Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розповіді про зиму для малюків. Художник - Зима.

Розповіді про зиму для малюків. Художник - Зима.

...Побіліли поля і пагорби. Тонким льодом покрилася річка, притихла, заснула, як у казці. Ходить Зима по горах, по долинах, ходить у великих, м'яких валянках, ступає тихо, нечутно. А сама поглядає по сторонах - то тут, то там свою чарівну картину виправить.


Ось горбок серед поля, з нього пустун вітер узяв та й здув білу шапку. Потрібно її знову надіти. А он поміж кущів сірий зайчик крадеться. Погано йому, сіренький: на білому снігу відразу помітить його хижий звір або птах, нікуди від них не сховаєшся.

«Одягнися і ти, косий, в білу шубку, - вирішила Зима, - тоді вже тебе на снігу не скоро помітиш».

А Лисиці Патриківні одягатися в біле нема чого. Вона в глибокій норі живе, під землею від ворога ховається. Її тільки треба красивіше та тепліше нарядити. Чудесну шубку припасла їй Зима, просто на диво: вся яскраво-руда, як вогонь горить. Поведе Лисиця в сторону пухнастим хвостом - ніби іскри розсипить по снігу.



Заглянула Зима в ліс: «Його-то вже я так розмалюю, що Сонечко залюбується!»

Обрядила вона сосни і ялинки в важкі снігові шуби; до самих брів натягла їм білосніжні шапки; пухові рукавиці на гілки повдягала. Стоять лісові богатирі один біля одного, стоять чинно, спокійно.

А внизу під ними різні кущики та молоденькі деревця сховалися. Їх, немов діточок, Зима теж в білі шубки одягла.

І на горобину, що у самої галявини зростає, біле покривало накинула. Так добре вийшло! На кінцях гілок у горобини грона ягід висять, точно червоні сережки з-під білого покривала видніються.

Під деревами Зима розписала весь сніг візерунком різних слідів і слідочків. Тут і заячий слід: спереду поруч два великих відбитка лап, а позаду, один за іншим, - два маленьких; та лисячий, ніби по ниточці виведений: лапка в лапку, так ланцюжком і тягнеться...

Живе зимовий ліс. Живуть засніжені поля і долини. Живе вся картина сивої чарівниці-Зими. Можна її і Сонечку показати.

Розсунуло Сонечко сизу хмарку. Дивиться на зимовий ліс, на долини... А під його ласкавим поглядом все кругом ще краше стає.

Спалахнули, засвітилися сніги. Сині, червоні, зелені вогники спалахнули на землі, на кущах, на деревах. А подув вітерець, струсив іній з гілок, і в повітрі теж заіскрилися, затанцювали різнокольорові вогники.

Чудова вийшла картина! Мабуть, краще і не намалюєш...

Г. Скребицкий

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Українська народна казка «Вовк-колядник»

Були собі дід та баба, і було в їх семеро овець, курочка рябенька і песик Левонтович. От сидять вони та й кажуть: «Якби це хто нам заспівав — оддали б йому овечку». А вовк підслухав, іде та:

Українська народна казка «Рукавичка»

Ішов дід лісом, а за ним бігла собачка, та й загубив дід рукавичку.

От біжить мишка, улізла в ту рукавичку та й каже:

Різдвяна казка: "Як Доля з Недолею до Коляди ходили"

Жили-були на світі білому дві сестриці-майстриці. Та й так вже повелося, що звали одну Доля, а іншу Недоля. Начебто й рідні були, а як поглянеш на них, нічогісінько спільного не побачиш.

Морозко (російська народна казка)

У мачухи була падчерка та рідна донька; рідна що не зробить, за все її гладять по голівці да примовляють: "Розумниця!" А падчерка як ні догоджає - нічим не догодить, все не так, все погано; а треба правду сказати, дівчинка була золото, в хороших руках вона б як сир у маслі купалася, а у мачухи кажного дня сльозами вмивалася. Що робити? Вітер хоч пошумить, та затихне, а стара баба розходиться - не скоро вгамується, все буде придумувати та зуби чухати. І придумала мачуха падчерку з двору зігнати: