Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

У Вас буде двійня. Цей божевільний перший рік

У Вас буде двійня. Цей божевільний перший рік

Кого ці слова, сказані на УЗД на дванадцятому тижні вагітності, не приводили в шок? Якщо не в шок, то, по найменшій мірі, в ступор - то вже точно. Відразу навалюється маса питань і проблем. Як на це відреагують чоловік і рідні? Як буде протікати вагітність і пологи? Чи зумію я виносити і доносити? Як планувати бюджет на двох, де брати речі, коляску? Як взагалі з ними справлятися? Добре, якщо є кому прийти на допомогу, а якщо ні ...


А якщо подивитися на це з іншого боку?
«Два ув'язнених сиділи в тюрмі. Один бачив віконні грати, інший зірки за цими гратами ».
Насправді, невже все так страшно?

Вагітність

Почнемо з головного. Скрізь можна зустріти попередження - вагітність двійнею, подвійний ризик, дуже складна вагітність, ускладнення неминучі, гестоз, анемія. Чи може все це бути? Звичайно, може. Але це може статися і при одноплодовій вагітності, і ризик від цього не менший. А може і при багатоплідній вагітності не бути нічого! Потрібно тільки взяти себе в руки і налаштуватися на позитив. Вам випало таке ЩАСТЯ!

Як же поводитися при цій вагітності? Та як завжди, як і при будь-якій іншій. Ставитися до цього як до нормального фізіологічного процесу. Головне - більше рухатися, думати тільки про позитивне і знати, що у Вас все в порядку, по-іншому і бути не може. І не дивитися на сусідів: он як з одним поневіряються, а я з двома як? Мине небагато часу, і ті проблеми, які притаманні поодиноко народженим дітям, відпадуть самі собою. Близнюки раніше дорослішають, вони більш самостійні, а це значить, що якщо правильно спланувати час, то і на себе його вистачить. І взагалі, у когось і трійні народжуються!

Пологи

Нарешті, Ви успішно підійшли до фінішної прямої. І знову безліч "як" і "чому"? Одного народжувати складно, а двох...

Але, по-перше, близнюки, як правило, народжуються з малою вагою - від двох до трьох кілограм. Іноді менше, але це рідше. Народжуються вони, як правило, на 38-му, 39-му тижні вагітності. Значить, менше носити! Знову позитив.

По-друге, зараз дуже поширений кесарів розтин. Це не погано і не добре. Обставини бувають різними. І якщо за показаннями Вам запропонують цей варіант, значить так треба. Нічого в цьому страшного немає. Головне, щоб діти народилися здоровими.

У будь-якому випадку пологи двійні - не складніші за звичайні пологи, це такий же природний фізіологічний процес. І знову-таки все залежатиме від Вашого настрою.

Після народження

Оскільки близнюки часто народжуються недоношеними, то в перший час їх можуть помістити окремо від вас, в дитяче відділення. Але це ненадовго. Перше, що Вам потрібно зробити - це постаратися налагодити грудне вигодовування.

Не варто боятися, що мало молока. Чим більше діти висмоктують, тим більше його виробляється. Швидше за все, в пологовому будинку Вам скажуть догодовувати маляток через їхню малу вагу. Це зрозуміло, показання потрібні для звітів. Але, навіть ще перебуваючи в пологовому будинку, постарайтеся більше годувати самостійно, ніж за допомогою пляшечки з сумішами, як би їх Вам не пропонували. А вже після прибуття додому забудьте про них, принаймні, на якийсь час! Якщо вже так виходить, що без пляшок не обійтися, то краще виділити для цього одне годування і тільки в цьому випадку годувати з пляшечки, а решту часу грудьми.

Друге, і що теж необхідно зробити, для близнюків особливо - це потрібно постаратися виробити режим. Незважаючи на поширену зараз тенденцію «вільного вигодовування», для близнюків це не підійде, інакше все зведеться до однієї безладної годівлі. Режим краще встановити відразу ж, з перших днів, підлаштовуючи його під дітей, тоді стане легше і їм, і Вам. Краще годувати одного відразу ж за іншим. На перших порах той малюк, що тільки-но поїв, буде рпекрасно спати, в той час як другий буде їсти.

Не обов'язково встановлювати жорстку черговість, хто за ким їсть, черговість можна варіювати, в залежності від обставин. Один може бути голодний, інший - ні. Можна спробувати і одночасне годування. Так економиться маса часу, але це складніше фізично. Якщо режим налагодиться, то Вам буде легше справлятися з побутом і приділяти час собі.

Що стосується побуту. Тут просто необхідно звести всі справи до мінімуму, а якщо є можливість, то перекинути справи або частину справ на помічника. Чоловік, наприклад, цілком може готувати сніданок, у той час як Ви піднімаєте і вмиваєте дітей. Чоловіка взагалі потрібно активно включати в роботу, якщо є старші діти, то і їх теж. Допомогу може надати будь-хто, як фізичну, так і матеріальну. Не потрібно соромитися її приймати, Вам зараз не до цього! І Вам із задоволенням допоможуть, хоча б для того, щоб підняти свою значимість. Від місяця можна перестати гладити пелюшки і сорочечки. На це просто не залишиться ні сил, ні часу. Та й необхідність у цьому відпаде. Діти вже адаптуються до зовнішніх умов.

Одяг. Звичайно, доведеться все купувати в подвійному екземплярі. Але обов'язково знайдуться друзі або родичі, хто захоче допомогти. Не нехтуйте. Зараз Вам підійде все що завгодно, лише б було. В основному на перших порах знадобляться пелюшки - їх можна наробити самостійно, буде набагато економніше. Трохи пізніше повзунки. У великій кількості. Що стосується сорочечок і кофтинок, то їх необов'язково мати дуже багато, вони витрачаються не так активно. Краще підкуповувати в міру необхідності.

Коляска. Одразу можна сказати, однією коляскою Ви не обійдетеся. Діти швидко ростуть, і місяців до 7 - 8 коляска стає тіснувата і доводиться купувати прогулянкову. Тому можна першу коляску купити з рук. Це суттєво дешевше, і, як правило, вони всі в хорошому стані. Потім можна буде її також продати. Головне, на що потрібно звернути увагу при виборі коляски - це наявність колисок-переносок. Вони просто незамінні протягом першого півроку життя дітей. Якщо один розплачеться, його буде легко забрати, щоб не розбудив другого. До того ж у візку можна обійтися без зайвих підстилок і ковдр. І виносити їх теж зручніше в колисках. Тоді це буде можливо зробити одночасно.

Ліжечка. Краще придбати відразу два. І укладати спати в різних ліжечках. Тоді діти звикнуть до цього, і потім не буде проблемою їх відучувати від одного ліжка. А воно дуже скоро стане тісне на двох. І малюки просто будуть заважати один одному спати.

Прогулянки. Якщо є можливість, то можна укладати їх спати в колясці на балконі. Протягом першого півроку життя діти дуже багато сплять, і можна заощадити час між годуваннями. Збирати на прогулянку двох і гуляти з ними поодинці вельми проблематично. Прогулянки налагодяться пізніше. Якщо, звичайно, є постійний помічник, то тоді простіше. В цьому випадку можна справи залишити на помічника, а самим піти прогулятися. Вам теж не зашкодить дихати повітрям, хоча б іноді.

Як бачите, немає нічого неможливого. Пристосуватися можна до всього. Страшний лише перший крок. А у Вас обов'язково все вийде. Двійнята - це велике щастя, а не фатальний вирок. Зате яке це щастя бачити вранці дві пари усміхнених очей, які довірливо дивляться на тебе.

За матеріалами baby.web-3.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Багатоплідна вагітність і пологи: що потрібно знати

Народження одночасно двох і більше дітей у наш час стає все більш поширеним, ніж в попередні роки. Зараз 1 випадок багатоплідної вагітності припадає на кожні 80 звичайних зачать. Якщо і ви зараз вагітні більш ніж однією дитиною, вам варто знати про деякі нюанси як про своє «цікаве положення», так і про майбутні пологи.

Вагітність — як уберегти ноги від варикозу

У багатьох жінок варикозне розширення вен загострюється більшою мірою або ж уперше з´являється саме в період вагітності. А відбувається це через те, що із збільшенням матки збільшується тиск на нижню порожню вену, розташовану із правої сторони тулуба.

Секс у цікавому положенні

Вагітність - хвилююча пора в житті будь-якої пари. Майбутня матуся боїться мобільників, радіації і генномодифікованих продуктів, страшиться тридцятиградусної спеки і зимового холоду, починає панікувати, якщо в животику з´явиться хоча б маленький натяк на біль. Ще один привід для занепокоєння і страхів будь-якої вагітної - це секс. Нерідко побоювання за малюка лякають подружжя настільки, що інтимні стосунки опиняються під забороною. А даремно.