Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Робимо гімнастику для дітей до року

Робимо гімнастику для дітей до року

В даний час багато батьків знають про необхідність і важливість проведення масажу для дітей першого року життя. Однак поряд з цим матусі часто забувають про те, що гімнастика теж має велике значення для немовлят. Недолік рухової активності погано позначається на загальному розвитку дитини. Регулярне проведення гімнастики для грудних дітей сприяє правильному нервово-психічному, фізичному розвитку, сприятливо впливає на кровообіг, дихання, обмін речовин.


Заняття гімнастикою для немовлят рекомендується проводити, починаючи з 3-місячного віку. Тривалість гімнастики для немовлят 8-10 хвилин. Виконувати вправи слід щодня через 30 хв. після годування. Гімнастика для дітей до року повинна приносити задоволення грудничку, проходити в ігровій формі. Не змушуйте, не насилуйте дитину.

Необов'язково виконувати весь комплекс гімнастики відразу. Допускається розбивка занять на частини. Зробіть дві-три вправи зараз, а решту доробіть пізніше, коли у грудничка з'явитися настрій займатися гімнастикою. При цьому кожну вправу рекомендується повторити не менше 6 разів. Виконуйте гімнастику для грудних дітей плавно, акуратно, без сильних зусиль і натиску.

Отже, приступаємо до гімнастики

Покладіть грудничка на спину ніжками до себе.

Виконуємо гімнастику для ніжок

• Спочатку легкими масажними рухами погладьте ніжки дитини від стопи до стегна. Зробіть масаж ступні і пальчиків. Помалюйте «вісімки» або «сімки» на ступні, при цьому відбувається рефлекторне стискання і розслаблення стопи.

• Притримуючи ногу грудничка за гомілку, попрацюйте гомілковоступним суглобом - згинання, розгинання, рухи по колу.

• Після цього імітуємо велосипедні рухи – тримаємо ніжки грудничка за гомілку, одну ніжку згинаємо в колінному і тазостегновому суглобі, проводимо ковзання стопою по поверхні стола, випрямляємо. Повторюємо те ж саме іншою ніжкою.

• Згинаємо ніжки дитини в колінах, підтягуємо до живота, спочатку поперемінно, а потім одночасно.

• Піднімаємо прямі ніжки поперемінно і одночасно.

• Далі виконуємо кругові рухи в тазостегнових суглобах. При цьому обов'язково фіксуйте коліна дитини руками. Згинаємо ніжки грудничка в колінах, підтягуємо до живота, розводимо коліна в бік, потім випрямляємо ноги і зводимо разом.

Виконуємо гімнастику для рук

• Знову починаємо з легкого масажу. Погладьте руки немовляти від зап'ястя до плеча. Помасажуйте долоньку і пальчики. Кожному пальчику виконайте кругові рухи, легенько посмикайте їх.

• Фіксуємо руку дитини за передпліччя, робимо згинання-розгинання променезап'ясткового суглоба. Потім фіксуємо плече грудничка і згинаємо руку у лікті. Повторюємо те ж саме з іншою рукою.

• Обхопіть ручки дитини вище променезап'ясткового суглоба, свій великий палець вкладіть йому в долоньку. Спочатку піднімаємо по черзі одну руку вгору над головою грудничка і опускаємо її вздовж тіла. Після цього повторюємо вправу для двох рук одночасно.



• Розводимо руки грудничка в сторони, а потім схрещуємо навхрест на грудях.

• «Бокс». Фіксуємо руки в променезап'ясткових суглобах. Згинаємо руки дитини в ліктях, потім поперемінно витягуємо вгору. Виходять рухи, схожі на боксування.

• «Ладушки». Трохи струсіть ручки, поплескайте долоньками малюка. Якщо дитина не розпрямляє пальчики, візьміть одну ручку малюка і поплескайте по своїй долоньці, домагаючись розслаблення пальчиків.

Тепер виконуємо підіймання і перевороти

Дайте малюкові схопитися за великі пальці ваших рук, іншими пальцями притримуйте його руки. Легенько потягніть грудничка на себе, змушуючи підтягуватися і підніматися. Потім обережно опустіть. Виконуйте вправу неспішно. Спочатку піднімайте зовсім небагато, поступово збільшуючи кут підйому.

Для виконання перевороту зі спини на живіт закиньте праву ногу дитини на ліву. При цьому п'ятка правої ноги повинна бути близько коліна лівої ноги. Коліно правої ноги притискайте до поверхні столу. Не штовхайте дитину за спину, дайте їй перевернутися самостійно. При необхідності допоможіть дістати руки з-під живота. Повторіть вправу в іншу сторону.

Далі виконуємо невеликий комплекс гімнастики в положенні грудничка на животі • Тильною стороною кисті погладьте спинку дитини у напрямку від попереку до шиї і назад.

• Потім робимо вправу для ніжок. Одна нога випрямлена. Обхопивши за гомілку іншу ногу, виконуємо дугоподібні згинання (відводимо ногу убік, згинаємо в коліні, притискаємо, випрямляємо). Ту ж саму вправу повторюємо з іншою ногою.

• Випрямляємо ручки грудничка перед головою, трохи поплескаємо долоньками по поверхні столу.

• Виконуємо плавальні рухи руками малюка. Утримуючи за променевозап'ястний суглоб, випрямляємо руку над головою, відводимо убік, згинаємо в лікті, притискаємо до грудей, знову випрямляємо. Виконуйте вправу для кожної руки окремо і для двох рук разом.

• Повзання. Однією рукою притримуйте дитину за груди. Іншу руку підставте так, щоб напівзігнуті ніжки дитини впиралися в неї. Грудничок буде намагатися відштовхнутися ногами від вашої руки, здійснюючи рефлекторне повзання. Більш старших дітей ставте в колінно-ліктьову позицію і, притримуючи за стегна, розгойдуйте вперед-назад.

Після цього виконуємо вправу на розвиток навичок ходьби. Підтримуючи грудничка за пахви, даємо спертися ногами на стіл або іншу жорстку поверхню. Трохи нахиляємо вперед, повертаємо вліво або вправо в залежності від провідної ноги. Важливо, щоб малюк таки не стояв повністю, утримуйте його на руках, але в той же час не давайте йти на пальчиках, ступня повинна повністю спиратися на поверхню.

Роблячи гімнастику для дітей до року, не варто надто старатися з тривалістю занять, кількістю повторень. Знайдіть оптимальний режим, ритм занять гімнастикою, який влаштує вас і вашу дитину. Важливе не навантаження або сила, а регулярність виконання гімнастики. При виборі вправ орієнтуйтеся на фізичну готовність дитини сприймати вправи. Не варто сильно випереджати природний хід розвитку грудничка. Пам'ятайте, що дитині першого року життя найважливіша ваша турбота і любов.

За матеріалами baby.web-3.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас