Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як організувати Новий рік для дитини

Як організувати Новий рік для дитини

Влаштувати чарівне свято для своєї дитини зовсім нескладно. Від тебе буде потрібно лише трохи фантазії, небагато часу і, звичайно ж, велике бажання!


На жаль, у більшості родин дитячі враження від новорічного свята однакові: сидиш цілий день перед телевізором, поки мама чаклує на кухні. А пізно вночі, коли вже зовсім очі злипаються, тебе садять за новорічний стіл, і нарешті-таки дозволяють заглянути під ялинку... Нудно!

Ми пропонуємо тобі трохи змінити звичний сценарій і зробити цей день по-справжньому святковим. Ось побачиш, цей Новий рік надовго запам'ятається і тобі, і твоєму малюку!

Найкраще влаштувати дитяче свято окремо від дорослого, в денний час. По-перше, ти зможеш продумати все так, щоб малюк отримав задоволення, а по-друге, награвшись і отримавши подарунки, він напевно злегка втомиться - в тебе буде час зайнятися передсвятковими клопотами: прибиранням і новорічним столом. Після дитячого Нового року відправ дитину відпочити годинку-другу, після чого вона зможе приєднатися до дорослої компанії і відзначити свято «по-дорослому», з боєм курантів. Або ж - відправитися спати: адже подарунки від Діда Мороза малюк вже отримав!

Продумати дитяче новорічне свято слід заздалегідь. Сценарій його проведення багато в чому буде залежати від віку сина або дочки. А щоб малюкові було весело, запроси декількох його друзів. Наші рекомендації допоможуть тобі.

Новий Рік для найменших

Якщо твоя дитина зовсім маленька, то свято має бути здебільшого ігровим. Діти 2-3 років швидко стомлюються від одного виду діяльності, тому слід придумати і чередувати різні розваги - танці, пісеньки, ігри. Маленькі діти часто бояться Діда Мороза, навіть у виконанні власного тата, тому не варто дорослим переодягатися в маскарадні костюми - щоб не спровокувати сльози у малюків. Продумай ігри, в яких немає завдань з правилами і переможцями будуть вважатися всі діти. Наприклад, можна влаштувати цікаву гру зі «сніжками» - зім'ятими паперовими серветками.

Або створити з дітворою новорічний малюнок: нехай кожен вмочить пальчик у фарбу для малювання руками і прикладе його до аркуша паперу. Таким чином можна «прикрасити» заздалегідь намальовану ялинку або створити на аркуші паперу справжній «снігопад». Або пограти в «паровозик»: діти під проводом дорослого шикуються один за одним, і під веселу музику подорожують по квартирі. На кожній зупинці - гра або виступ дитини. За розказані віршики або заспівані пісеньки даруй малюкові маленький подаруночок: шоколадку, яскраву іграшку або книжечку. Останній пункт призначення - біля новорічної ялинки, під якою лежать подарунки.

Пограй з дітьми у гру «Ялиночка, запалися!» по-новому: дунуть діти на ялинку - вогники гаснуть, похлопають в долоні - вогники спалахують. Можна включати і виключати вогники не відразу, щоб діти плескали голосніше й дули сильніше. Роздачу подарунків можна теж обіграти. Наприклад, роздати дітям маленькі листівки із зображенням різних легко пізнаваних дітьми предметів. Такі ж картинки треба наклеїти і на пакети з подарунками - нехай малюки самі відгадують, який подарунок кому призначений!

Новорічні забави дошкільнят

Чим старша дитина, тим простіше підготувати для неї і її гостей розваги. Організацію такого заходу треба продумати заздалегідь, приблизно за тиждень. Для початку склади сценарій. Будь-який сценарій повинен містити в собі головну ідею, стрижень, на який будуть нанизуватися ігрові дії. Наприклад, можна відправитися в Країну Казок - загадувати дітям загадки про різних персонажів. Або запропонуй дітлахам відшукати викрадений у Діда Мороза мішок з подарунками. А можливо, Новий рік ви будете зустрічати в Морському царстві? У космосі, на Дикому Заході або в країні Неверляндіі разом з Пітером Пеном, Капітаном Гаком і морськими розбійниками?

Загалом, тут політ твоєї фантазії нічим не обмежується! Малюки легко «вживаються в роль», і навіть звичайна квартира для них легко перетворюється в Північний полюс, дикі джунглі чи піратський корабель. А ігри й завдання можуть бути будь-якими, тільки трохи змініть умови, щоб вони вписувалися в сценарій і відповідали новорічно-зимовій тематиці. І найголовніше - щоб було весело всім: і малюкам, і їхнім батькам. А для цього цілком доречно зробити деякі завдання поскладніше, щоб мами і тата теж включилися в гру і допомогли своїм малюкам з цими завданнями впоратися.

Всі діти люблять побігати, пострибати, але після веселої біганини треба відпочити - ось тут і стануть в нагоді вірші та загадки. Хто відгадає загадку, тому і приз! Необов'язково щось дороге. Навіть яблуко, мандарин або цукерка, загорнуті у фольгу, здатні запалити вогник радості в дитячих очах. До речі, про подарунки. Діти люблять, щоб подарунків було багато-багато! Краще приготувати кілька дрібних подаруночків, ніж дарувати одну дорогу іграшку. Яку, до того ж, мама заборонить розбирати на запчастини. І не даруй всі подарунки відразу - продовж задоволення своєму малюкові. Один, найголовніший, нехай лежить під ялинкою. Інший - під подушкою, щоб, прокинувшись 1 січня, твій малюк заверещав від захвату, ще один - в чобітку: ото буде сюрприз перед прогулянкою! Непогано подарувати річ, яка спонукає дитину розвиватися. Наприклад, набір для вишивання для дівчинки або конструктор для хлопчика.

Новий рік для дітей шкільного віку

Поступово дорослішаючи, твоя дитина може повідомити тобі по секрету, що «Діда Мороза не існує». Але це не означає, що десятирічний або навіть тринадцятирічний нащадок не очікує в передсвятковий вечір чудес і чарівництва! Адже навіть ми, дорослі, загадуємо бажання під бій курантів... Дозволь собі в цей день знову стати дитиною: подурій з сином або дочкою на прогулянці або, вбравшись у карнавальні костюми, вирушайте всією сім'єю вітати родичів і друзів. Підготуй веселі конкурси або вікторину, в якій діти зможуть взяти участь нарівні з дорослими.

Наприклад, вся сім'я із задоволенням пограє в гру «Хто скаже останнім?». Приз отримує той, хто останнім дасть правильну відповідь на питання типу: що носять на голові? що носять на руках? хто на світі всіх сильніше?

Старі добрі ігри на зразок «зіпсованого телефону» розвеселять і дорослих, і дітей. Пограйте і в таку гру: кожен з учасників вигадує, який би подарунок він зробив своєму сусіду. А потім всі по черзі починають показувати свій «подарунок» за допомогою міміки і жестів. Як тільки сусід вгадав, він може загадувати свій подарунок наступному гравцеві. Слова заборонені! У самому крайньому випадку допускається підказка, але така, в якій міститься тільки опис (а не назва). Після цього можна приступати до роздачі подарунків!

Звичайно, подарунок самій дитині повинен бути для неї сюрпризом, але ти цілком можеш обговорити з нею і вибрати презенти іншим членам сім'ї - твоє чадо буде відчувати гордість від того, що з ним радяться, як з дорослим.

Продумай розваги на цей день з тим розрахунком, щоб у дитини не було часу киснути перед телевізором. Можна відправитися гуляти по святковому місту або заглянути на каток, ще краще - взяти квитки в кіно або театр.

Новорічне свято на свіжому повітрі

Якщо кінець грудня подарує по-справжньому сніжну погоду, вирушай зі своїм нащадком у двір - ліпити сніговика і водити хороводи навколо живої ялиночки. Запроси з собою племінників або сусідів по будинку - у великій компанії веселіше! Такий варіант дитячого ранку має масу переваг. По-перше, твої творчі можливості не будуть стримуватися вузькими рамками житлоплощі, а по-друге, таке свято напевно запам'ятається дітлахам надовго!

Сніг - чудовий матеріал для творчості. Можна виліпити традиційних сніговиків, а можна - замок самого Діда Мороза або Снігової Королеви. Або створити справжній зоопарк - зліпити зайця, ведмедя, слона. А якщо прихопити з дому фарби і розфарбувати свої творіння - скульптури стануть як живі! Для кращого збереження снігові фігури обливають водою. Можна декорувати свої творіння кольоровим льодом, приготувавши його вдома заздалегідь. Він робиться досить просто: додай у воду акварельні фарби, залий в ємність для льоду і постав у морозилку. Через кілька годин різнокольорові крижинки будуть готові!

Якщо погода порадує сонячним днем, вирушай з малечею в парк або ліс. Вибери заздалегідь гарненьку ялинку, нарядіть її принесеними саморобними іграшками - і водіть веселі хороводи! Крім веселощів, діти отримають хороший урок дбайливого ставлення до природи.

Тривалість дитячого новорічного свята

Щоб діти не стомилися і не перезбудилися від веселих ігор і конкурсів, не варто робити дитяче свято занадто довгим. Після бажано укласти дитину поспати або запропонувати їй спокійне заняття: малювання, прослуховування аудіосказки або перегляд мультика.

Рекомендована тривалість свята для дітей:

2-3 роки - не більше 30 хвилин

3-5 років - близько 1 години

5-8 років - не більше 2 годин

Прикрашаємо разом будинок на Новий Рік

Твоя дитина з величезним задоволенням допоможе тобі підготувати квартиру до свята! Ось кілька ідей, якими ти можеш скористатися.

Наряджаємо ялинку

Традиційні ялинкові іграшки красиві, але вішати їх на ялинку з року в рік трохи нудно. Згадайте разом з малюком всіма улюблений мультик «Зима в Простоквашино». Чим його персонажі прикрашали лісову красуню? Правильно, старовинними речами, знайденими на горищі. Так чому б не повісити на ялинку всі кумедні дрібниці, які скупчуються в будь-якому будинку, де є дитина? Брелочки, колечка, яскраві намистини і біжутерія, яка набридла мамі, дрібні іграшки від кіндер-сюрпризів - все це буде незвичайно виглядати на новорічному дереві.

Снігові візерунки на вікні

Розмалювати вікна новорічними малюнками - що може бути цікавіше! Звичайно, за умови, що ти потім, після свят, не полінуєшся вимити скло... Для роботи краще взяти гуашеві фарби - вони не згорнуться на скляній поверхні. Сюжет, звичайно, новорічний: ялинові гілки з яскравими іграшками, морозні візерунки, Дід Мороз зі Снігуронькою.

Новорічні вироби

Занурте звичайні гілочки в міцний розчин солі, дайте їм обсохнути - і у вас з малюком вийдуть красивий букет покритих інеєм гілок. Ажурні сніжинки з фольги або звичайного білого паперу чудово виглядають не тільки на вікнах - ними можна прикрасити меблі або стіни квартири. Ще одна ідея - новорічний колаж, виконаний з вирізаних картинок зі старих журналів і книжок.

Гірлянди

З самими маленькими дітьми можна зробити оригінальну гірлянду зі... звичайних макаронів! Для цього пофарбуй макарони різнокольоровими фарбами. Коли вони обсохнуть, нанизайте їх на міцну нитку - гірлянда готова! Взагалі в гірлянду з'єднується все що завгодно: паперові іграшки будь-якої форми, вирізані з фольги зірки, знайдені на прогулянці жолуді й шишки. Ці знахідки особливо добре виглядають, якщо пофарбувати їх срібною або золотою фарбою з балончика.

За матеріалами edinstvennaya.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас