Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: третій тиждень

Розвиток дитини по тижнях: третій тиждень
 

Попередні два тижні ваш малюк проводив більшість свого часу уві сні. Але тепер ви можете помітити, що він стає більш уважним і з кожним днем все менше спить. До цього часу ви вже змінили близько 200 підгузників, і тепер ви – професіонал! Можливо, вас навіть затягує в свого роду рутину.

Дитина

Третій тиждень - саме час для першого відвідування педіатра. Як правило, це «хороші відвідування». Під час цього візиту буде вимірюватися зріст і вага малюка, і ви зможете порівняти їх з показниками на момент його народження. Крім того, доктор проведе плановий огляд малюка, так що не лякайтеся, якщо він буде його уважно оглядати або дістане стетоскоп.

Три - це магічне число

Коліки. Що це таке і як дізнатися, що дитина від них страждає? Коліки визначаються по безперервному плачу дитини як мінімум три години на день, три дні на тиждень, як мінімум протягом трьох тижнів. Більшість батьків, чиї малюки страждають від кольок, хотіли б, щоб дитина плакала лише три години на день: бо насправді дітки з коліками плачуть набагато більше трьох годин на добу, це може не припинятися і траплятися навіть щодня. Дитина з коліками буде плакати навіть тоді, коли вона сита і суха. Просто зрозумійте, що можливо, ви зараз нічим не заспокоїте свого малюка.

Ваш малюк вже посміхався?

Думаю, всім батькам цікаво спостерігати за кожним новим кроком, який робить дитина. Тритижневий малюк вже може показати вам свою першу посмішку або видати свої перші звуки (крім плачу). Будьте уважні, в самий найближчий час ви можете помітити перші гуління свого малюка.

А під час перевертання на животик він вже тримає голівку під кутом 45 градусів?

Мама

Як ви себе почуваєте? Ви приділяєте собі час? Ви не зможете нормально годувати дитину або міняти підгузники, якщо не спали самі. Знайдіть час подрімати, попросіть про допомогу рідних або найміть нянечку, яка буде доглядати за дитиною, поки ви трохи відпочинете. Якщо всі основні потреби дитини задоволені, що не відчувайте себе винувато

ю за те, що залишаєте дитину трохи полежати в ліжечку, щоб трохи перепочити Це найщасливіший час в вашому житті. Саме цього ви так довго чекали... так чому ж вам так сумно? Можливо, ви чули про підвищену емоційність молодих мам після народження дитини. Ви можете частіше плакати, погано спати, відчувати себе роздратованою, сумною або на межі зриву. Більше 80% молодих матусь сумують після пологів; і якщо з вами таке сталося, пам'ятайте, що ви така не одна, і це цілком нормально.

Іноді ці почуття можуть тривати довше, ніж кілька днів. Післяпологова депресія - найбільш важка з форм депресій, яка може розвиватися протягом 6 місяців після пологів. Такі почуття, як смуток, тривога і неспокій можуть стати настільки сильними, що ви не будете справлятися зі своїми щоденними справами.

І хоч до цих пір точно не відомо, що викликає післяпологову депресію, багато вчених вважають, що вся справа в гормонах. Протягом вашої вагітності рівень двох гормонів - естрогену і прогестерону - сильно виріс, а протягом перших 24 годин після пологів ці гормони швидко повертаються до норми. Така зміна рівнів гормонів може призвести до депресії.

Вам потрібно звернутися до лікаря, якщо: ваші перепади настрою або відчуття пригніченості триває довше, ніж кілька днів після народження дитини; ви відчуваєте, що не в змозі впоратися з усіма своїми щоденними справами, доглядом за новонародженим і старшими дітьми; відчуття депрессії або гніву не покидає вас протягом місяця-двох після народження дитини; ви погано спите; у вас з'являються суїцидальні думки.

Запам'ятайте, що якщо у вас проявляються ці симптоми, ви не одні, і завжди можете звернутися за допомогою і підтримкою. Зараз існує багато дієвих і ефективних методів боротьби з післяпологовою депресією.

Розвиток малюка

Виберіть улюблену казку або колискову вашого малюка, і намагайтеся, щоб він чув її частіше. Це може бути щось зі свого дитинства або ви можете придумати щось своє і почати нову традицію.

Під час викладання на животик спробуйте підкласти під дитину дзеркало, щоб привернути її увагу.

Поради

Є багато обговорень на тему, як виробити у малюка графік, щоденний розпорядок. Але якщо ви хочете виробити погодинний графік, то це - марна трата нервів. Та ви все ж можете спробувати. Так, вирішити проблему малюка, у якого змішалися дні і ночі, ви зможете за допомогою повсякденної рутини. Звичайно, коли ви вдень пораєтеся по дому, дитина спить під цей заспокійливий шум, а вночі вона вже бадьора і хоче спілкуватися. Спробуйте створити свого роду денну та нічну рутину. І під час ваших денних справ намагайтеся зацікавити малюка, щоб він не спав і був з вами. Таким чином, йому захочеться відпочивати разом з вами, коли все зроблено.

Денний час:

• Відкрийте штори, нехай в кімнатах буде яскрава і жива обстановка;

• Проводьте час, граючи і спілкуючись з дитиною;

• Ви можете обмежити час сну малюка, якщо будете його регулярно будити на годування (хоча б раз на три години);

• Відкриваючи штори з ранку, щоб у кімнату потрапили сонячні промені, ви допоможете дитині прокинутися і зрозуміти, що день почався.

Нічний час

Почніть привчати дитину до вечірнього моціону. Ви можете придумати різні дії, які спрацюють саме для вашого малюка. Найбільш поширені з них: купання, читання книг, масаж, обійми, колискова. Сповивання дитини також допоможе заспокоїти її і приготувати до сну. Шум у вашій квартирі повинен бути неголосним і однорідним - комфортним для сну.

Коли дитина прокидається, не включайте в кімнаті світло, не дивіться на неї і не розмовляйте. Зробіть все необхідне (поміняйте підгузник, погодуйте і т.д.), а потім знову укладіть малюка в ліжечко, заколисуючи і погладжуючи його.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок дев´ятий тиждень

Дитина

З наближенням першого дня народження малюка ви можете бути здивовані тим, скількому він навчився за рік. Махати привіт і бувай – одне з найдавніших його вмінь, а тепер він навіть може говорити близько 5 слів (або навіть більше). Також ваш малюк, можливо, вже починає робити свої перші кроки, а якщо й ні, ви напевно помітили його великі успіхи в цьому напрямку. Зараз дитина все частіше і сильніше демонструє свою незалежність, і вам, напевно, складно навіть згадати той час, коли вона спала практично цілий день.

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.