Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вагітність: проблеми з самопочуттям та їх вирішення (частина друга)

Щаслива вагітна дівчина

Друга частина статті про деякі проблеми зі здоров´ям вагітних жінок.

Проблема: Головний біль.
Рекомендації: При нападах головного болю корисно пити чай з трав, що володіють болезаспокійливою дією, — м´яти перцевої, ромашки аптечної, фенхеля звичайного, кропиви пекучої. Приємно і разслабляюче діють рослинні масла. Змочіть ватний тампон в суміші ефірного масла й рослинного (1 крапля ефірного масла і 9 крапель рослинного масла-основи) і прикладіть до скронь або просто понюхайте. Підійдуть ефірні масла м´яти перцевої, евкаліпта або герані. Для пом´якшення головного болю рекомендується втирати лавандове масло в шкіру на потилиці та скронях. Проте важливо орієнтуватися на власні відчуття. Підберіть для себе приємне ефірне масло. При гострих нападах головного болю покладіть на лоб вологий рушник, загорнувши в нього холодний сир. Такий компрес діє заспокійливо та допомагає зняти біль.

Проблема: Прискорене сечовипускання.
Прискорене сечовипускання є звичайним і буває частішим на початку вагітності і в останні місяці. Одним з чинників, що викликають зростання частоти сечовипускання, є збільшення об´єму рідини в організмі, а також посилена робота нирок, які швидше позбавляються від шкідливих продуктів обміну організму матери. У третьому триместрі це часто пов´язано з тиском матки, що збільшується, на сечовий міхур.
Рекомендації: Спробуйте обмежити прийом рідини після 16 години. Менше пийте на ніч і перед прогулянкою. У день кількість спожитої рідини повинна бути приблизно 2 літри. Нахил уперед, коли відбувається сечовипускання, допоможе звільнити повністю сечовий міхур. Стежте за аналізами сечі. При виявленні білка в сечі слідуйте вказівкам лікаря. На додаток рекомендується пити теплий чай з трав, морсы з журавлини або брусниці. Підійде такий збір: лист і/або ягоди суниці, лист і/або ягоди брусники, плоди шипшини, корінь кульбаби, трава кропиви, трава споришу, трава хвоща польового, квітки липи, квітки глоду. Чай з цих трав надає сечогінну, протизапальну, антисептичну дію. Якщо необхідно, проконсультуйтеся зі своїм доктором. Рекомендується таке дозування: 1 чайну ложку збору залити стаканом кип´ятку, настояти. Процідити. Пити протягом дня, розбавляючи кип´ятком, як чай. Пийте вітамінні напої з фруктів і ягід — чорної, червоної, білої смородини, обліпихи, горобини червоної, чорниці, голубики, аґрусу, шипшини, яблук, вишні. У даному випадку дозування не важливе. Їжте на здоров´я або готуйте компоти, морси, киселі.

Проблема: Мимовільне сечовипускання.
Нетримання сечі може виникати при кашлі, при швидкій ходьбі, бігу, чханні. Викликається тиском плоду, що росте, на сечовий міхур або слабкістю м´язів тазового дна.
Рекомендації: Частіше спорожняйте сечовий міхур. Якщо необхідно, зверніться до лікаря. Робіть вправи, направлені на зміцнення м´язів тазового дна й промежності. Медитуйте.

Проблема: Кровоточивість ясен.
Слабкість ясен частіше пов´язана з гормональними змінами. Ясна стають слабкими і легко запалюються.
Рекомендації: Чистіть зуби м´якою щіткою, підберіть зубну пасту. Ретельно полощіть рот після їжі. Прикладайте ватні тампони, змочена в настої з трав, до ясен. Збір трав для зміцнення ясен: кора дуба, трава шавлії, трава евкаліпта, трава деревію, трава звіробою, трава споришу, трава кропиви, трава ромашки, трава або квіти календули. Приготуйте настій, заливши одним стаканом кип´ятку 1 ст.л. збору трав. Через 30 хвилин процідіть. Рекомендований спосіб застосування: рихлі ватні тампони змочіть в теплому настої і покладіть на 5-7 хвилин на ясна. Процедуру повторіть кілька разів на день — вранці, після їжі (заздалегідь почистивши рот) й увечері перед сном. Якщо така процедура здається вам трудомісткою, замінить її на полоскання. Настій має протизапальну і дезинфікуючу дію.

Проблема: Поганий стан зубів.
Рекомендації: Залікуєте зуби до планованої вагітності. Підберіть трав´яні харчові добавки, зміцнюючі зуби та ясна. Стежте за харчуванням. Споживайте продукти, багаті кальцієм, мікроелементами, вітамінами. Якщо необхідно, зверніться до стоматолога. Залікуйте зуби. Проте пам´ятаєте: робити рентген або загальний наркоз у цей період не рекомендується.

Але ці симптоми не так вже й часто зустрічаються, і ми впевнені, що у вас вагітність пройде добре. Тому не зациклюйтеся на поганому.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Екстракорпоральне запліднення: надія для пар, які прагнуть стати батьками

Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) – це сучасний метод лікування безпліддя, який включає запліднення яйцеклітини сперматозоїдом поза тілом жінки. Цей процес став революційним проривом у репродуктивній медицині, відкриваючи двері до батьківства для багатьох пар, які зіткнулися з проблемами здоров'я або іншими труднощами на шляху до створення сім'ї.

Що мами вирішують робити так само, а що – по-іншому з другою дитиною (частина 1)

Всі ми навчаємось на своїх помилках та досвіді, і батьківство – не виняток.

Насправді, у більшості випадків батьківство базується на методі спроб та помилок. Адже для тих, хто став батьками вперше, будь-який досвід пов'язаний із появою малюка – новий. Ми багато чого вчимося і до багато чого зовсім не готові (скільки статей і книг не прочитай).

Як підготувати малюка до появи другої дитини

Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.