Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Слов´янське свято Масляна

Слов´янське свято Масляна
 

Масниця - це дуже давнє свято. Воно прийшло до нас з часів слов'янства. А слов'яни, як відомо - веселий, доброзичливий народ, який почитав свята. Одним з таких веселих свят стала і Масляна, яка триває не один день, а цілий тиждень гулянь!


У свята Масляної дуже глибокі язичницькі корені. І з прийняттям християнства це свято не втратило своєї сили та актуальності. Християни почали відзначати його до Великого посту, змінюючи дати. Загалом, всі слов'яни в чомусь схожі, ось тільки це свято відзначають вони зовсім по-різному.

В Югославії на Масляну надягали овчину, хутром назовні, прикрашали це одіяння колючими гілками, бубонцями і дзвіночками. Робили саморобні маски зі шкіри, металу та дерева. Популярністю користувалися маски із зображенням тварин і маски з рогами.

Чехи і словаки на Масляну влаштовували ходи, що зараз можна назвати фестивалем або парадом. Ряджені приймалися посипати перехожих попелом і бруднити сажею. Такою була традиція.

Росіяни і українці проводили Масляну дуже весело і забавно. Дозволялося співати навіть непристойні пісні, примовки, в яких мали місце різні непристойності і еротичні натяки. Масові гуляння поширювалися не тільки на всю молодь, але і на людей більш зрілого віку.

Прийнято було палити багаття, причому матеріалом для розпалювання багаття були старі речі, сіно і солома. Шиком вважалося, якщо солому або сіно брали потай, таємно від сусідів чи знайомих, оскільки для священних багать прийнято було красти дрова та солому.

Крім багаття робили також опудало з соломи і спалювали його. Каталися на санях, застелених овчиною, хутром назовні, це символічно позначало родючість і достаток. Каталися також на красиво прибраних конях, поминали покійних батьків, а також приступали до святкової трапези.

Святкова трапеза - це окрема розмова. Вона включала в себе виключно млинці. Вони могли бути з різними начинками. Взагалі, млинці - це традиційна страва слов'ян. Випікалися вони в російській печі і зазвичай з гречаного борошна. Млинці вважалися традиційною стравою, готували їх у повсякденному житті, а з приходом Масляної - особливо багато. З часом, млинці стали обрядовою їжею, поминальною.

Млинці, за своєю формою та навіть за кольором нагадують Сонце. Тому свято Масляної таке веселе, сонячне і радісне! Це своєрідний культ сонця на той момент. Також був присутній давній культ предків. Проявлявся він у тому, що перший випечений млинець на Масляну, відносили на батьківську могилу, або клали його на цвинтар. А от у деяких історичних областях України в останній день Масляної залишали предкам млинці з сиром.

Нині Масляна - це обрядове свято, що має свою давню історію і традицію пекти млинці з різноманітними начинками, веселитися і поминати покійних предків.

Автор: Зайцева Ірина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас