Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Золоті правила для батьків 3-х річного малюка

Золоті правила для батьків 3-х річного малюка
 

Наші діти повинні рости розумними і красивими, всебічно розвиненими. Тому завдання правильного виховання висить на наших плечах - плечах батьків. І не варто відмовлятися від правильного і раціонального виховання дітей, або перекладати цю роботу на бабусь-дідусів, вихователів у дитячому садку або няню.


У трирічному віці дитина - вже маленька особистість. У неї є свій характер, інтереси, бажання, свої принципи, які вона відстоює. І якщо раніше малюк підстроювався під нас, то тепер ми повинні підлаштовуватися під нього. Він вже не так сильно нам наслідує, швидше, у нього є своя думка, і він вважає її правильною.

Коли в сім'ї підростає дитина, завжди постає питання про її правильне виховання та розвиток. У трирічному віці потрібно продовжувати поповнювати і розвивати словниковий запас дитини. Як це робити? Наприклад, ви йдете по парку з дитиною. Розкажіть їй, які дерева, кущі, квіти там ростуть. Розкажіть, хто за ними доглядає і як. Розкажіть, які квіти ростуть вдома або в інших країнах.

Гуляючи містом, розповідайте все, що цікавить ваше чадо. Увагу звертайте на все навколо і схиляйте дитину до діалогу - це розвиває її мову. Також ви, таким чином, знайомите дитину з навколишнім світом. А це важливо. Ви повинні показувати всілякі картинки або енциклопедії з тваринами, рослинами. Варто показувати і розповідати, де яка тварина живе, що вона їсть, які у неї дитинчата. Відмінна альтернатива - це зоопарк.

Існує думка, що чим більше розвинена дитина фізично, тим вищий її інтелект. Тому робіть вранці зарядку, намагайтеся більше рухатися, займатися спортом. Привчайте дитину з раннього дитинства до активного відпочинку на природі і рухливих ігор. Свіже повітря і рух сприяють тому, що дитина буде краще і міцніше спати, краще їсти, а значить, вона буде здоровішою.

Також потрібно розвивати практичні навики. Наприклад, якщо ви поливаєте квіти, зацікавте дитину. Нехай вона допоможе вам зробити нескладну роботу - це може бути витирання пилу або розпилення води на рослини.

Варто також грати в рольові ігри. Це гра в доктора і пацієнта (за допомогою набору доктора), в дочки-матері, нехай дитина відчуває себе старшою над кимось, що вона теж може когось чомусь навчити, про когось піклуватися. Адже і вона хоче відчути себе дорослою.

Необхідно розвивати і творчі здібності у дитини. Це малювання, як олівцями, фломастерами, так і фарбами. Можна також розмальовувати розмальовки, як паперові, так і онлайн. Кличте дитину малювати разом. Малювати можете що завгодно: квітку з пелюстками, сонечко з променями. Ви можете намалювати сонечко, а дитина - промені.

Навчайте малюка і іншим видам творчості: аплікації, ліпленню. Грайте пальчиками - так ви розвиваєте дрібну моторику. Пальчиками можна також малювати. Виходять оригінальні та унікальні малюнки, які можна подарувати бабусі, дідусеві і залишити напам'ять.

Автор: Зайцева Ірина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас