Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Роль допитливості в ранньому розвитку дитини

Роль допитливості в ранньому розвитку дитини
 

Тільки злегка подорослішавши, наші дітки стають дуже цікавими. Їх цікавить буквально все: як вони самі, так і навколишній світ. Звичайно, в певні моменти ці мільйони питань можуть дратувати вас, але подумайте про те, що для малюка все, до чого ви давно звикли, є новим і незвіданим. Ні в якому разі не можна придушувати дитячу цікавість. Наберіться терпіння і намагайтеся розповідати дитині про все, що її цікавить, адже цікавість - головна риса, що сприяє розвитку і навчанню, що буде дуже корисно для дитини в майбутньому.


Ще з восьмимісячного віку мозок дитини починає ставити питання, тому не дивно, що як тільки малюк починає ходити і до всього дотягуватися, йому цікаво буквально все. Адже фізична активність ще сильніше стимулює дитячу цікавість. А що вже говорити про той вік, коли він може запитати у вас все, що завгодно? Останні дослідження вчених показали, що небажано ущемляти дитину в її цікавості, адже вона допомагає їй швидше розвиватися, пізнавати навколишній світ і стимулює інтерес до навчання.

Як заохочувати цікавість дитини?

1. Ігри та інша фізична активність посприяють допитливості дитини. Потрібно придумати ігри, які розвиватимуть малюка і задовольнятимуть його цікавість. Це можуть бути навіть навчальні та наукові ігри - дітки відкриті до всього нового.

2. Батьки повинні заохочувати інтерес дитини до всього, що її оточує. Таким чином, у малюка будуть формуватися не тільки знання про навколишній світ, а й навички самоаналізу. А це ще сильніше підстьобне дитячу цікавість.

3. Не сваріть дитину навіть за найбезглуздіші (на вашу думку) питання. Доступною для малюка мовою розповідайте йому все, що його цікавить. Адже отримання відповідей на питання - це перший крок до формування нових знань.

4. Дитина повинна бути зацікавлений і в тому, щоб самостійно шукати відповіді на свої питання. Це зробить його ще більш самостійними і впевненим у собі, а також допоможе краще зрозуміти навколишній світ.

5. Батьки повинні виховувати в дитині спостережливість, адже вона - краще доповнення до допитливості. Крім того, намагайтеся розвивати в малюкові здатність до концентрації і уваги.

6. Чим більше уваги ви приділяєте своїм діткам, тим більш цікавими вони стають.

Чому дитячу цікавість потрібно заохочувати?

• Цікавість розширює дитячий розум, що сприяє цілісному розвитку дитини.

• Допитлива дитина завжди активно шукає відповіді, а це допомагає їй в дослідженні навколишнього світу.

• Цікавість робить дитину гарним слухачем, завдяки чому їй легше розуміти нову інформацію. Таким чином, ця риса характеру підвищує здібності дитини до навчання.

• Цікавість грає ключову роль у психічному та інтелектуальному вдосконаленні малюка. Якщо придушувати дитячу допитливість, це може негативно вплинути на ранній розвиток дитини.

Так що, будьте терплячі і заохочуйте цікавість свого малюка, і ви побачите, як він стане дорослою, розумною і успішною особистістю!

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас