Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Малюємо зиму

Робимо сніговика з дитиною: весело і просто

Зима — це холоди, заморозки, сніг, узори на склі, замети, завірюха, заметіль, поземка, крижані гори, зимові забави, Новий рік, подарунки, святкова ялинка. Ми спостерігаємо, емоційно переживаємо все це.
А як намалювати зиму з дитиною?

Зразковий зміст занять з малювання.

Тема: «Лісова казка»

Підготовча робота: розгляд картинок, книжкових ілюстрацій (схожість і відмінності в зовнішньому вигляді зайця, ведмедя, лисиці, білки і ін.).

Матеріали: акварель або гуаш, кольорові фломастери.

Зміст: розглянути диких тварин, звернути увагу на образність зображення. Звернути увагу на верхню частину великого пальця, його форма нагадує тулуб тварини. Кінчик середнього пальця нагадує голову тварини. Запропонувати зробити по всьому листу 3—5 відбитків великим пальцем (тулуби). На кожному тулубі зробити відбиток краєчком середнього пальця (голова). На віддрукованих зображеннях домальовувати вуха і хвости. Розповісти, що роблять звіри в лісі, домальовувати сюжет. Розповісти про свій сюжет. Запропонована тема може бути виконана на декількох заняттях (одне — друкування звірів, інше — домальовування сюжету).

Тема: «Сніговик»

Підготовча робота: виліпити разом з дітьми сніговика, помилуватися їм; розглянути картинки і ілюстрації, звернути увагу на деталі зображення.

Матеріали: біла гуаш, розведена молоком, фломастери, грудочки щільного паперу або круглі губки (великі і трохи менше), тоновані листи паперу (кольоровий «ксероксний» папір).

Зміст: розглянути картинки, звернути увагу на зображені предмети. Пригадати, як діти ліпили сніговика з снігу. Показати, як можна зобразити сніжний ком за допомогою грудочки паперу або губкою. Запропонувати вибрати спосіб зображення, зобразити сніговика в будь-якій частині листа, домальовувати деталі (можна фломастером). У спілкуванні з кожною дитиною визначити сюжет (що поряд з сніговиком, що навколо). Домалювати сюжет.

Тема: «Сніжна Королева»

Підготовча робота: розгляд портретних зображень казкових героїв (голова, тулуб, одяг, прикраси); розгляд ілюстрацій до казки «Сніжна Королева» (кольори, лінії, прикраси, настрій).

Матеріали: засушений кленовий лист, біла і синя гуаш, тоновані листи.

Зміст: розглянути ілюстрації, звернути увагу на колір і настрій зображень. Детально розглянути зображення Сніжної Королеви (головний убір, плаття, прикраси). Обговорити, якими можуть бути прикраси корони і плаття Сніжної Королеви (грудочки снігу, бурульки, сніжинки). Звернути увагу на кленовий лист і схожість його з силуетом тулуба. Показати, як можна зробити відбиток корони і тулуба кленовим листочком. Домальовувати деталі і прикраси. Розглянути роботи, розповісти, які прикраси використовували в зображенні.

Тема: «Красива сніжинка»

Підготовча робота: розгляд сніжинок (форма, поєднання ліній, різноманітність узорів); малювання сухою гілочкою на снігу, олівцями і фломастерами на папері «Придумай свою сніжинку».

Матеріали: акварель, воскова крейда або шматочки свічки, губки, листи паперу 12х12 см; або біла гуаш і тоновані листи такого ж розміру; малюнки, виконані олівцями і фломастерами.

Зміст: пригадати враження від спостерігання за сніжинками; розглянути графічні малюнки. Запропонувати свічкою промальовувати сніжинку, накласти синій фон; або білою гуашшю промальовувати сніжинку на тонованому листі. Дати можливість дітям вибрати спосіб зображення. Наклеїти готові роботи на великий лист паперу, оформити у вигляді панно. Дана тема може бути частиною заняття з екології або музики.

Надія Комод

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Додатковий заробіток для молодої мами

У вас народився малюк, і перший час ви були зайняті тільки ним, приділяли йому буквально весь свій вільний час. Тепер же ви освоїлися і можете дозволити собі займатися своїми справами. А що може бути краще, ніж поєднати улюблене хобі і заробіток? Ми підкажемо вам кілька ідей для додаткового заробітку – роботи, яка може приносити задоволення, і займатися якою ви зможете в будь-який вільний час.

Від Монтессорі до Вальдорфа. Як не заплутатися при виборі дитячого саду

Віддати малюка в державний дитячий сад або в приватний? У Монтессорі або в Вальдорфський? А може, обрати домашній чи просто залишити з нянею? Сьогодні мами замислюються про це чи не над колискою немовляти. Ще б пак, адже від того, як пройде дошкільне дитинство малюка, багато в чому залежить те, як складеться його подальша доля.

Раннє навчання і гармонійний розвиток

Про раннє навчання можна сперечатися довго. Корисно це чи шкідливо? Радіють цьому діти або страждають від цього? У якому віці можна навчати, а в якому - не варто?
Глен Доман, як відомо, рекомендує навчати з пелюшок, навчати інтенсивно, стимулюючи прискорений розвиток мозку.