Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: четвертий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: четвертий тиждень
 

Четвертий тиждень дуже схожий на третій. Швидше за все, у вашого малюка вже виробився свій графік. Він може дати вам зрозуміти, що хоче їсти, ви розумієте, коли час міняти підгузник, і коли дитині вже пора спати. Малюк спить міцно, і гучні звуки навряд чи заважатимуть йому.

Дитина

Тепер ви можете помітити, що дитина може фокусувати свій погляд довше і частіше; а також ви можете побачити першу щиру посмішку малюка - як правило, це відбувається десь між четвертим та шостим тижнями життя дитини. Крім того, ваш малюк може частіше і вище тримати голову під час викладання його на живіт. Відвідавши сайт Prostobaby.com.ua, ви зможете дізнатися більше про те, що відбувається в житті дитини на даному етапі, про її розвиток і досягнення, якими вона вас порадує найближчим часом.

Прогулянки з малюком

У перші пару місяців краще не гуляти з дитиною занадто часто, так як є великий ризик того, що дитина застудиться, підчепить ГРВІ або навіть грип. Адже ці захворювання передаються при контакті з людьми, а імунітет вашого малюка ще такий слабкий. Звичайно, тримати дитину вдома під замком цілих два місяці - теж не варіант. Просто йдучи на прогулянку, уникайте дуже людних місць, намагайтеся частіше мити руки і просіть робити це людей, які беруть на руки вашого малюка. Також вдалим рішенням стане покупка слінга або кенгуру - цей аксесуар захистить крихітку від сторонніх людей, дасть вам більше свободи в пересуванні і звільнить руки.

Мама

Вам досі здається, що ви виглядаєте як вагітна? Ваша матка вже майже повернулася до своєї нормальної ваги (як до вагітності), проте м'язи живота сильно розтяглися під час вагітності, так що вам доведеться робити спеціальні вправи, які повернуть ваш животик в колишній привабливий вигляд.

Ви дбаєте про себе?

Ваш малюк напевно забирає у вас велику частину часу, особливо якщо він страждає від кольок; також дитина може вимагати вашої уваги і в ті години, коли ви намагаєтеся поспати. Але пам'ятайте, що не менш важливо приділяти час і собі теж. Попросіть свого чоловіка, батьків або друзів доглянути за дитиною хоч на пару годин, і ви здивуєтеся, якиою свіжою і відпочилою відчуєте себе навіть після такої короткої перерви. І хоч вам здається, що кожну вільну хвилину ви повинні проводити з дитиною, пара годин сну, похід до перукаря або чашка кави з подругою значно поліпшать якість часу, проведеного з дитиною.

Порада - це добре, але кого ви слухаєте?

Швидше за все, це почалося ще до того, як ваш малюк народився: нескінченна кількість порад (яких ви не просили) від батьків, друзей, тіточок, дядечків і навіть від незнайомих людей на вулиці. І хоч вам важливо спілкуватися з іншими батьками та друзями, просити їхньої допомоги, кількість порад від них може бути просто величезною, та й самі поради часто суперечать одна одній. То кого ж слухати? У більшості випадків краще довіряти своїй інтуїції, але якщо ви все ще відчуваєте невпевненість, не соромтеся питати про все у свого педіатра. Якщо ви не знаєте, як діяти в тій чи іншій ситуації, це не означає, що ви - погані батьки. Насправді всі батьки не знають!

Розвиток малюка

Зараз саме час фотографувати свого малюка, щоб залишити у пам’яті перший рік його життя і перші досягнення. Фотографуйте дитину в її улюблених місцях, з улюбленою іграшкою. Особливо кумедно вийде, якщо ця іграшка буде набагато більша за дитиниу. Або фотографуйте малюка кожен місяць в однаковому місці, щоб наочно було видно, як він росте. Такого роду фотографії можна зробити і в одязі на 12 місяців, який буде виглядати просто величезним на новонародженому, але з кожним місяцем ви будете бачити, що він виглядає на дитині все краще. Також ви можете подивитися ідеї для фото немовлят в Інтернеті.

І не забувайте фотографуватися зі своїм малюком - це пам'ять, яка залишиться з вами на все життя. Пізніше ви зможете показувати дитині ці фотографії. Цікава ідея для таких фото - одягніться в однаковий одяг з малюком або зробіть їм з татом схожі зачіски, такі фото вийдуть дуже прикольними!

Поради

Важко повірити, що вашому малюкові вже майже місяць. Він вже набагато менше спить, і сподіваємося, що спить він уночі, даючи і вам відпочити. Зараз все йде досить гладко, але у вас можуть з'явитися проблеми з годуванням - ваша дитина може страждати від рефлюксу.

Рефлюкс

Більше половини немовлят мають різні форми рефлюксу в перші місяці життя. Симптомами рефлюксу є зригування, кашель, дратівливість і дискомфорт під час або після їжі. Якщо ви помітили ці симптоми у свого малюка, і вже тим більше, якщо ви бачите, що він погано набирає вагу, чинить опір годуванню або сильно і болісно відригує, обов'язково зверніться до лікаря.

У більшості дітей рефлюкс проходить сам собою протягом декількох місяців і повністю зникає вже до першого дня народження дитини. Так що, просто запасіться великою кількістю одягу, щоб його можна було часто прати, або надягайте на малюка нагрудник під час годування. Також доктор може вам прописати медикаментозне лікування, певну дієту або інші заходи для усунення цієї проблеми. Зараз є різні тести, що допомагають визначити причину рефлюксу і вибрати правильне лікування, яке підійде саме вам.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!