Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Грудне вигодовування після року

Грудне вигодовування після року
 

Сучасна молода мама стикається з великою кількістю інформації, яка може і допомогти, і зашкодити. Що стосується питань виховання та догляду за новонародженими, то тут всі - великі гуру, починаючи від батьків і лікарів, і закінчуючи часом навіть сторонніми людьми. Так, під соціальним тиском, недосвідчена мама починає замислюватися: а чи правильно вона все робить?


Коли тема заходить про годування дитини груддю, то відразу виникає багато протиріч, навіть лікарі не можуть зійтися на єдиній думці. У зв'язку з цим Всесвітня організація охорони здоров'я стала більш детально вивчати питання грудного вигодовування, був проведений аналіз материнського молока і його впливу на розвиток дитини, але про це поговоримо трохи пізніше.

Існує думка, що годувати грудьми після року не здорово. Причому, це стосується як дитини, так і матері.

Аргументами проти тривалого годування груддю найчастіше стають твердження лікарів, що:

- Це заважає дитині нормально розвиватися;

- У дитини розвивається неправильний прикус;

- Дитина не звикає до дорослої їжі, що в подальшому може призвести до проблем з травленням;

- Це сприяє розвитку карієсу у дитини;

- Тривале годування викликає рак молочних залоз;

- Годування грудьми - причина зайвої ваги;

- Після року в молоці нічого корисного немає.

Однак результати досліджень говорять про зворотне. Виявляється, у міру зростання малюка жирність молока збільшується, а після року годування стає в два - три рази вищою. Також збільшується кількість антитіл, імуноглобуліну А і речовин, відповідальних за дозрівання шлунково-кишкового тракту. Молоко залишається все таким же поживним. У ньому як і раніше міститься велика кількість фолатів, білків, кальцію, а також вітамінів А, В12 і С.

З фізіологічної точки зору до плюсів пізнього годування також можна віднести і більш стійкий імунітет грудничків, швидший період одужання при захворюванні і меншу схильність до алергічних захворювань.

Що стосується психологічної точки зору, тривале грудне вигодовування сприяє розвитку тісного емоційного зв'язку між матір'ю і дитиною, на основі якої будуються міцні довірчі стосунки на все життя. Наслідком такого тісного зв'язку стає те, що дитина більш відкрита світу навколо, впевнено з ним взаємодіє, відчуваючи міцну мамину підтримку за спиною.

До того ж, вченими була виявлена залежність розвитку інтелекту у дитини від тривалості годування. Так, найвищі результати були у діток, яких годували довше всього. Мало того, у дітей, яких годували грудьми більше року, спостерігали випереджальний розвиток нервово-психічної системи, і як наслідок - вони успішно адаптувалися в семирічному віці, тобто, коли пішли в школу. Такі дітки ростуть більш уважними, чуйними і слухняними.

Для молодої мами тривале годування теж має ряд плюсів:

- Відпочинок для репродуктивної системи;

- Зменшення ймовірності виникнення раку грудей і яєчників;

- Сприяє схудненню, оскільки на вироблення молока витрачається до 800 ккал щодня;

- Завершення грудного вигодовування проходить на тлі інволюції лактації.

Дуже часто годування грудьми просто приємно і мамі, і дитині. Тому вирішувати вам і тільки вам, скільки годувати свою дитину грудним молочком, а всі родичі і «доброзичливці» - не консультанти з грудного вигодовування. А щоб в черговий раз не вислуховувати ряд порад, спробуйте просто не посвячувати сторонніх в настільки делікатну сферу.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас