Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчити дитину числам?

Як навчити дитину числам?

Числа слід пояснювати після того, як дитина навчилася порівнювати предмети за різними ознаками: по висоті, по товщині і т.д. Малюки проводять порівняльний аналіз, не маючи уявлення про числа, і тепер настав час навчити їх простому рахунку.


Візьміть певну кількість одних однакових іграшок та інших. Наприклад, візьмемо 3 котів та 4 собаки. Якщо поставити у два ряди собак і котів, то діти напевно помітять, що собак на 1 більше, ніж котів, а котів на 1 менше, ніж собак. Далі слід порахувати вголос, відзначаючи вголос, скільки собак, і скільки котів. Початкове навчання математиці слід проводити в доброзичливій формі. Навіть якщо не всі діти розуміють те, що ви пояснюєте. А вже якщо ви вирішили навчити арифметиці власну дитину, тоді наберіться терпіння і пояснюйте їй без негативних емоцій основи рахунку.

На цьому занятті ви не тільки будете вчити дитину рахувати, але й зможете пояснити їй поняття рівності та нерівності. Поставте 1 кота і 2 собаки. Біля кота покладіть листочок із цифрою 1, а біля собак - з цифрою 2. Потім додайте одного кота, а собаку приберіть, і листочки з цифрами поміняйте. Дитина повинна зрозуміти, що 2 більше, ніж один. Якщо ж перед ним буде 2 кота і дві собаки, то їх буде порівну. Потім можна збільшити кількість предметів, до 10. Крім складання, вчіть дитину віднімати. Покладіть перед нею 5 яблук, після чого приходить їжачок і забирає 2 яблука. Дитина повинна з вашою допомогою, вголос, порахувати, скільки було яблук, скільки забрав їжачок, і скільки їх залишилося.



Крім рахунку, діти повинні навчитися розуміти, що кількість предметів не залежить від їхніх ознак, а також - від відстані між предметами. Дуже хорошим прикладом може служити наступне завдання для дошкільнят. Кладуть дві купки кубиків. У першій купці на близькій відстані кладуть 8 кубиків, а в другій - на більшій відстані кладуть 7 кубиків. Дитину просять визначити, в якій купці кубиків більше. Часто діти, не перерахувавши, кажуть, що в другій купці більше кубиків - через значної відстані між кубиками, їм здається, що предметів в купці більше. Після того, як ви з дитиною порахуєте, виявляється, що кубиків все-таки більше в першій купці. Дитина повинна усвідомлено зробити висновок, що відстань між кубиками не впливає на кількість кубиків. Подібні прості математичні завдання для дітей дуже корисні. Бажано, вчити дитину математиці в ігровій формі, щоб їй було цікаво.

Для міцного закріплення рахунку у дітей можна пограти в нескладну математичну гру «назви сусідів». Дорослий кидає дитині м'ячик і називає якусь цифру (в межах 10). Малюк повинен назвати, які цифри стоять поряд - більше і менше на одиницю. Наприклад, якщо названа цифра 2, то дитина має назвати цифри 1 і 3. Гра при вивченні математики допомагає без зайвої напруги вивчити дитині основи арифметичних дій.

За матеріалами doshkolniki.com

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас