Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Контрацепція – плюси і мінуси сучасних контрацептивів (частина друга)

Презервативи

Внутрішньоматкові спіралі

Цей метод контрацепції традиційно вибирають жінки, які вже народжували та найближчими роками не планують вагітніти. Внутрішньоматкова спіраль ставиться (на 3-5 років) лікарем під час місячних за відсутності захворювань, що передаються статевим шляхом, і нормального ступеня чистоти піхви, а також, за відсутності захворювань, при яких даний вид контрацепції протипоказаний (вони визначаються лікарем).

Внутрішньоматкові спіралі бувають механічними і гормональними. Механічна спіраль: просто чужорідне тіло, яке знаходиться в матці і оберігає від вагітності. У гормональної спіралі два ефекти: чужорідне тіло плюс гормональний контрацептив. Крім того, вона пригнічує формування міоми матки і надає лікувальний ефект при ендометріозі.

Недоліки механічних спіралей

Посилюються кров´яні виділення під час місячних.
Поки стоїть спіраль, необхідно регулярно перевірятися у гінеколога.

Недоліки гормональних спіралей

Дорожче механічних у 5-7 разів (коштують приблизно 1500 гривень).
Поки організм «звикає» до гормонів, достатньо довгий час можуть бути незвичні виділення. Як і у всіх гормональних контрацептивів у такої спіралі є протипоказання і побічні ефекти.

Негормональні контрацептиви

Сперміциди

На відміну від гормональних протизаплідних засобів їх можна використовувати без попередньої консультації з лікарем. Сперміциди відносяться до засобів хімічної контрацепції – це спеціальні свічки, креми. Лікарська форма може бути різною, але суть одна: блокування сперматозоїдів.

Якщо все робити правильно – вводити в піхву за 15 хвилин до статевого акту – метод досить надійний. Крім того, сперміциди з антибактеріальними компонентами можуть оберігати від деяких захворювань, що передаються статевим шляхом. Утім, не від всіх. Презерватив у цьому плані надійніший.

Недоліки сперміцидів

Ефективність оберігання від небажаної вагітності сперміцидами – близько 80% (нижче, ніж у гормональних контрацептивів). Відчуття дискомфорту (і у жінки, і у її партнера). По-перше, сперміциди можуть викликати роздратування слизової оболонки аж до алергічних реакцій. По-друге, не всім подобається, коли під час статевого акту з піхви виділяється піна.

Вагінальні ковпачки і діафрагми

Сьогодні такі методи оберігання вважаються застарілою екзотикою, ні в одній аптеці вагінальних ковпачків і діафрагм не знайти, та це і на краще: вони були незручними і малоефективними. Допитливі можуть більше дізнатися про подібні вироби з підручників гінекології радянських часів.

Презервативи

Найпопулярніший і зручніший засіб механічної контрацепції.

Недоліки презервативів

За статистикою від 1 до 3% людей страждають алергією на латекс, а серед медиків і працівників гумової промисловості ці цифри на порядок вищі. Утім, для них розроблені презервативи з поліуретану.
Суб´єктивне відчуття дискомфорту. Зазвичай на нього скаржаться чоловіки, саме їм належить розхожа фраза «займатися сексом в презервативі – все одно, що купатися в чоботях».

Календарний метод

Як не дивно, після тридцяти цей методу дієвіший, ніж у двадцять. А все тому, що його можуть дозволити собі лише жінки із стабільним менструальним циклом.

Суть календарного методу: обчислення «безпечних» днів. Відомо, що овуляція при 28-денному циклі в середньому трапляється на 14 день, після чого яйцеклітина живе 24 години. Якщо її за цей час не запліднити, то вона гине. Отже, приблизно з 16 дня до початку менструації вірогідність завагітніти мінімальна.

У першій фазі циклу (особливо перші два-три дні) і під час менструації вона також практично рівно нулю. Ближче до середини циклу ризик різко підвищується. Річ у тому, що сперматозоїди можуть жити в статевих шляхах жінки достатньо довго. Наприклад, якщо статевий акт трапився на десятий день, сперматозоїди цілком здатні дотягнути до 14-го і запліднити яйцеклітину.

Недоліки календарного методу

Потрібно точно знати день овуляції. Обчислити його можна двома способами: побудувавши графік зміни базальної температури або скориставшися спеціальним тестом на овуляцію (дві смужки на тесті означають, що овуляція відбудеться в найближчих 36 годин). Метод часто дає збої, його ефективність – не вище 65%.

Перерваний статевий акт

Перерваний статевий акт – найбільш ненадійний метод контрацепції, якщо його взагалі можна називати методом контрацепції.

Насправді чоловік не відчуває початку еякуляції. Йому здається, що він «ще ні», а він уже «так». А коли він думає, що «ось-ось» і витягує член з піхви – вже пізно.

Недоліки перерваного статевого акту

За статистикою 80% жінок, що «випадково» завагітніли, оберігалися за допомогою перерваного статевого акту.

Хірургічна стерилізація

Якщо жінці більше тридцяти п´яти, у неї вже є як мінімум двоє дітей, і вона більше не планує вагітніти, можна зробити хірургічну стерилізацію. Суть методу: в ході лапароскопічної операції маткові труби перетинають, припікають, і вони стають непрохідними. Тобто вагітність неможлива в принципі.

Недоліки методу стерилізації

Операція практично необратима. Якщо жінка потім змінить своє рішення і захоче завагітніти, їй залишається низькоефективна операція з відновлення прохідності труб.

Обстеження для підбору контрацептивів

Усе починається з візиту до гінеколога. Він вислухає побажання жінки, оцінить стан шийки матки, візьме мазок на онкоцитологію. Перед підбором контрацептиву обов´язково призначається ультразвукове дослідження органів малого тазу і молочних залоз, перевіряється функція печінки (по біохімічному аналізу крові), стан кровоносної системи (щоб виключити схильність до тромбозів), вен і серцево-судинної системи в цілому.

Дослідження гормонального фону при підборі контрацептивів робити не обов´язково. Його призначають у тих випадках, коли у жінки збитий менструальний цикл або є захворювання статевих органів.

Рейтинг надійності протизаплідних засобів


1 місце – найнадійніші методи: хірургічна стерилізація і гормональні контрацептиви (будь-які).
2 місце – внутрішньоматкова спіраль
3 місце – презерватив. З ним вірогідність завагітніти менше 10%.
4 місце – сперміциди
5 місце – усі інші, список яких завершує перерваний статевий акт

Початок статті


(За матеріалами medportal.ru)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Міфи і факти про штучне вигодовування

Міф:

Між дітьми, що харчуються грудним молоком, і їхніми мамами зв´язок міцніший, ніж при штучному вигодовуванні. Насправді ж між дітьми і батьками існує нерозривний зв´язок незалежно від способу годування.

Гормональні контрацептиви: за і проти

У сучасному світі існує безліч засобів захисту від небажаної вагітності. З настанням тривалих та серйозних стосунків багато хто з нас починає замислюватися про використання гормональних контрацептивів. Чи варто їх приймати, і які небезпеки нас підстерігають?

Акушерство і гінекологія - у світі абсурду

Подивіться, що відбувається, коли ми живемо неусвідомлено, автоматично, у сні, дрейфуємо. Коли питаєш пацієнтку - а чому ви так робили - хіба не помітна абсурдність того, що відбувається? Відповідь завжди здивована «не знаю, не думала, лікар сказав». Де вже тут говорити про відповідальність за свої дії, своє здоров´я, свою дитину, - коли людина навіть побачити, що з нею відбувається, не хоче. Про яке материнство можна говорити?

Чому китаянки не використовують протизаплідні таблетки?

Groansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Півстоліття тому, 1960 року, у США стали продавати першу протизаплідну таблетку під назвою Evonid. У Китаї, де проводиться політика «одна сім’я — одна дитина» такі таблетки однак не користуються популярністю. Чому?