Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: дев'ятий тиждень вагітності

Дев'ятий тиждень вагітності: ембріон
 

Ембріон

Багато чого цікавого зараз відбувається з твоєю дитиною. У людського тіла є багато симетричних органів і розвиваються вони одночасно. Виходить така красива симетрія. Кожна клітиночка точно знає, де вона має знаходитися, якою має вирости, що має робити. Хоча їй про це ніхто не каже - нервова система ще недостатньо розвинена для цього.

Тіло маленької людини вже майже готове, єдине - воно ще важить тільки близько двох грамів.

А знаєш, що у дев´ять тижнів у дитини уже є сформований анус і кості починають костеніти? Зараз уже почали розвиватися плечі, стегна, лікті, руки та пальці. Нижні кінцівки нарешті отримують коліна і перепонки між пальчиками нарешті зникають! І дитинка може ними рухати! Також вона може потрошку рухати ніжками та ручками! Вона вже може засунути пальчик у ротик, який, до речі вже не тільки відкривається, а ще й має язичок. Скоро малюк почне смоктати пальчики і саме з цього почне розвиватися його прихильність до правої чи лівої руки, яка буде супроводжувати його все життя. Він навіть має вже крихітний носик. Іншими словами, ваша дитина стає мініатюрною людиною.

Важливо про вагітність

Ти можеш бути абсолютно спокійна з приводу безпеки дитини: вона почувається досить затишно у матці - ні фізичні вправи, ні твоя рухова активність не шкодять дитині. Втрата дитини може бути зумовлена тільки тим, що плід не розвивався належним чином. Або ж вагітності взагалі не було. Одна з 8-10 вагітностей закінчується викиднем, а ризик збільшується разом із віком мами. Перші ознаки викидню - втрата крові, болі в попереку, спазми у районі животу.

Майбутня мама

Цікаво: ти вже "зовсім вагітна", а побачити цього ще ніхто не може. Твій животик виглядає так само, як і раніше... ти нетерпляче поглядаєш у дзеркало і перевіряєш, чи не з´явилася ще невеличка округлість, але ні. Та якщо легенько натиснути на низ живота , то можна відчути, що матка знаходиться трохи вище, ніж зазвичай. Але це все. Та ти все одно відчуваєш себе по-іншому, ти вже відчуваєш, що всередині тебе щось відбувається. Це починається вранці, коли ти прокидаєшся і відчуваєш себе якось "не так" - "Я вагітна!" - це перша твоя думка з цього приводу. А скоро реальність нагадує про себе ще нагальніше - і ти відчуваєш наплив нудоти, хвилями, то сильніше, то слабше. Ти залишаєшся в ліжку трохи довше, ніж збиралася та жуєш печиво, яке залишила ще ввечері ось тут, на тумбочці. Тепер ще трохи чаю - і ти в нормі. Можна займатися повсякденними справами. А потім протягом цілого дня ти відчуваєш легку втому, але робота має бути зроблена. Іноді ти відчуваєш, що починає засинати прямо за робочим столом чи за домашніми справами.

Як усе піде далі? За останній час твоє життя стало з ніг на голову - а про це мало хто з твого оточення ще знає. Вони не очікують від тебе несподіванок - просто щоб ти залишалася собою. А це вже не так просто, особливо коли ти постійно їси! «Лікуйся» вдома: смачний сік, тепла ванна та любляче сильне плече можуть зробити диво. Ти витримаєш!

Важливо про вагітність

Корисно та доцільно приймати вітаміни для вагітних протягом усього строку вагітності. Твоє тіло їх потребує. Усі такі препарати містять добре збалансовані концентрації вітамінів та мікроелементів. Вітамін А, наприклад, включений у такі таблетки у формі бета-каротину: він перетвориться на вітамін А вже після того, як ти приймеш пігулку. Це робиться тому, що велика кількість вітаміна А шкідлива для вагітних, а бета-каротин є безпечним. Попроси свого лікаря порекомендувати тобі високоякісні вітаміни для вагітних.

Майбутній тато

Твоє спокійне життя тепер переживає багато потрясінь та змін. Ти стикнувся з великими та маленькими проблемами, які потребують рішень. Твої почуття до вагітної жінки змінилися. Ти помітив, що мати твоєї дитини реагує на тебе та на світ взагалі якось непередбачувано, вона дуже змінилася, її ставлення до тебе також змінилося. «Мабуть, це гормони»,- так ти себе заспокоюєш, на щастя, ти достатньо мудрий, щоб не казати це їй. Здається, усі правила поведінки, які склалися між вами, тепер не дійсні. Особливо вранці, коли тобі треба поводитися так, щоб тільки догодити їй. Ти думаєш купити їй квітів чи щось таке, може, їй стане краще.

А ще у неї постійно немає настрою кохатися. Вона втомлена, наступного дня її нудить, потім вона на тебе ображається... Ось твоє ставлення до неї і змінилося. Деякі майбутні тата вважають своїх вагітних жінок навіть більш сексуальними. Інші вважають ідею кохатися з вагітною дружиною трохи дивною. У будь-якому випадку, ти маєш бути ніжнішим підчас сексу з вагітною дружиною, запитувати, що їй подобається, а що - ні. Шийка її матки, її груди стали набагато чутливіші та ніжніші. Дослідіть разом її нові відчуття та насолоджуйтеся ними. Хоча ти маєш знати - відверті розмови зараз набагато важливіші, ніж будь-коли. І набагато важливіші, ніж секс. Можливо, у неї не все виходить, та вона дійсно хоче допомогти тобі, щоб ваше нове життя та твої нові обов´язки не здалися тобі занадто складними. Повір, вона знає статистику розлучень у період вагітності та перший рік життя дитини. І вона дуже хоче, щоб тобі з нею було добре. І вона з радість допомагатиме тобі, якщо ти вислухаєш її побоювання, проблеми, про те, як вона почувається і що думає.

Ви ділите один секрет на двох. Разом ви стоїте на порозі чогось нового у житті. Особливо, якщо це ваша перша дитина - вона є серйозною проблемою для ваших стосунків уже зараз. Але коли все піде добре, дитина стане великим кроком уперед, у щасливе майбутнє вашої сім´ї.

З кожним наступним тижнем вагітність стає все більш і більш реальною для тебе і стає все складніше зберегти таємницю. Ти з нетерпінням очікуєш вашої офіційної заяви родині - подумки готуєш промову, інтонацію і все таке. А може, просто подарувати їм мініатюрні шкарпетки?

* підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Подушки для вагітних: як вибрати?

Очікування дитини – це чарівний час, сповнений радості та передчуття. Однак що більшим стає малюк всередині животика, то складніше знайти зручне положення для сну. Але існує ідеальне рішення – подушка для вагітних. Вона стане справжнім рятівником для мам і подарує їм спокійний і комфортний сон. Пропонуємо сьогодні дізнатися більше про подушки.

Що мами вирішують робити так само, а що – по-іншому з другою дитиною (частина 1)

Всі ми навчаємось на своїх помилках та досвіді, і батьківство – не виняток.

Насправді, у більшості випадків батьківство базується на методі спроб та помилок. Адже для тих, хто став батьками вперше, будь-який досвід пов'язаний із появою малюка – новий. Ми багато чого вчимося і до багато чого зовсім не готові (скільки статей і книг не прочитай).

Як підготувати малюка до появи другої дитини

Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.