Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: другий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: другий тиждень
 

Пішов другий тиждень, ви вже пережили дні в пологовому будинку, переїзд додому і можливо навіть перший візит до педіатра. Вам напевно може здатися, що всі ці годування і зміна підгузників, які чергуються днями і ночами, ніколи не закінчаться. Однак ви скоро почнете звикати до свого нового образу життя.

Дитина

Зараз новонароджений малюк все ще продовжує відновлюватися і набиратися сил після пологів. Його організм звикає до нових умов життя. Адже до цього він ріс в теплому затишному животику, де їжа поставлялася 24 години на добу, і всі його інші потреби тут же задовольнялися. Другий тиждень після народження вашого малюка буде схожим на перший - спати, спати, ще раз спати. Вашу дитину не зможуть розбудити навіть такі гучні звуки, як телефон, телевізор або розмови гостей. Зір малюка все ще залишається нечітким, бо всі дітки народжуються короткозорими; ваша дитина бачить тільки на 20-40 см попереду себе, тому намагайтеся бути до неї ближче.

Так як більшість часу ваш малюк проводить на спині, намагайтеся іноді ненадовго перекладати його на животик (тільки під час неспання). Це важливо, тому що лежання на животі допомагає дитині зміцнити м'язи спини і шиї. Вченими помічено, що дітки, що не лежать в ранньому віці на животі, відстають в розвитку і моториці. При чому, укладати малюка на животик рекомендується з самого народження.

Вашій дитині напевно не сподобається проводити час на животі, але вам не варто переживати з цього приводу. Грудничкам властиво турбуватися під час положення на животі. Це нова позиція, дитина недостатньо міцна, щоб тримати голову самостійно, і вона відчуває себе покинутою, тому що не може нікого бачити. Щоб зробити ці процедури більш приємними, спробуйте наступне:

• Будьте поруч з дитиною, переконайтеся, що вона може вас бачити, чути або відчувати ваші дотики.

• Придумайте розвагу - покладіть у полі зору дитини книгу з картинками або іграшку.

• Нехай при цьому будуть присутні старший брат або сестра. Процедура укладання малюка на животик - прекрасна можливість для старших дітей проявити турботу про новонародженого. Нехай старша дитина засікає час або розмовляє з малюком, йому від цього буде ще комфортніше.

Намагайтеся годувати дитину на вимогу. Її маленький животик не може вмістити багато молока, але організму воно потрібно у великих кількостях, адже ваш малюк стрімко росте і набирає у вазі. Годування можуть бути частими і займати багато часу, але вони допоможуть і вам виробити свій правильний режим харчування, щоб ви могли дати дитині все необхідне.

Деякі дітки люблять добре поспати після їжі - аж до наступного годування. Це також нормально. Малюк повинен часто їсти (10-12 разів на добу) і псувати багато підгузників - це означає, що у вас все добре. Якщо ж ви все одно переживаєте або думаєте, що щось йде не так, обов'язково зверніться до педіатра або консультанта з грудного вигодовування.

Мама

Отже, на 2-4 день у вас з'явилося молоко, і вам требо годувати грудьми. Але це може виявитися складніше, ніж ви думали. Якщо у вас виникають деякі питання або сумніви, ви можете купити хорошу книгу по грудному вигодовуванню або пошукати хороший ресурс в Інтернеті. Також рекомендується знайти для себе хорошого лікаря або консультанта з лактації, який зможе відповісти на всі ваші питання і розповісти про всі тонкощі цього процесу.

Якщо ви відчуваєте, що ваші груди стали більш чутливими, набряклими, гарячими чи твердими - це нормально. Справитися з цими симптомами вам допоможе теплий душ і спеціальний підтримуючий бюстгальтер. Також вам варто почитати публікації фахівців з лактації, які дають масу корисних порад щодо грудного вигодовування і самопочуття молодих матусь.

Розвиток малюка

Вже зараз ви повинні починати гуляти з малюком. Звичайно, похід в кафе або супермаркет може підірвати його слабенький імунітет. Але прогулянка навколо будинку, в парку або навіть просто на ганку - це ціла пригода для новонародженої дитини. Сонячне світло, вітерець, звуки і запахи природи - все це нове і незвідане для вашого малюка і неодмінно приведе його в захват.

І не забувайте перекладати малюка на животик - це потрібно робити потроху, але щодня.

Поради

Запам'ятайте, що головне завдання молодих батьків - це не боятися запитувати и звертатися за допомогою з усіх питань, які у вас виникають. Це допоможе вам уникнути стресу і перевтоми, а також вчасно помітити проблему, якщо вона з'явиться.

Сучасні лікарі рекомендують укладати спати малюка на спину - це на 50% знижує ризик СРДС (синдром раптової дитячої смерті). Сповивання допоможе вам заспокоїти і втішити дитину. І хоч дорослій людині ідея бути щільно замотаною може здатися непривабливою, дитині так буде дуже комфортно. Не забувайте про те, що останні дев'ять місяців малюк провів у тісному животику.

Ви можете переживати з приводу шуму і намагатися розмовляти пошепки, поки дитина спить. Але не варто про це турбуватися, адже у вашому животику малюк чув шум постійно. Так що, фоновий шум на зразок телевізора, радіо чи неголосної розмови не завадить міцному дитячому сну.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок дев´ятий тиждень

Дитина

З наближенням першого дня народження малюка ви можете бути здивовані тим, скількому він навчився за рік. Махати привіт і бувай – одне з найдавніших його вмінь, а тепер він навіть може говорити близько 5 слів (або навіть більше). Також ваш малюк, можливо, вже починає робити свої перші кроки, а якщо й ні, ви напевно помітили його великі успіхи в цьому напрямку. Зараз дитина все частіше і сильніше демонструє свою незалежність, і вам, напевно, складно навіть згадати той час, коли вона спала практично цілий день.

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.