Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому з´являється багатоводдя у вагітних

Чому з´являється багатоводдя у вагітних

Навколоплідні води або амніотична рідина є необхідним середовищем існування і зростання плоду, в них відбувається обмін речовин, вони сприяють запобіганню пуповини і плода від здавлювання, в їх складі багато біологічно активних компонентів. Багатоводдя вважається перевищенням обсягу навколоплідних вод понад 1 500 мл у другому триместрі вагітності.


Іншим порушенням нормального перебігу вагітності вважається маловоддя, коли обсяг амніотичної рідини менше 600 мл. І те, і інше є небезпечним ускладненням під час пологової діяльності як для матері, так і для плода.

Причини появи багатоводдя

Багатоводдя спостерігається в тих випадках, коли жінка перехворіла або заразилася в період вагітності якимось видом інфекції (герпес, цитомегаловірус, токсоплазма та ін.). Воно з'являється у зв'язку з цукровим діабетом, пієлонефритом, багатоплідною вагітністю, несумісністю по крові плода і матері (резус фактор), патологій розвитку плоду. Тим не менш, лікарі давно прийшли до висновку, що причину появи багатоводдя досить складно визначити.

Симптоми (ознаки) багатоводдя

При гострому багатоводді у жінки спостерігається збільшення матки, здавлення діафрагми, прилеглих внутрішніх органів, набряк нижніх кінцівок, біль в животі, задишка, наростає порушення кровообігу, дихання та інших функцій організму. Гостре багатоводдя буває вкрай рідко, розвивається протягом декількох годин і створює необхідність переривання вагітності незалежно від терміну.

При хронічному багатоводді може особливо виявлятися один з перерахованих симптомів. Проте велика вірогідність того, що плід в будь-який момент може змінити положення, а це призводить до ускладнень під час пологів.

Способи лікування багатоводдя

Часто доводиться лікувати не багатоводдя, а його причину. При помірному багатовожжі лікар призначає амбулаторні або стаціонарні процедури у вигляді крапельниць (глюкоза, вітаміни, антибіотики для вагітних), препаратів, що стимулюють плацентарно-маточний кровообіг, озонотерапію, а в разі цукрового діабету у вагітної жінки - компенсаційне лікування.

Заходи з профілактики та діагностики багатоводдя

При планованій вагітності лікарі рекомендують подружній парі заздалегідь здати аналізи на виявлення інфекцій організму - не менш ніж за два місяці.

В період вагітності рекомендується кожні два тижні проходити ультразвукове дослідження для динамічного контролю обсягу амніотичної рідини та положення плоду, особливо в разі постановки діагнозу багатоводдя.

Звичайно, під час вагітності слід дотримуватися всіх простих правил особистої гігієни, правильної термічної обробки їжі, по можливості не допускати контакту з домашніми тваринами - щоб уникнути попадання будь-якого виду інфекції в організм.

За матеріалами udoktora.net

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас