Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Огляд ринку сучасних полівітамінних препаратів

Огляд ринку сучасних полівітамінних препаратів

Більше 50% людей використовують полівітамінні комплекси вітамінів, «ув'язнених» в одну таблетку, капсулу або пастилку. Полівітамінні препарати можна розділити за цільовими групами, на які орієнтуються виробники. Це діти, вагітні жінки, дорослі чоловіки і жінки, літні люди.

У чому секрет популярності полівітамінів?

Різні елементи здатні посилювати дію один одного. Це називається «синергія», на цьому явищі і «побудовані» полівітаміни. Так, вітамін С посилює вплив вітаміну Р на проникність судин, а вітаміни В9 і В12 разом краще активізують процес кровотворення.

Іноді вітаміни, діючи спільно, виявляються менш токсичними для людини навіть у великих дозах. Наприклад, вітамін А знижує токсичність вітаміну D. Нерідко до складу полівітамінів входять і «синергічні» їм мінерали. Так, кальцій сприяє кращому засвоєнню вітаміну В12, а вітаміни С і В9 допомагають організму засвоїти залізо.

Полівітаміни для дітей

Вітаміни необхідні дитині, особливо при вікових «стрибках» росту і маси тіла. Вітаміни допомагають зміцнити імунітет і дають можливість легше переносити фізичні та розумові навантаження.

Восени полівітаміни допомагають адаптуватися до школи та дитячого садка, взимку захищають від переохолодження і браку сонячного світла. Навесні полівітаміни допомагають впоратися із сезонним авітамінозом. А при частих застудах рекомендується прийом дитячих полівітамінів і влітку.

Дозування вітамінів і мінералів в полівітамінних препаратах для дітей точно відповідають віковим нормам, тому у препаратах чіткий розподіл - «від 3 до 5 років», «від 5 до 7 років», і т.д.

Виробники подбали про те, щоб у дітей було бажання приймати вітаміни. Вітаміни Vitrum baby випускаються у вигляді фігурок звірів; комплекс «ВітаМішки» - це кумедні напівпрозорі пастилки у вигляді ведмедиків. Майже всі дитячі вітаміни іноземного виробництва мають смак ягід або фруктів.

Полівітаміни для вагітних

Під час вагітності потреба у вітамінах зростає приблизно в 1,5 рази. Особливо важливі вітаміни В9, С, D і Е. А от надлишок вітаміну А, навпаки, може зашкодити. Все це враховують виробники «тематичних» полівітамінів для вагітних жінок. Найбільшого поширення отримали комплекси «Ельовіт Пронаталь», «Вітрум пренаталь» і Materna. Приймати ці комплекси корисно як під час вагітності, так і в період грудного вигодовування.

Полівітаміни для дорослих чоловіків і жінок

Стреси; забруднена атмосфера; швидкі «перекушування» на ходу; великі навантаження і періодичний прийом антибіотиків... Приблизно так можна описати життя сучасних людей працездатного віку. Тому комплекси полівітамінних препаратів для дорослих людей включають елементи, які допомагають зміцнити імунітет, нервову систему і активізувати внутрішню енергію. Це можуть бути не тільки вітаміни і мінерали, але і лікарські трави-«енерготоніки». Наприклад, на ринку представлені полівітамінні препарати «Мульти-табс з женьшенем» або «Геримакс енерджі» з екстрактом зеленого чаю.

Полівітаміни для літніх людей

З плином років у людини знижується енергетичний обмін і погіршується процес вилучення вітамінів з їжі. Чим старша людина, тим більше потрібні їй полівітаміни, в яких все вже вилучено, скомпоновано і готово до засвоєння. Адже як показує практика, брак вітаміну Е спостерігається у 80%, вітаміну С - у 60%, а вітаміну А - у 40% літніх людей.

Препарат, орієнтований на цю вікову групу - «Квадевіт». 15 вітамінів і 2 мінерали в його складі покращують стан серцево-судинної системи, активізують роботу печінки і нирок, зменшують токсичність ліків.

При виборі полівітамінного препарату для літніх людей слід звернути увагу на те, щоб всі вітаміни були представлені в дозах, що покривають 100% добової потреби організму.

За матеріалами family-med.web-3.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас