Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Батькам допитливих дітей (випуск 5)

Батькам допитливих дітей (випуск 5)

«З чого зроблені сніжинки?», «Навіщо тваринам потрібен ніс?», «А який будинок самий високий?» - такі запитання більше не поставлять вас у тупік. Адже відповіді – новому випуску «Батькам допитливих дітей».

З чого зроблені сніжинки?

Сніжинки - це кристали льоду, точніше - зростки простих кристалів льоду − голочок і пластинок. Високо в небі взимку плавають перисті хмари, що складаються з безлічі таких кристалів. Вони ростуть, перетворюються на сніжинки, тяжчають - і цілими зграями спрямовуються вниз. Йде сніг.

Сніжинка - дуже ніжне, капризне створення. Щонайменша зміна температури, вітру або вологості впливає на її розмір і «статуру». Наприклад, якщо дме вологий вітер, сніжинки злегка підтають по кінцях і ліпляться при польоті в пластівці.


За формою сніжинок метеорологи навчилися навіть передбачати погоду на завтра. Звідки ж беруться кристали льоду в хмарах? Вони утворюються з водяної пари. Пам´ятаєте, як у холодну погоду намерзає іній на комірі або на рукавичці, якщо на неї подихати? У сніжинках прихована велика таємниця. Насправді, чи не чарівно це, чи не дивно: пара з чайника, з балії з білизною, дим з труб - все це кошлате і безформне, піднявшись вгору, в облака і зазнавши якесь перетворення, сиплеться до нас назад не безформними грудками, не нудним пилом, а у вигляді мереживних шестикутних кристалів.
Неначе сама Природа хоче натякнути нам, що в основі її лежить не хаос, не безлад, а якісь дуже точні і красиві математичні закони.

Яка будівля найвища в світі?

Найвищі в світі будівлі - хмарочоси - знаходяться в США. Найвище — «Емпайр Стейт Білдінг» в Нью-Йорку (побудовано в 1929-1931 рр). Його висота – 381 м. У 1951 році на будівлю поставили телевежу, і висота досягла 442 м. У цьому хмарочосі 102 поверхи. Якщо ви захочете піднятися вгору пішки, вам потрібно буде подолати 1860 східців.
Отже, краще скористатися одним з 63 ліфтів. Усередині розміщені офіси більш ніж 1000 фірм, де працюють 25000 чоловік, з них 1000 обслуговує будівлю. У хмарочосі 6500 вікон. У Нью-Йорку є ще два хмарочоси вище, ніж Ейфелева вежа - їх висота 412 і 324 м.

Чому дерева восени скидають листя?

Взимку зазвичай сповільнюється зростання дерев і струм соку усередині стовбура.
І тоді листя стає непотрібним, навіть шкідливим дереву. Дійсно, у дерев немає достатньої кількості соку, щоб живити їх, і листя може замерзнути, як і дерево цілком. Влітку, коли тепло і багато світла, листя сприяє живленню дерева завдяки хлорофілу, що міститься в ньому. Але взимку світла і тепла недостатньо для виконання листям свого завдання. Тому листя в´яне і обпадає, а коли повертаються теплі дні, з´являється нове.

Хто такий Конфуцій?

Старокитайський мислитель Конфуцій жив у 550-479 роках до наший ери. Він - автор знаменитої формули: якщо хочеш, щоб до тебе добре ставилися, стався до людей не гірше, ніж до самого себе. Конфуцій вважав, що слідування цьому принципу здатне зробити життя багато щасливішим. Милосердя, доброзичливість, співчуття, вірність були для нього святими словами. Два тисячоліття його учення, його погляди були офіційною державною ідеологією в Китаї. Аж до 1913 року! Ставши губернатором провінції Шаньдун, Конфуцій спробував втілити учення в життя і, на подив, добився успіхів: чесність і ввічливість стали нормою. Конфуцій дожив до глибокої старості. Свої думки він не записував. Його слова і повчання, передавалися з вуст у вуста учнями і всіма людьми, з якими він розмовляв.

Чи існує музей шоколаду?

Ви, напевно, знаєте про художні музеї, у яких виставляються картини й інші витвори мистецтва. Але чи відомо вам, що існує справжній музей шоколаду? Він знаходиться в Байонні, Країні Басків. А може бути, вас цікавлять лимонад і кока-кола? Так у Валоні в Нормандії, існує музей напоїв. Взагалі у всіх провінціях Франції є дуже цікаві колекції. У Руані існує музей дзвонів, в Сомюре − музей коней, музей машин в Компьені, музей маріонеток в Ліоні, музей птахів в Шатодуне, музей млинів в Мулене. У Кутюр-буссе є музей музичних інструментів, а в Э-де-Роз - музей троянд.

Як хвіст використовується для спілкування?

У деяких птахів хвіст грає роль посвідчення особи. Навесні, коли наступає пора обзаводитися сім´єю й будувати гнізда, їм важливо точно знати, хто є хто. Нерідко найпомітнішою пізнавальною ознакою буває хвіст. Зовсім не випадково, що у півня він такий великий і яскравий, а у курки трохи менше і забарвлений скромніше.
Високо піднятий хвіст скунса заздалегідь оповіщає все живе про його наближення. Такою ж функцією наділений хвіст гримучої змії. Під час ліньки на його кінчику утворюється брязкальце - 5-8 сегментів нескинутої шкіри. Перелякана змія згортається в кільце і, підвівши кінчик хвоста, починає їм вібрувати, видаючи дивний звук. Кішка смикає хвостом, коли сердиться. А якщо у лежачого в чагарниках тигра сіпається кінчик хвоста, можна бути упевненим, що звір не відпочиває, а, побачивши здобич, готується до стрибка.

Навіщо тваринам потрібний ніс?

Перш за все, щоб відчувати запах. Світ запахів має для тварин особливе значення. Вітри і течії приносять їм хороші або погані новини, а камені і чагарники, змащені ароматичними речовинами інших звірів, повідомляють: «Ласкаво просимо!» або «Межі не порушувати!». У більшості живих істот ніс дійсно є перш за все органом нюху.
Але носи всім тваринам допомагають і у пошуках їжі. Біологи з Каліфорнійського університету досліджували силу нюху у різних видів морських птахів, що мають над дзьобом зовнішній трубчастий ніс. Коли за допомогою довгої жердини спускали на воду тампон, просочений соком дрібно нарізаної риби, то птахи відчували запах їжі більш ніж за три кілометри! Але морські птахи - не єдині представники пернатих, таких, що володіють такими першокласними носами. Так, наприклад, нюх прекрасно допомагає шпакам розрізняти види рослин. Навіщо їм це потрібно? Річ у тому, що вони вплітають у свої гнізда стебла деревію, дикої моркви і інших рослин, які є отрутою шкідливим бактеріям і комахам.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас