Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитячі ручки та розвиток талантів дитини (частина 2)

Дитячі ручки та розвиток талантів дитини (частина 2)
 

Найголовніше, що стосується розвиваючих ігор для дитячих ручок – це пальчикова гімнастика. Корисна вона тим, що з її допомогою ми розвиваємо мовлення дитини, а малюк, у свою чергу, намагається наслідувати нам, дорослим. Також дитина вчиться концентрувати свою увагу на чомусь певному. А це дуже важливе вміння для малюка! Адже з раннього віку ми намагаємося навчити дитину концентрувати свою увагу, а потім правильно її розподіляти.


Забавлянки і дитячі віршики під час пальчикової гімнастики розвивають мовлення малюка, він намагається повторювати деякі слова і фрази за мамою. Якщо він вже трохи говорить, значить, його мова поступово стане чіткою, ритмічною та яскравою. Також пальчикова гімнастика здатна розвинути і пам'ять малюка, адже він так намагається вивчити ваші віршики та пісеньки.

Ви можете почати з самого простого: «Сорока - ворона», «Йде коза рогата», «Цей пальчик...». А можна зшити цілий пальчиковий театр. Актори повинні бути мініатюрними, щоб їх можна було надіти на пальчики. З їхньою допомогою можна розповідати казки малюкові, розігрувати різні сценки або навіть просто гратися разом з дитиною.

Для різноманітності зшити можна і ляльок, і героїв з мультиків, і казкових персонажів, і улюблених тварин дитини. Якщо ви не володієте мистецтвом крою та шиття, тоді таких пальчикових героїв найкраще намалювати і вирізати з паперу. Можете використовувати також рукавичку, на неї наклеїти зображення ляльок – це, припустимо, сім'я ляльок. Таких рукавичок можна зробити декілька, всі вони повинні відрізнятися різними наборами персонажів.

Для того, щоб дитині було цікаво і ваші іграшки їй подобалися, ви повинні постаратися і зробити їх красивими, барвистими. Ставте сценки з малюком, розучіть монологи, казки. Можете пофантазувати і написати власні сценарії. Підбирайте відповідну музику, костюми, декорації. Можливо, така робота займе чимало часу, зате потім ви побачите величезну радість, захоплення в очах свого чада. І навіть якщо дитина зараз занадто мала для участі в таких постановках, нехай буде глядачем. А через багато років вона згадуватиме ваш пальчиковий театр з теплотою і любов'ю.

Придумуйте всілякі ігри, вчіть дитину ввічливості. Наприклад, це можна зробити так: великий палець вітається з вказівним, середнім, і так по черзі. Ручки можуть розповідати також про себе, хто що вміє робити. За допомогою рук можна вчити рахунку, алфавіту. Важливо говорити не повчально, а з інтригуючим, розважальним голосом, міняти інтонацію.

Стати чарівницею для своєї дитини просто, головне, щоб це чарівництво йшло від вашого серця!

Автор: Зайцева Ірина

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас