Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: сьомий тиждень вагітності

Сьомий тиждень вагітності: ембріон
 

Ембріон

Потовщення на боках, які з’явилися минулого тижня, уже поволі починають перетворюватися на ручки. А ще через декілька тижнів сформуються навіть малесенькі пальчики! Розвиваються ніжки, з’являються перші риси обличчя, очі вже відкриті (хоча райдужної оболонки ще немає). У порівнянні з усім тілом голова вже досить велика і вона протягом декількох наступних тижнів буде залишатися такою самою і не буде рости.

За добу дитина виростає приблизно на один міліметр і вже приблизно один сантиметр завдовжки. Продовжує розвиток нервова система: формується мозок. Хребет уже майже сформовано. Череп ще прозорий, так що через нього можна побачити мозок. Активно ростуть шлунок та печінка. У кінці цього тижня кістки почнуть костеніти, а в щелепі з’являється основа для 20 молочних зубів.

Вагітна мама

Тепер здоровий спосіб життя стає важливішим, ніж будь-коли. Звичайно, ви можете займатися спортом, робити вправи, поки не заморитеся. Та є деякі речі, від яких краще відмовитися на деякий час:
  • Випивка. Алкоголь усмоктується в плаценту та через неї потрапляє до дитини – а це небезпечно для розвитку мозку та легенів.
  • Їжа, багата ртуттю (частіше за все, це риба). Порадьтеся з лікарем чи подзвоніть у відповідні інстанції та дізнайся, якої риби вам слід уникати у вашій місцевості.
  • Їжа, яка може містити небезпечні для дитини бактерії. Це не пастеризоване, нестирилізоване молоко, копчений лосось, сира риба (у суші, наприклад), хотдоги та інша їжа, куплена на вулиці чи в «підозрілому» місці.
  • Робота у городі без гумових рукавиць
  • Паління та прийом препаратів, які не є конче необхідними. Завжди консультуйтеся з лікарем, якщо не дуже впевнені у якомусь препараті
  • Кофеїн у великих дозах. 300 міліграмів на день (вміст двох чи трьох звичайних чашок кави або 6 баночок коли) – це ще безпечно. Та пам’ятайте, що через вагітність тіло виводить кофеїн повільніше, ніж зазвичай, тому він може подіяти на вас трохи по-іншому. А коли дитина підросте, то через кофеїн вона буде штовхатися і навіть «стрибати». Деякі дослідження демонструють, що надмірні дози кофеїну можуть спровокувати викидень або низьку вагу новонародженого. Тому пропоную вживати альтернативи: чай, кава чи кола без кофеїну. Хоча більшість трав’яних чаїв безпечні для вагітних, усі трави проникають через плаценту і деякі збори можуть містити трави, протипоказані вагітним. Якщо ви маєте запитання з приводу трав’яних чаїв, проконсультуйся зі своїм лікарем.
  • Кориця. Якщо раніше з якихось причин ви їли досить часто корицю в булочках і т.п., то тепер треба значно зменшити її кількість у раціоні.

    Поради вагітним

  • Можливо, перед тим, як ви дізналися, що вагітні, пили по бокалу вина і їла хотдоги - і так щодня. Не турбуйся з цього приводу. Протягом перших двох тижнів після запліднення між вашою кровоносною системою та зиготою контакту ще немає. Тільки на третьому тижні втановлюється обмін крові між вами та дитиною.
  • Якщо лікар рекомендує приймати мультивітаміни, не нехтуйте цією рекомендацією. Краще виберіть спеціальні вітаміни для вагтіних. Вони містять достатню кількість фолієвої кислоти та заліза та небагато вітаміна А (на відміну від звичайних мультивітамінів). Цей вітамін ми отримуємо прямо з їжі (риба, риб´ячий жир, печінка, вершкове масло, яєчний жовток, вершки) і він є важливою частиною нашого раціону. Важливо знати, що це жиророзчинний вітамін, тобто засвоюється тільки разом із жирами. Тепер одна особливість цього вітаміну для вагітних: високі дози небезпечні для вас. Тому попросіть порекомендовати вам гарні вітаміни. Єдине: будьте обережні, коли ваш лікар сам продає "найкращі у світі вітаміни" або саме ті вітаміни, які підходять тобі. Твій лікар може максимум дати тобі рецепт. Не купуй ніякі вітаміни, які продаються в аптеці лікарні поштучно, не беріть у лікаря ніякі талони на знижки. Усі ці талони означають, що лікар заробляє з продажу даної марки ліків чи вітамінів. Іще один підводний камінь: лікар виписує ліки (чи вітаміни), які ви ніде не можете знайти. Ну в жодній аптеці. Що робити? Зверніться до іншого лікаря, щоб він проконсультував вас - чи потрібні вам дані ліки взагалі і чим їх можна замінити. Справа в тому, що більшість вагітних після того, як не можуть знайти портібне в аптеці приходять до лікаря, який виписав таємничий препарат і виявляється... що лікар сам може його "дістати". Тобто продати. Самі розумієте, як справи з регістрацією в Україні у даного препарата і для чого лікар виписав рецепт.
  • Деякі жінки вважають, що вітаміни провокують діарею, запори та нудоту. Експерементуйте: приймай вітаміни з їжею чи вночі, щоб зрозуміти, як ви будете почувати себе найкраще.

    Майбутній тато

    У цей період, можливо, ви будете почуватися трохи "за бортом". Ваша дружина переживає вагітність, а ви майже не відчуваєте змін. Єдине, що ви помітли - це перепади її настрою. Кожного дня ви повертаєтеся додому і не знаєте, чого від неї чекати. Вона буде втомлена? Її нудить? А може, вона навпаки буде весела та щаслива? Чи проплакала увесь день? Тепер вона нарешті щаслива, що у вас буде дитина - це радує. Вечорами на дивані ви вдвох мрієте про диво, яке скоро має статися. Обговорюєте народження дитини, що треба купити, як ви будете жити, як розподілятимуться обов´язки, чи зможуть допомогти вам родичі і як. Ви не говорите про це? А вже час. Такі розмови краще підготують вас обох до змін, які мають статися. І розпочинати ці розмови маєте саме ви, шановний тато. Це допомога вашій жінці - хоча на перший погляд це просто «балачки».

    Брат/Сестра

    Усе залишається загадкою. Маму часто нудить, вона втомлюється і ви, як і раніше, не знаєте, чому. І ви стаєте все більш і більш підозрілими. А може, вона вагітна?..А якщо будуть двійнята?!! Життя стане ну зовсім іншим! Усе вказує на нову дитину. Тато поводить себе, наче нічого не сталося, мама стала більш прискіпливою та незадоволеною одночасно. Краще трохи почекати: вони все одно розкажуть, у чому справа. А нещодавно разом із мамою ви дивилися класне кіно BBC «Тіло людини» - там про розвиток дитини прямо із зачаття. Там показали, що дитина в сім´ї - це дуже класно, і брати та сестри зазвичай щасливі, коли у сім´ї з´являється новонароджена дитина. І звичайно, у вашій сім´ї так і станеться.

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Подушки для вагітних: як вибрати?

    Очікування дитини – це чарівний час, сповнений радості та передчуття. Однак що більшим стає малюк всередині животика, то складніше знайти зручне положення для сну. Але існує ідеальне рішення – подушка для вагітних. Вона стане справжнім рятівником для мам і подарує їм спокійний і комфортний сон. Пропонуємо сьогодні дізнатися більше про подушки.

    Що мами вирішують робити так само, а що – по-іншому з другою дитиною (частина 1)

    Всі ми навчаємось на своїх помилках та досвіді, і батьківство – не виняток.

    Насправді, у більшості випадків батьківство базується на методі спроб та помилок. Адже для тих, хто став батьками вперше, будь-який досвід пов'язаний із появою малюка – новий. Ми багато чого вчимося і до багато чого зовсім не готові (скільки статей і книг не прочитай).

    Як підготувати малюка до появи другої дитини

    Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

    Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

    Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.