Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: третій тиждень вагітності

Бластоциста
 

Ембріон

Протягом короткого часу після запліднення майже нічого не відбувається. Але після 24 годин яйце починає ділитися, ділитися, ділитися, а невелика кулька з кліточок знаходить собі затишне місце на стінці матки. Як правило, матка виштовхує все, що потрапляє до неї. Але на цей раз усе не як завжди: замість того, щоб опиратись, матка розслабляється, дозволяючи майбутній дитині добре закріпитися на стінці. Там, де ембріон облюбує собі місце, пізніше розвиватиметься плацента.

Коли ембріон прикріплюється до стінки матки, вагою він ще менше двох грамів, а величиною – менше міліметра. Тим часом, три різні групи клітин формуються у ембріона. Тіло дитини сформується з цих трьох шарів. Мезодерма, або середній шар, утворює м´язи, серцево-судинну систему, скелет, нирки і репродуктивні органи. Внутрішній шар, ендодерма, ляже в основу дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту. Нервова система, шкіра утворяться з зовнішнього шару – ектодерми.

За три чи чотири дні до того, як у вас мала б початися менструація (якби ви не були вагітні, звичайно), ембріон прикріплюється до стінки матки. У цей час зародок виділяє специфічний гормон, завдяки якому чутливий тест на вагітність вже дасть позитивний результат. Цей гормон виділяється приблизно на двадцять восьмий день поточного циклу.

Вагітна мама


Мама ще, скоріш за все, не знає, що вагітна, адже жодна менструація ще не пропущена. Але тим часом починають виділятися нові гормони. Прогестерон, наприклад, гарантує, що зародок буде непроникним знову після овуляції. Він також підвищує температуру вашого тіла на 0,3 - 0,5 ° С. Протягом усієї вашої вагітності вона залишатиметься на цьому рівні. Не лякайтеся, коли втратите трохи крові наприкінці цього тижня. Причиною може бути те, що зародок прикріплюється до стінки матки. Це може відбутися протягом тижня після запліднення. Та кровотеча зовсім незначна, тому вам нічого хвилюватися.

З того моменту, як ви зрозуміли (через пропущену менструацію), що всередині – нове життя, ви маєте знати, що шкідливі речовини можуть дістатися вашої дитини через плазму крові. Тепер, коли зародок прикріпився до стінки матки, усе, що впливає на вас, впливає і на дитину. Тому, якщо ви можете уникнути таких речей, як пари лаку чи фарби, хімічні речовини, миючі засоби, та, звичайно, алкоголь, наркотики і сигарети - будь ласка, зробіть це!

Майбутній тато


Ваш оргазм був чимось більшим, ніж просто задоволенням: ви створили дитину, і тепер один із ваших сперматозоїдів запліднив яйцеклітину вашої жінки. Можливо, ви ніколи не дізнаєтеся, коли саме відбулося запліднення. Але ми разом із можемо простежити шлях вашого сперматозоїда. Підчас кожної еякуляції, мільйони сперматозоїдів виштовхуються з яєчка через сем’япровід. Їх дорога не довга: її довжина приблизно дорівнює довжині стопи (30 см.) від сховища біля лобку і сечового міхура назад вниз через живіт і, нарешті, через пеніс. Єдине, що ви можете зробити – вприснути сперму в піхву якомога сильніше та сподіватися, що принаймні одному вашому маленькому пловцю вдасться подолати всі бар’єри, що він зустріне на своєму шляху. Він повинен пройти через шийку матки, через матку, через частину фалопієвої труби, знайти яйцеклітину, і, нарешті, переконати її, що він – хлопець, гідний важливої місії. І цьому обранцеві ще треба пробратися в яйцеклітину! За допомогою хімічних речовин, які виробляє «капелюшок» на його голові, він проштовхує собі шлях через тверді захисні шари. Інші сперматозоїди залишаються з порожніми руками, так би мовити, оскільки злиття яйцеклітини і сперматозоїду призводить до створення вже зовсім непереборного для них захисного шару. Тепер запліднення – факт. Почалося нове життя.

*рахуючи з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

«У гармонії з тілом»: 5 міфів про менструацію, які ускладнюють дорослішання

Одного дня у дівчинки, яка дорослішає, починається менструація. Для неї це щось нове й незрозуміле, а все нове й незрозуміле лякає. Але менструація – це нормальний фізіологічний процес, до якого можна підготуватися заздалегідь, і тоді зміни в організмі стануть цікавою пригодою. Із цією метою Анна Сальвія Рібера та Крістіна Торрон Вільята написали книжку «У гармонії з тілом. Про менструацію та дорослішання», у якій зібрали відповіді на головні запитання про менструальний цикл та фертильність.

Як підготувати малюка до появи другої дитини

Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

6 причин полюбити свою літню вагітність

Нестерпна спека, скажена пітливість і постійно набряклі щиколотки – мало хто здатний насолоджуватися своєю вагітністю влітку. Тим не менш, очікування малюка – це вже величезна радість, і якщо зосередитися на хорошому, можна помітити чимало переваг саме літньої вагітності. За що її любити? – Подумайте самі…