Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вагітність і робота: реакція колег і тактика поведінки

Вагітність і робота: реакція колег і тактика поведінки

Ти - успішна бізнес-леді і твоя кар'єра йде вгору, а зараз дізнаєшся, що вагітна? Звичайно, дві смужки на тесті можуть кардинально змінити твоє життя. Але не переживай, багато жінок суміщають материнство і роботу. Головне - бути спокійною і врівноваженою.

Вагітність на роботі

Ти вже заспокоїлася і звиклася з думкою, що скоро станеш мамою. Але як це повідомити своїм друзям і колегам по роботі?

Можна, звичайно, мовчати до того моменту, поки у тебе не з’явиться живіт. Але найкраще підготувати cвоїх товаришів по службі заздалегідь. Вони й самі можуть помітити перші можливі ознаки твого «цікавого» становища. Це може бути токсикоз, втома, сонливість, відмова від куріння і алкоголю. Так почнуться пересуди. Ти хочеш, щоб навколо твоєї вагітності виникли суперечки? Найкраще, за порадами медичних працівників, почекати до 12 тижнів. Цей термін вважається найнебезпечнішим. Можливий викидень. Ну, а потім ти повинна вирішити, як ти повідомиш цю новину своїм колегам.

Зазвичай реакцію товаришів по службі можна розділити на три типи:

Жінки-колеги, у яких вже є діти - щиро радіють такій новині. Вони будуть підтримувати тебе порадами та рекомендаціями. Не звертай увагу на те, що вони занадто наполегливо будуть турбуватися про твоє здоров'я, не нервуй, якщо тобі будуть ставити дурні питання. Просто відповідай - і продовжуй працювати.

Друга категорія жінок - це ті, які самі хочуть дітей, але з якихось причин не можуть їх мати. Тут можливі самі непередбачувані емоції. Приготуйся і до спокійної байдужості, і до заздрості, аж до ненависті. Не ображайся на них! Подумки побажай їм щастя, посміхнися і знову продовжуй працювати!

У третю категорію входять чоловіки-товариші по службі. Сімейні і виховані колеги, вони можуть вести себе досить незвично: пропускати в ліфті, подавати руку з машини, пропонувати допомогти піднести папку з документами... Це нормально. Це природа, самець захищає самку, насолоджуйся процесом. Гірше, якщо твоїм колегам сильної статі буде реально наплювати на твій стан.

Розмова з начальником

Це дуже інтимна і особлива тема. Для нього - ти сильний і корисний співробітник, тому новина про твою вагітність може викликати шок у твого боса.

Також все залежить від того, якої статі твій начальник, ми це обговорювали раніше. Незалежно від його реакції - не бійся - закон завжди на твоєму боці. Тебе не можуть звільнити, образити або понизити. А потім ти просто підеш у декретну відпустку.

Хочеш працювати до останнього дня вагітності?

В цьому випадку тобі необхідно домовитися з начальством, на яких умовах це відбуватиметься. Обговори можливі проблеми, які можуть виникнути, запитай, чи зможеш ти взяти лікарняний за станом здоров'я. Це дуже важливо. Адже ти не можеш передбачити, як буде проходити твоя вагітність далі.

Вагітним жінкам заборонено небезпечна робота

Тобі не бажано працювати, якщо ти працюєш в умовах підвищеного вмісту хімічних речовин, працюєш із збудниками інфекційних захворювань. Погано, якщо присутній посилений вплив рентгенівського та інфрачервоного випромінювання, не працюй в умовах підвищеного шуму чи вологості. Тобі необхідні спокій, свіже повітря і підтримка колег!

За матеріалами mama.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас