Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Схуднення за допомогою дієти: за і проти

Схуднення за допомогою дієти: за і проти

На сьогоднішній день можна знайти сотні рецептів схуднення. Один з найбільш частих - це, звичайно ж, дієта. Інтернет-портали, жіночі журнали пропонують всілякі види дієт: низькокалорійна, з виключенням різних продуктів, вуглеводна і навіть алкогольна. Чи є спосіб схуднення, який викликав би більше суперечок?


Прихильники дієт стверджують, що це найбільш природний і правильний спосіб схуднення, який дозволяє не тільки знизити вагу, але і добитися стабільного результату. Противники ж заявляють про нереальність тривало дотримуватися дієтичних рекомендацій, до того ж важко сумісних із сучасним способом життя. І наводять на доказ масу прикладів невдалого «дієтичного» досвіду своїх знайомих і близьких.

І ті, й інші мають рацію. Давайте разом спробуємо розібратися, чому часто дієта не дає тих результатів, яких ми очікуємо? Які ж випробування і спокуси чекають на кожного, хто намагається схуднути за допомогою дієти?

Найпоширеніший варіант - це ми клятвенно обіцяємо собі: «Все, із завтрашнього дня я на дієті». Приходить завтра, і ми з рішучістю і ентузіазмом починаємо слідувати рекомендаціям дієти. Дня через три з нетерпінням встаємо на ваги з думкою «скільки ж я скинула?» І, як розумієте, результат у вигляді мінус 300 або 400 грам вселяє мало оптимізму. Адже найчастіше дієта - це тривала і монотонна праця, а результат видно далеко не відразу.

До того ж в житті багато спокус, від яких так важко відмовитися. Наприклад, улюблений десерт «Тірамісу» на дні народження кращої подруги. Та й подруга каже: «Зробила спеціально для тебе». Відмовитися, звичайно, можна (теоретично), уявивши собі, як будеш виглядати схудлою завдяки дієті. Але відмовитися від улюбленого десерту у багато разів складніше, коли просто хочеться їсти!

Почуття голоду як раз і є тією причиною, яка може порушити всі наші плани по схудненню і побудови свого ідеального образу. Давайте розглянемо, звідки ж береться це відчуття голоду, і як же укріпити себе на шляху до заповітних цифр власної ваги.

Що відбувається, коли ми починаємо дотримуватися дієти?

Зменшується кількість спожитої їжі. Це відразу «помічає» шлунок, звиклий до певного обсягу з'їденого. Тепер він наповнений менше (а не як зазвичай) і не поспішає повідомляти в головний мозок про досягнуте насичення. Тому складніше відчути себе ситим після дієтичного сніданку і утриматися від добавки.

Також на спроби менше їсти реагують і наші жирові клітини, які, до речі, влаштовані природою дуже розумно. Їх завдання - створювати й підтримувати запаси енергії, щоб забезпечити нею організм у разі повного голодування. Зниження надходження поживних речовин є для них сигналом лиха, образно кажучи, загрозою вимирання! Природною захисною реакцією жирових клітин і є почуття голоду, яке штовхає нас до холодильника і заважає дотримуватися дієти.

Які ж можливі способи боротьби з почуттям голоду, що так заважає нам схуднути?

Варіант перший - моральний. Дати собі тверду обіцянку точно дотримуватися дієти. На жаль, такий шлях небезпечний безліччю спокус, з якими практично неможливо боротися.

Другий спосіб - вибір низькокалорійної дієти з необмеженим споживанням продуктів, багатих на клітковину (наприклад, овочів), яка наповнює шлунок, що зменшує відчуття голоду. Але складність у тому, що наш організм звик отримувати саме калорії, і вже через півгодини зажадає «перекушування».

Є ще один спосіб: боротися не із слідством, а з причиною. Так-так, можна впливати саме на почуття голоду і, таким чином, усунути перешкоди на шляху до своєї ідеальної ваги.

Підводячи підсумок, бачимо, що дієта дійсно може стати дієвим способом зменшити вагу і утримати її на ідеальному рівні, але з обов'язковим урахуванням особливостей нашого організму.

Які умови потрібні для успішного схуднення за допомогою дієти?

1. Поступовість і відсутність різких змін раціону. Чим різкіше ви скорочуєте обсяг їжі, тим сильніше опір жирових клітин, тим складніше досягти мети.

2. Тривалість. Адже для зміни звички, сформованої роками, звісно потрібно не один і не два місяці.

3. Дієта повинна бути збалансованою, забезпечувати організм усіма необхідними поживними речовинами.

4. Безпечне зменшення почуття голоду. Тоді дієта не буде постійною боротьбою із самою собою і стане вашим реальним способом досягнення ідеальної ваги.

Успішного і легкого вам схуднення!

За матеріалами uaua.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас