Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Режим дня шестимісячної дитини

Режим дня шестимісячної дитини

У шестимісячної дитини сон вже триває по 15-16 годин на добу. Нормальний режим сну дитини - вночі по 10-12 годин і вдень два-три рази по 1,5-2 години. З самого початку привчайте дитину до того, що ніч призначена для сну. Але буває, що діти перетворюють ніч в день, і ця звичка може закріпитися надовго, а от сім'я від цього буде тільки страждати. Ця проблема буде усунена, якщо укладати дитину в один і той же час, і якщо строго контролювати режим розпорядку дня.


По-можливості денний сон нехай проходить на відкритому повітрі - це найкращий снодійний засіб. Ключову роль в раціональному вихованні відіграє правильна організація неспання дитини. Доречно навести слова відомого російського педагога К. Д. Ушинського: «Один з основних законів дитячої природи можна висловити так: дитина потребує діяльності постійно і стомлюється не від діяльності, а від її одноманітності і однобічності». Важливо, щоб дитина в такому віці, якомога більше посміхалася, сміялася і радісно гуліла. Щоб дитина висловлювала ці емоції частіше розмовляйте з нею. Включайте в «раціон» виховання пісеньки.

Що стосується іграшок, - для малюка в першу чергу це не забава, а найважливіші гімнастичні посібники та основні засоби розвитку. Підбирайте іграшки простої форми, що звучать при русі, великі й яскраві, але тільки нехай вони будуть не різнобарвні, так як велика кількість кольорів може втомлювати дитину. Підвішувати іграшки треба на рівні витягнутих рук дитини, над грудьми. Періодично вкладайте іграшку в руки дитини, спонукаючи утримати її. Розвивайте вміння дитини брати іграшку з різних положень. Не перевантажуйте увагу дитини великою кількістю іграшок, - це швидко набридає їй, і, крім того, дитина стає розсіяною. Тому нехай в полі її уваги буде всього одна або дві іграшки, інші приберіть. Частіше показуйте брязкальце, ляльку-неваляшку, дзвіночки, музичну дзигу тощо. Так малюк поступово пізнає навколишній світ, розвиваючи органи чуття і становлення мови.



У дитини завжди повинні бути нові враження. В іншому випадку це може привести до збіднення потреб і, відповідно, до примітивності почуттів та емоційної недорозвиненості. Саме в дитинстві закладається основа для повноцінного дорослого життя.

Так само приділяйте час прогулянкам. В теплу пору якомога більше часу проводьте на свіжому повітрі. Гуляти необхідно і взимку. Наприклад, при температурі -10 ... -12 º С влаштовуйте прогулянки по 30-40 хвилин кілька разів на день. Гуляння в кімнаті з відкритим вікном або кватиркою не замінює прогулянок на відкритому повітрі. Немає обгрунтованих побоювань щодо прогулянок у зимовий час (при низьких температурах).

Обличчя дитини за будь-якої погоди на вулиці має бути відкритим. Якщо закрити обличчя кутом ковдри або простирадла, то дитина починає дихати не свіжим повітрям. Не слід гуляти і з соскою в роті.

Продовжуйте робити гімнастичні вправи і загартовування (ванни, повітряні ванни, обтирання).

За матеріалами baby.web-3.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас