Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Життєві ритми немовляти

Життєві ритми немовляти

Малюк народився, і пішли перші секунди, хвилини, години його життя... З перших днів йому треба вливатися в нові умови. Слід допомогти дитині не тільки швидко адаптуватися, а й спрямувати сили на ріст і розвиток. Режим дня необхідний з перших днів життя.


Свій життєвий уклад немовлята осягають ще в утробі матері. Коли починається період активного ворушіння, майбутня мама може точно визначити стан неспання, сну і навіть тривоги. Весь перший рік життя дитини заснований на підтримці тих норм і рефлексів, які вона придбала ще до народження.

Суворе дотримання годин годування, прогулянок і купання давно вже не дієві. Зараз багато сімей складають свій власний графік, який максимально їх задовольняє. До того ж ринок товарів і послуг для дітей настільки розширився, що й місця стало більше, і часу. Але деякі незмінні правила все ж залишаються.



Щоб добре функціонував шлунок, потрібно дотримуватися часу годування і стежити за тривалістю неспання. Будь-яке емоційне перевантаження негативно впливає на нервову систему. А адже вона тільки формується. Для прогулянок бажано підібрати такий час, щоб перебування на повітрі було для малюка максимально комфортним. Можна придумати якісь невигадливі ритуали відходу до сну, купання, збору на прогулянку. Всі ці неважкі правила допоможуть мамі швидко налагодити побут, а малюка навчать відчувати час.

Немовлята зовсім не відчувають часу доби. Переплутування ночі і дня, збої в годівлях та нерегулярні прогулянки роблять дитину неспокійною і дратівливою. Щодня дотримуватися чіткого режиму дня, звичайно ж, відразу не вийде, але поступово слід все більше і більше налагоджувати цей процес. Оптимальний розклад дня можна скласти виходячи з постійного спостереження за малюком: легке засинання і пробудження, хороший апетит, готовність до активного, самостійного спостереження (наприклад, за іграшкою).

Буває, що немовля з першого дня саме встановлює життєві ритми. В такому випадку мамі залишається їх тільки підтримувати і в міру дорослішання потроху зміщувати. Треба чітко усвідомити, що відсутність розпорядку дня створить хаос і проблеми. Слід суворо стежити за тим, щоб усі процеси були повноцінними. Тільки тоді дитина буде рости здоровою, спокійною і відкритою до пізнання цього світу.

За матеріалами baby.web-3.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас