Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Державна допомога по вагітності та пологах у 2013 році

Державна допомога по вагітності та пологах у 2013 році
 

Вагітність - це маленький період в житті, найчарівніший час у житті кожної жінки. Це хвилюючий період очікування найдорожчого в житті - власної дитини, такої улюбленої і довгоочікуваної. Будь-яка вагітна жінка ознайомлена з таким поняттям, як «декретна відпустка». Всі знають, що це - відпустка, у яку йде жінка під час вагітності і після пологів.


Згідно ЗУ «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», роздiлу 2 "Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами": в декретну відпустку йдуть на 30-му тижні вагітності. Раніше (на 28-му тижні) йдуть жінки при багатоплідній або складній вагітності.

Щоб оформити цей вид державної допомоги, на основі медичної довідки треба звернутися в органи соціального захисту населення за місцем реєстрації і надати перелік необхідних документів.

Тривалість відпустки залежить від складності пологів і кількості дітей, що з'явилися на світ. Якщо майбутня мати чекає на дитину і її пологи пройшли благополучно, тоді мамі надається відпустка в 70 календарних днів до пологів і 56 днів - після. На випадок, якщо вагітність багатоплідна або пологи були складними, то декрет буде складатися з 70 днів до пологів і 70 днів після.

Майбутніх матусь також цікавлять питання з приводу роботи та оплати декрету. Можливо, будучи вагітною на ранніх термінах або безробітною, ви намагалися влаштуватися на роботу. Роботодавець не має права не надати вам роботу. Але на практиці, найчастіше, ніхто не хоче брати вагітну співробітницю до себе в колектив. Якщо вам відмовили, ви можете запросити офіційно завірену довідку від працедавця і опротестувати цю відмову в судовому порядку.

На випадок, якщо ви офіційно працевлаштовані, вас не мають права навантажувати допоміжною роботою. Ви можете відмовитися від нічної роботи (чергувань), відряджень. Вам потрібно уважно поставитися до режиму і умов праці. Більш того, вагітній повинні замінити роботу на більш легку, не збавляючи зарплати. Допомога жінкам, офіційно працевлаштованим, призначається там, де вони працювали. Це оплата лікарняного листа з 30-го тижня вагітності і 56 календарних днів після пологів (ст. 51 Закону № 2240, п. 21 Порядку № 1266). Жінка, за законом, вважається непрацездатною. Тривалість декрету становить 126 днів, в ускладнених випадках -140 днів.

Жінки, які втратили роботу через ліквідацію установи або організації, мають отримувати допомогу в розмірі 100% середньомісячного доходу. Претендують на цю допомогу всі вагітні, які стоять на обліку в консультації. Жінки, які перебувають на обліку біржі праці як безробітні, отримають допомогу в сумі розміру допомоги, яка оплачується в якості допомоги по безробіттю.

Студентки та аспірантки претендують на допомогу в розмірі їх місячної стипендії. Жінки, які не працюють і жінки - приватні підприємці - на допомогу в сумі 25% розміру прожиткового мінімуму.

По закінченню декрету жінці продовжують відпустку по догляду за дитиною до трьох років. Спочатку держава виплачує допомогу по вагітності та пологах, потім після народження малюка ще призначають "Допомогу при народженні дитини" - це матеріальна допомога від держави для забезпечення дитини (ЗУ «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», роздiл 3 "Допомога при народженні дитини").

Автор: Зайцева Ірина

Чи збираєтеся ви переїжджати за кордон, чи ваше підприємство планує співробітництво з іноземними компаніями, вам неодмінно знадобиться грамотний переклад усіх необхідних документів. Київське бюро перекладів "Инфоперевод" пропонує повний спектр послуг з перекладу текстів і документації, детальніше ознайомитися з якими ви зможете на сайті infoperevod.com.ua.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас