома мелодія його заспокоюватиме. Можна попросити зробити це тата. Перед сном добре б прийняти душ або ванну. Але з гарячою водою не сильно старайтеся. У воду додайте відвар ромашки або декілька крапель лавандового масла. Щоб позбавитися від свербіння, намажте шкіру лосьйоном або маслом. Носіть натуральні тканини. Попросіть чоловіка зробити Вам перед сном легкий масаж шиї, спини, поясниці, натруджених ніжок (особливо стоп).

Вам також допоможе заснути особливе положення у ліжку. Звичайно, доведеться відвикати спати на животі. Та в першій половині вагітності не переживайте з цього приводу: навколоплідні води не дозволять вам придавити дитинча, що росте. Але на останніх місяцях вагітності Вам самій буде зручно не лежати на животі. Але не в якому випадку не спіть на спині. У подібній позиції вся маса вагітної матки «відпочиває» на хребті, кишечнику і нижній порожнистій вені (відповідальній за відтік крові з нижньої частини тіла до серця) і, отже, це може бути причиною болів у спині та геморою, гальмувати діяльність травної системи, перешкоджати нормальному диханню і кровообігу і навіть викликати гіпотензію (низький кров´яний тиск). Якнайкращим положенням під час сну для майбутньої мами є те, при якому вона лежить на лівому боці. Бажано покласти одну ногу на іншу, а між ними подушку. Така поза полегшить приток крові до дитячого місця, поліпшить роботу нирок, що сприяє успішному виведенню з організму надлишків рідини і зменшенню набряклості ніг і рук. Поза ембріона найбільш фізіологічна. Стимулює кровообіг, сприяє максимальному розслабленню. До речі, майбутній мамі для сну знадобиться для сну не менше трьох подушок різних розмірів і форм для підкладення під бік, шию, а також щоб затискати між ніг. Не перешкодить зайва подушка під голову - в деяких випадках це не тільки полегшує дихання, але і є ефективним засобом проти печії. Можете обкласти весь матрац подушками. Таке ліжко оптимально прийме форму Вашого тіла. На добраніч.

Приватний психолог, мати двох дітей, Хоптинська Олександра

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Жіноче Здоров´я: Глибоке Зрозуміння та Збереження

Жіноче здоров'я — це складний та непередбачуваний аспект життя, який об'єднує в собі ряд фізіологічних та емоційних викликів. Від вагітності до менструації, від репродуктивної системи до загального благополуччя — розглянемо кілька ключових аспектів жіночого здоров'я та те, як розуміння цих питань може вплинути на якість життя.

Екстракорпоральне запліднення: надія для пар, які прагнуть стати батьками

Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) – це сучасний метод лікування безпліддя, який включає запліднення яйцеклітини сперматозоїдом поза тілом жінки. Цей процес став революційним проривом у репродуктивній медицині, відкриваючи двері до батьківства для багатьох пар, які зіткнулися з проблемами здоров'я або іншими труднощами на шляху до створення сім'ї.

Навіщо потрібна подушка для вагітних?

Під час очікування малюка у житті майбутньої матусі відбувається багато змін. Особливо на останніх місяцях, коли животик помітно збільшується та жінка відчуває велике навантаження на хребет. Тому у цей період не буде зайвим купити подушку для вагітних, яка доведе свою незамінність вже після першого використання.

Що варто знати про лунатизм у дітей

Лунатизм є поширеним явищем у дітей, і ось, що батькам варто знати про це…

Одне з найприємніших почуттів у батьків – це вкласти дитину спати після довгого дня й насолоджуватися хвилинами тиші. Але якщо дитина ходить уві сні, то навіть після того, як ви її вкладете в ліжко, розслабитися вам може і не вдасться. Лунатизм – поширене явище у дітей різного віку. Вони можуть ходити, говорити, робити різні речі і виглядати так, ніби прокинулися, продовжуючи спати. Що ж вам, як батькам, варто знати про цей стан?

При використаннi матерiалiв з порталу mama-tato.com.ua активне посилання на нас обов'язкове.
|
Copyright 2007-2024 Mama-tato.com.ua
Усі права захищено.
All rights reserverd.
Система Orphus