Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: другий тиждень вагітності

Сперматозоїд та яйцеклітина
 

У кінці цього тижня це відбудеться. Дозріла яйцеклітина виплигне з вашого яєчника і потрапить у фаллопієві труби. Там вона плаватиме вниз до матки, чекаючи відвідувачів: потоку сперми, кожен міллілітр якої містить близько 2500000 сперматозоїдів. У середньому близько 500 млн сперматозоїдів залишають тіло з кожною еякуляцією. Вони захоплено починають пошук вашої яйцеклітини. Вони пливуть з усіх сил, так швидко, як тільки можуть, для того, щоб пропливти ті 17 см, які відокремлюють їх від яйцеклітини. Один сперматозоїд буде переможцем гонки, і цей обранець просуне свою головку в яйцеклітину. «Ворота» будуть закриті відразу і всі інші сперматозоїди не «потраплять на корабель».

Сперматозоїд, що виграв змагання, втрачає хвіст і історичний момент добігає кінця: яйцеклітину запліднено!

Один яєчник може випустити більше однієї яйцеклітини. У цьому випадку більше одного сперматозоїда мають шанс виграти гонку. Якщо всі яйця запліднені, у результаті діти будуть братами, або не ідентичними близнятами. Близнятами можуть бути два хлопчики, дві дівчинки, або хлопчик і дівчинка. Рідше буває таке, що запліднена яйцеклітина розділяється на дві окремі частини. Кожна з цих зигот стане одним із ідентичних близнюків. Очевидно, що ідентичні (їх ще називають однояйцеві) близнята завжди або хлопчики, або дівчата. Отже, якщо ви бачите близнят, один з яких хлопчик і одна дівчинка - не запитуйте, чи вони однояйцеві - це не можливо!

Яйцеклітина ділиться на два ядра, які містять ваші спадкові характеристики та вашого партнера. Це ж невеличке диво, створюється нова людина! Його або її велика пригода починається у ваших фаллопієвих трубах, і ...ви ще нічого не знаєте про це. До речі, сперматозоїд, що запліднив яйцеклітину вже визначив, у вас буде хлопчик або дівчинка. Якщо він ніс Х - хромосому, то це буде дівчинка, а якщо в ньому була Y-хромосома - маленький хлопчик почав свій шлях.

Ділення клітин почалося і не пройде багато часу, поки маленький комочок клітин, який називається «морула», відправиться через фаллопієві труби в матку. Хоча зигота продовжує ділення, у неї займає близько чотирьох днів, щоб досягти матки. Іноді це може зайняти більше часу, якщо морула не може вирішити, де «оселитися». Потім вона буде пружинити, ніби підстрибувати по поверхні матки. У ході цієї так званої "діапаузи", яйцеклітина перестає ділитися: вона чекатиме, поки знайде хороше місце для того, щоб «оселитися там», і це може зайняти більше або менше часу. У випадку якщо часу піде більше, дитина буде готова до пологів трохи пізніше, і, можливо, народиться на тиждень або біля того після передбачуваної дати.

Важливо про вагітність:

  • Чи знаєте ви, що сперматозоїд – найменша клітина в організмі, а яйцеклітина – найбільша?
  • Чи знаєте ви, що морула має два шари клітин? З клітин внутрішнього шару сформується ембріон, а зовнішній шар стане мембранами та плацентою?
  • Коли ви кохаєтеся під час овуляції, ваші шанси завагітніти значно зростають. А от секс частіше, ніж раз на добу знижує кількість сперматозоїдів у спермі.

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pregnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    «У гармонії з тілом»: 5 міфів про менструацію, які ускладнюють дорослішання

    Одного дня у дівчинки, яка дорослішає, починається менструація. Для неї це щось нове й незрозуміле, а все нове й незрозуміле лякає. Але менструація – це нормальний фізіологічний процес, до якого можна підготуватися заздалегідь, і тоді зміни в організмі стануть цікавою пригодою. Із цією метою Анна Сальвія Рібера та Крістіна Торрон Вільята написали книжку «У гармонії з тілом. Про менструацію та дорослішання», у якій зібрали відповіді на головні запитання про менструальний цикл та фертильність.

    Як підготувати малюка до появи другої дитини

    Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

    Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

    Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

    6 причин полюбити свою літню вагітність

    Нестерпна спека, скажена пітливість і постійно набряклі щиколотки – мало хто здатний насолоджуватися своєю вагітністю влітку. Тим не менш, очікування малюка – це вже величезна радість, і якщо зосередитися на хорошому, можна помітити чимало переваг саме літньої вагітності. За що її любити? – Подумайте самі…