Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: п´ятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: п´ятий тиждень
 

На п'ятому тижні ваша дитина напевно посміхається у відповідь, якщо ви їй посміхнулися або якщо намагаєтеся захопити її грою. Також малюк, швидше за все, вже повертає голову, почувши різні звуки, і може досить довго тримати голову під час викладання на животик. Але не забувайте про те, що всі дітки індивідуальні, і якщо ваша дитина ще навчилася робити щось з перерахованого вище, в цьому немає нічого страшного.

Дитина

Чи достатньо їсть моя дитина?

Так як всі малюки різні, немає чіткого нормативу, скільки саме ваша дитина має з'їдати щодня. Годуючим мамам потрібно намагатися давати дитині груди хоча б 8-12 разів на добу. Дітки на штучному вигодовуванні повинні їсти хоча б 5-7 разів на добу, в сумі отримуючи 700-900 грам харчування. Якщо ваша дитина набирає від 15 до 30 грам на день, псує хоча б 6 підгузників і м'яко «ходить по-великому» 2-3 рази на день, значить, вона їсть нормально.

Дитина на грудному вигодовуванні може «ходити по- великому» все рідше і рідше, і з шостого до восьмого тижня скоротити кількість «туалетів» від кожного разу після годування до разу на пару днів. Якщо у вас з’явилися питання або сумніви з приводу здоров'я малюка, обов'язково зверніться до педіатра.

Це що, лупа?

Лупа - це нормально для маленької дитини на п'ятому тижні життя. Ці білі або жовтуваті /оранжуваті пластівці (так званий «молочний струп»), що з'явилися на голові малюка, дуже схожі на дорослу лупу. Якщо ви помітили струп і у своєї дитини, не намагайтеся змити його шампунем. Шампунь, висушуючи ніжну шкіру голови дитини може зробити тільки гірше. Не давайте дитячій голові перегріватися і мокнути, тому що від цього «пластівців» може стати ще більше.

Як швидко повинна рости моя дитина?

У цьому віці дуже важливо спостерігати за показниками росту і розвитку малюка. Так, здоровий малюк повинен набирати 650-900 грам на місяць, його об’єм голови повинен збільшуватися приблизно на 2 см на місяць, а зріст - на 25 см з моменту народження до досягнення 12 місяців.

В будь-якому разі, важливо пам'ятати , що це – всього лише загальні рекомндаціі. Якщо ви вважаєте, що ваша дитина росте дуже повільно, погано розвивається або має якісь відхилення, відразу зверніться до лікаря.

Мама

Чи можете ви повірити , що вже пройшов практично місяць відтоді , як ви повернулися з пологового будинку? І хоч у вас попереду ще кілька тижнів, а то й років декретної відпустки, ваш чоловік вже напевно пішов на роботу. Ви залишаєтеся вдома і проводите багато часу наодинці з дитиною – це може бути утомливо. Як ми писали і в попередніх статтях, не бійтеся просити допомоги у родичів і подруг, і не забувайте доглядати за собою, приділяти час собі коханій.

Ви до сих пір відновлюєтеся після народження дитини, і незабаром вже зможете займатися спортом, гуляти з малюком в публічних місцях і відновити своє секуальне життя. В принципі, ви можете не чекати більше, і спробувати робити все це прямо зараз. Якщо ви тренувалися під час вагітності, легкі вправи – розтягування або ходьба – будуть дуже до речі. Якщо ви вважаєте, що вже готові до сексу, починайте жити статевим життям акуратно, особливо якщо вам робили епізіотомію.

Обов'язково дотримуйтеся дієти. Пам'ятайте, що ви повинні їсти здорову, збалансовану їжу, особливо, якщо годуєте грудьми. У вашої дитини проявляється алергія? Тоді вам потрібно підлаштувати свою дієту під його маленький животик, і виключити з раціону всі можливі алергени. Якщо ви годуєте грудьми, то можете помітити, що коли все вляглося і дитина, здавалося б, звикла до певного режиму харчування, все може знову перевернутися з ніг на голову. Ваш малюк почне спати менше, а їсти - в рази частіше (або навпаки). Якщо ви боїтеся, що це говорить про те, що молока дитині недостатньо, це насправді не так. Як правило, такі зміни у графіку малюка обумовлені сплесками зростання.

Збільшення кількості та частоти годувань повідомляє вашому організму, що дитині тепер потрібно буде більше молока. І вашому тілу знадобиться кілька днів, щоб адаптуватися під новий режим годування . Найкраще, що ви можете зробити в цій ситуації – це годувати малюка на вимогу.

Ці сплески зростання, як правило, відбуваються в районі другого, третього та шостого тижнів життя малюка, а потім, у третьому, четвертому та шостому місяці. Але кожна дитина індивідуальна, тому ваше немовля може і не дотримуватися цього графіку. Зазвичай сплески зростання тривають кілька днів, іноді - близько тижня. А знаючи, що відбувається, ви будете розуміти, що саме відбувається з малюком, і зможете дати йому все, чого він потребує.

Годуючи дитину з пляшечки, ви також помітите сплески зростання у свого малюка. Якщо він доїдає весь вміст пляшечки і просить їсти раніше, ніж приходить час годування, вам також потрібно збільшити порцію. Збільшувати обсяг порцій потрібно поступово. А краще, поговоріть з лікарем – він підкаже вам, скільки має їсти ваша дитина, виходячи з її віку та ваги.

Розвиток малюка

Ви проводите багато часу , міняючи підгузки . Так чому б не зробити цей час веселим? Співайте пісеньку, танцюйте, можете полоскотати і поцілувати животик малюка... Чим сильніше ви будете дуріти, тим більше це сподобається вашій дитині, і ви будете бачити її посмішку щоразу під час цієї рутинної процедури!

Ваш малюк ще не може хапати, але вже може концентрувати зір на чомусь певному. Показуйте тварин, кривляйте гримаси – все це розвеселить і, одночасно, розвиватиме вашого малюка.
 

Поради

З цього тижня вам вже знову потрібно думати про контрацепцію. Годування грудьми недостатньо, щоб запобігти наступної вагітністі. Так що, поговоріть з лікарем про те, які контрацептиви зараз найкраще вам підійдуть.

Багато жінок думають, що не можуть завагітніти так швидко після народження дитини. Але тут все з точністю та навпаки. Навіть ті жінки, які довго лікувалися, щоб зачати дитину, можуть відразу після першої вагітності зачати і другого малюка. Можливо, ви захочете цього. Але, як правило, лікарі рекомендують дати невеликий відпочинок організму, щоб він встиг відновитися.

Автор: Анна Сальнікова

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!