Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Пацієнт проти лікаря. Як виграти бій за своє здоров’я.

Людмила Солоп

Найбеззахисніший споживач - це пацієнт. Йому боляче, йому треба терміново, у нього майже немає вибору. Про те, як у такій складній ситуації захиститися від свавілля лікарів, розповіла Людмила Солоп, керівник юридичного відділу Всеукраїнської ради із захисту прав і безпеки пацієнтів .
Що робити:

  • якщо в київській поліклініці відмовляють у допомозі через відсутність київської реєстрації?
  • якщо випала недавно поставлена пломба?

  • якщо лікарі примушують до покупки ліків?
  • якщо бригада швидкої допомоги вимагає гроші?

    З якої причини в Києві найчастіше конфліктують лікарі з пацієнтами?

    Для Києва найглобальнішою проблемою є питання прописки. У місті живе, працює і вчиться неймовірна кількість іногородніх людей. Рано чи пізно у них виникає необхідність отримати медичну допомогу. На швидкій-то вас відвезуть – інакше лікарям загрожує кримінальна відповідальність. Інша справа, якщо доводиться звернутися в найближчу поліклініку. Згідно 38-ій статті «Основ законодавства про охорону здоров´я», кожен громадянин має право вільного вибору лікаря і лікарського закладу. Але нерідкі ситуації, коли у людини, що прийшла в поліклініку, просять показати паспорт, а за відсутності київської реєстрації говорять: «До побачення, їдьте туди, звідки приїхали».
    Як поступати у такому разі?
    Треба письмово звернутися до керівництва установи і обов´язково зареєструвати цю заяву у приймальній головного лікаря або реєстратурі. Адресуйте його головному лікареві, його заступникові з надання медичної допомоги населенню або завідувачеві відділення. Вам не потрібні особливі юридичні знання. Повинна бути шапка з вказівкою, кому адресується заява. Якщо не знаєте прізвища, вкажіть посаду. Від кого - ім´я, прізвище, по батькові цілком – це принципово. Адреса мешкання повністю. Можна вказати контактний телефон. І, головне, вимога: «прошу надати мені такі-то медичні послуги у зв´язку з тим, що я постійно проживаю в цьому районі». Згідно наший практиці, при письмовій подачі заяви питання вирішувалося протягом доби, максимум.

    Клієнтам, які планують тривалий час проживати в даному районі, ми рекомендуємо формулювання «прошу поставити мене на облік і надавати медичну допомогу згідно моїм наступним зверненням». Відповідно, в поліклініці повинні завести картку.

    Яка головна проблема для корінних киян?

    Це якість медичної допомоги. Пов´язано це, перш за все, з відсутністю механізму притягання до відповідальності винного медичного персоналу. Давайте про конкретику. Найпоширеніший вид медичної допомоги – стоматологія. Найпоширеніша проблема – погано поставлена пломба (або пломба, що швидко випала).

    Якщо клініка не надала вам яких-небудь гарантій на повторну безкоштовну допомогу у разі виникнення таких проблем, зверніться до "Критеріїв медико-економічної оцінки надання стоматологічної допомоги", де вказані середні терміни гарантії на стандартні послуги. Негайно повідомите про будь-які проблеми лікаря. Якщо клініка хороша, то лікар постарається щонайшвидше її виправити.

    У разі конфлікту, зазвичай, все зводиться до експертизи у незалежного фахівця. І тут багато що залежатиме від вашого бажання йти до кінця і здатності цього фахівця знайти. Стоматологічне середовище дуже закрите. Ми зазвичай радимося у явних конкурентів. Але останнім часом і вони почали відмовлятися, побоюючись, що завтра подібний висновок напишуть проти них.

    На які безкоштовні медичні послуги ми маємо право?

    Серед платних послуг уряд визначив: аборти, стоматологію, проф. огляди, додаткові побутові умови в стаціонарі. Усе останнє повинне залишитися безкоштовним, перш за все - швидка допомога. Реальна ж якість лікування прямо пропорційна грошам, які ви покладете в кишеню лікаря або, що рідше, його принципам. Крім того, у Києві дуже поширена практика примушення до покупки медикаментів, які особисто вам не потрібні взагалі або не потрібні в такій кількості.

    Як поступити, якщо немає можливості купити медикаменти?

    Пишіть заяву: «Я, такий-то, не маю можливості придбати медикаменти, які від мене вимагають. Прошу надати мені медичну допомогу, забезпечену статтею 49 Конституції України згідно моєму діагнозу». Повірте, за наявності офіційно зареєстрованого документа що-небудь зробити з вами в місті Києві складно. Адже будь-яка скарга обов´язково буде розглянута першою ж перевіркою з Мінохоронздоров´я, міського або районного відділу з охорони здоров´я.

    Що робити, якщо викликана бригада швидкої допомоги вимагає гроші? Це частий випадок.

    Нехитрий хід, який ще ніколи не підводив, - пригрозіть викликати міліцію, щоб та нагадала лікарям про їх обов´язки. Ненадання медичній допомоги – це кримінальна відповідальність. Я не знаю випадків, коли подібна загроза не спрацювала б.

    Чи є у вас універсальна рада на ті випадки, які ми не згадали? Ми говоримо всім клієнтам – збирайте документи. Якщо виникнуть проблеми, письмові свідоцтва допоможуть вирішити питання в судовому або досудовому порядку. Робіть ксерокопію медичної картки, робіть ксерокопію історії хвороби. Цікавтеся у лікаря, що з вами відбувається. Ваше здоров´я для вас – це те, без чого ви жити не зможете. Ваше здоров´я для лікаря – це всього лише робота.

    Всеукраїнська рада із захисту прав і безпеки пацієнтів займається вирішенням конфліктів, пов´язаних з наданням медичних послуг. Фахівці організації дають письмові й усні консультації, готують процесуальні документи. У складних випадках обговорюється можливість представлення інтересів пацієнта в прокуратурі і суді.

    8-044-235-65-87, 599-75-12, 248-79-58
    info@medpravo.org, info@tb.org.ua
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Кропив´янка: основні фактори, що спричиняють виникнення та методи її лікування

    Кропив'янка – це поширене захворювання, що характеризується раптовою появою сверблячих висипань на шкірі, які зовні схожі на сліди від удару кропивою. Це захворювання може мати багато причин, від алергічних реакцій до фізичних подразників, та вимагає відповідного лікування для полегшення симптомів. Для того щоб дізнатися більше про цю проблему та методи її лікування, можна перейти за посиланням https://euroderm.com.ua/clinics/disease-group/alergologiya/kropivyanka.html.

    Як уникнути алергічних реакцій під час вибору матеріалів для нарощування вій?

    У сучасному світі вії не тільки захищають очі, а й служать потужним засобом підкреслення краси погляду. Саме тому багато жінок звертаються до процедури нарощування вій з метою досягти більш виразного та привабливого погляду. Тим не менш, як і в будь-якій косметичній процедурі, існує ризик виникнення алергічних реакцій, особливо при використанні невідповідних матеріалів. У цій статті ми розглянемо, як уникнути алергій під час вибору матеріалів https://sculptor-world.com/glaza/narashchyvanye/ для нарощування вій.

    Коли терміново потрібно звернутися до подолога?

    Здоров'я ніг є ключовим фактором, який впливає на загальний стан та активність людини. Однак часто люди не приділяють належної уваги першим симптомам проблем зі стопами, втрачаючи цінний час. Саме тому важливо знати, коли необхідно терміново звернутися за допомогою до спеціаліста, такого як подолог Київ. Якщо ви відчуваєте біль, дискомфорт у ногах, зміни в структурі або кольорі нігтьових пластин, це може бути сигналом необхідності візиту до подолога. Завдяки Центру подології Ашігянц, пацієнти мають доступ до високоякісних послуг догляду за ногами. Експерти цього центру допоможуть вирішити широкий спектр проблем зі здоров'ям ніг, надавши необхідну допомогу і консультації.

    Роль КТ діагностики в сучасній медицині: переваги та можливості

    Сучасний ритм життя вимагає швидкості та точності у всіх аспектах, особливо коли мова йде про здоров'я. Комп'ютерна томографія (КТ) є однією з найбільш значущих досягнень у галузі медичної діагностики. Зробити КТ у Києві можна у Клініці М-плюс, яка оснащена передовим обладнанням та забезпечує високоякісне проведення комп'ютерної томографії у найкоротші терміни, що є критично важливим для своєчасного виявлення та лікування різних захворювань.