профілактики захворювань малюків."> профілактики захворювань малюків." />

Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що робити, аби малюк не захворів

Що робити, аби малюк не захворів

Усім добре відома фраза про те, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Проте, як це зробити на практиці — питання доволі неоднозначне. Особливо це стосується профілактики захворювань малюків.

Насамперед слід зазначити, що батькам не варто у цьому плані винаходити велосипед. Найкраще з усіх питань, що виникають, спитати поради досвідченого лікаря і дотримуватись здорового глузду.

Надзвичайно важливо, і це мабуть найкраща профілактика, — чітке та систематичне дотримання режиму дня, загартовування та виконання основних гігієнічних процедур. Руки дитини мають бути чистими. Це саме стосується її іграшок та посуду. Слід уважно дотримуватись температурного режиму в кімнаті, яку необхідно регулярно провітрювати і слідкувати за рівнем вологи. Не варто занадто кутати дитину, натомість потрібно перебувати з нею якомога частіше на свіжому повітрі. Не слід забувати про емоційний стан дитини. Недопустимо позбавляти її радісних емоцій, а натомість підвергати стресу.

Особливу увагу відводять харчуванню. Це ціла наука, якою потрібно досконало оволодіти. Постійне переїдання може викликати розвиток ожиріння. Діти, що ним страждають, важко хворіють, вони малорухливі та бліді. Недотримання правил приготування і зберігання дитячого харчування можуть викликати ряд гострих шлунково-кишкових захворювань. Годувати дитину можна лише доброякісною їжею.

Профілактика ожиріння

Ознаки цього захворювання, що з кожним днем все частіше трапляється у дітей: надмірна маса тіла, підвищений апетит та поява рожевих смуг на шкірі. Щоб цього не сталося дитину не варто годувати поза режимом, натомість потрібно слідкувати, аби вона не переїдала. До того ж малюку необхідно забезпечити оптимальний режим рухової активності.

Профілактика інфекційних захворювань

Їх перелік доволі значний: краснуха, скарлатина, вітряна віспа, дифтерія, кір, коклюш, поліомієліт тощо. Слід унеможливити контакти здорової дитини з носіями інфекції, а якщо дитина захворіла ізолювати її. Ряд інфекційних хвороб можливо попередити шляхом планової активної імунізації. До цього необхідно віднестися з усієї відповідальністю, при потребі обов'язково консультуватись з лікарем.

Профілактика шкіряних захворювань

Якщо за дитиною погано доглядати, то в неї можуть виникнути різноманітні гнійничкові захворювання шкіри. Ушкодження нерідко викликають у малюка відчуття болю.

Найчастіше вони виникають у місцях, забруднених калом, сечею, пилом, потом та залишками їжі. Шкіра та шкіряні складки малюка повинні бути чистими та сухими. Дитина не повинна перегріватися і потіти. Зо шкірою слід доглядати дуже обережно, адже навіть в маленьку подряпину може потрапити інфекція. Це може викликати появу фурункулів і гнійників.

Профілактика хвороб, викликаних паразитами

Зараження яйцями глистів зазвичай відбувається через забруднені ягоди, овочі, воду, предмети, які дитина тягне до роту, пісок та землю. Саме тому потрібно мити з милом руки дитини перед їжею, після прогулянок і відвідування туалету. На ніч малюка обов’язково підмивають. Також варто не забувати вчасно підстригати йому нігті. Сирі фрукти та овочі, які споживає дитина необхідно ретельно мити, а м'ясо добре проварювати.

Профілактика карієсу

Профілактика цього захворювання молочних зубів полягає в дотриманні раціонального харчування. Дитина має споживати молочну та рослинну їжу, яка містить солі кальцію та фосфору. Ранком і перед сном дитина повинна чистити зуби, а після кожного прийому їжі — полоскати рот. Не можна споживати занадто холодну чи гарячу їжу, велику кількість солодкого. До стоматолога потрібно навідуватися не рідше одного разу на рік. Не слід забувати про правильний режим дня та перебування на свіжому повітрі.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас