Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи корисний дітям загар

Чи корисний дітям загар

Сонце - джерело світла, тепла й ультрафіолету, такого корисного для шкіри. Під дією сонячних променів в організмі виробляється вітамін D, необхідний для профілактики рахіту у дітей. Тому цілком логічно використовувати літо для наповнення дитячого організму цим необхідним вітаміном. Тільки робити це потрібно з розумом, головне - не перестаратися.

Особливості дитячої шкіри

У дітей, як і у людей похилого віку, сонячні опіки внаслідок тривалого перебування на сонці з'являються рідше, ніж у дорослих людей. У старих шкіра вже суха і в'яла, а у дітей вона, навпаки, насичена рідиною. Тому для дітей більше властиво перегрівання в результаті тривалої інсоляції і, як наслідок перегрівання, - теплові удари. Як і у дорослих, дитяча шкіра буває чотирьох типів:

1 тип. Шкіра ніколи не загоряє, навіть при незначних ультрафіолетових випромінюваннях як природних, так і штучних (соляріїв) шкіра червоніє, з'являється еритема (сильне почервоніння шкіри, викликане розширенням капілярів, - один із симптомів запалення).

2 тип. Шкіра теж червоніє, але коли еритема минає, з'являється невеликий загар.

3 тип. Можлива поява незначної еритеми, потім шкіра набуває кольору засмаги.

4 тип. Шкіра миттєво загоряє, сонячних опіків практично не буває.

Зазвичай тип шкіри передається у спадок, і батьки вже з раннього дитинства знають про особливості шкіри своїх дітей.

Які небезпеки таять у собі сонячні промені:

- в дерматології вважається, що до 26 років людина отримує всю необхідну дозу сонячного випромінювання. Після цього випромінювання вже йде лише на шкоду шкірі, накопичуючись і проявляючись з віком у вигляді старіння, в'ялості, появи кератом (бляшок або вузликів коричневого кольору з твердими ороговілими лусочками на поверхні), папілом, везикул (обмежених поверхневих порожнин, піднятих над рівнем шкіри, що містять рідину);

- тривале перебування на сонці здатне спровокувати спадкові захворювання, такі як порфірія (рідкісне захворювання, ще його називають "хворобою вампірів"), псоріаз;

- спільно з дією лугових трав сонячні промені можуть привести до виникнення фітодерматитів. Буває таке явище, коли дитина після того, як доторкнулася до якоїсь лугової трави (петрушки, пастернаку), і далі побувавши під дією ультрафіолету, отримує алергічну реакцію, схожу на сонячний опік: еритема, бульбашки;

- при спільному впливі на організм певних лікарських препаратів та сонячних променів може виникнути фотоалергічна реакція. Вона також проявляється на шкірі у вигляді сонячних опіків. У дітей фотоалергічні реакції зустрічаються рідше, ніж фітодерматити, і проявляються при чутливості до алергену, що міститься в лікарському препараті;

- іноді у дітей зустрічається таке спадкове захворювання, як алергія на сонце, або сонячний дерматит. Це захворювання проявляється при перших променях сонця, навіть весняного, почервонінням шкіри на відкритих ділянках. Після цього шкіра трошки звикає до впливу сонячних променів, і вже не спостерігається сильної реакції. Але з віком сонячний дерматит, помічений в дитинстві, знову дає про себе знати.

Як убезпечити дитину від впливу шкідливих сонячних променів

Слід пам'ятати, що сонячні промені спектру А і B, які відповідають за старіння шкіри, а також провокують захворювання, впливають навіть через скло.

Дітям до року небажано перебувати під прямими сонячними променями взагалі. Якщо ви з немовлям в сонячний день виходите на вулицю, слід прикривати голову і одягати легкий бавовняний одяг світлих тонів,який закриває тіло малюка.

Роздягненою дитина може знаходитися тільки під розсіяними сонячними променями: в тіні дерев, під парасолькою.

Дітям після року, як і дорослим, небажано знаходитися під прямими променями сонця в проміжку від 10-00 до 16-00. Весь інший час необхідно користуватися сонцезахисними кремами, гелями, молочком з фактором захисту 40-50, повторно наносячи його на шкіру кожні 2 години.

Якщо після приходу з пляжу ви помітите, що дитина обгоріла (її шкіра почервоніла), зробіть вологі примочки або обгортання: прикладіть до почервонілого місця бавовняну тканину, змочену прохолодною водою, на 10-15 хвилин. Потім намажте якимось кортикостероїдним кремом: "Адвантаном", "Целестодермом", "Лоринденом", "Гідрокортизоном". Ці мазі допомагають зняти запалення і свербіж. При сильних опіках допоможе "Пантенол".

При великій кількості родимок на шкірі дитини бажано завжди захищати шкіру від дії прямих сонячних променів, тому що ультрафіолет може спровокувати розвиток меланоми (раку шкіри). Практично завжди використовуйте сонцезахисні креми.

Дитину з сонячним дерматитом потрібно повністю захищати від сонця.

Від впливу сонця страждає не тільки шкіра, але і сітківка очей. Тому на вулиці дітям, крім головних уборів з козирками, не зашкодять сонцезахисні окуляри. Окуляри бажано купувати в спеціальних магазинах, де є можливість перевірити, чи пропускає скло окулярів ультрафіолет.

Вибираючись з дитиною на пляж, пам'ятайте: берегти шкіру потрібно змолоду. Для шкіри досить розсіяних сонячних променів, і, відмовившись від шоколадної засмаги, можна зберегти молодість шкіри на більш тривалий час, а також позбавити шкіру від появи пігментних плям і кератом.

За матеріалами lady.tsn.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас