Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: десятий тиждень вагітності

Десятий тиждень вагітності: ембріон
 

Ембріон

Зростом у 4,5 сантиметри та вагою 5 грамів, твоя дитина здається мініатюрною. Так, вона мініатюрна, але всі основні органи та системи сформовані! Усередині тебе живе людина, яка своїм зовнішнім виглядом уже ніяк не нагадує пуголовка, як декілька тижнів тому!

Малюка вже можна впізнати в обличчя, навіть по таких дрібницях, як вії чи вушка. Стає видими перший пушок на голівці. Хрящі починають костеніти, на кінчиках пальчиків рук утворюються мініатюрні нігтики.

Трохи пізніше так же з´являться нігті на пальчиках ніжок, пізніше, адже дитинка розвивається згори вниз. Незважаючи на те, що стать уже давно визначена, ти ще не зможеш переконатися, хлопчик чи дівчинка скоро стане новим членом твоєї родини. На даному етапі розвитку пуповина між ембріоном та стінкою матки починає функціонувати активніше і достатньо швидко починає створюватися плацента. Адже дитина тепер буде швидко рости а це можливо лише тоді коли малюк отримує достатньо живильних речовин через пуповину з плаценти.

Поки що тобі не потрібно харчуватися за двох якщо ти, звичайно, не почуваєшься настільки голодною! Та все одно намагайся харчуватися настільки здоровою їжею, наскільки буде виходити: різноманітні продукти, багато високоякісних білків, зернові, яйця, продукти, багаті кальцієм, овочі та фрукти. Якщо ти можеш це собі дозволити, розглянь питання переходу на органічні продукти, які містять менше пестицидів, гормонів росту, антибіотиків.

Пий щодня більше, ніж ти пила зазвичай: твоє тіло виробляє більше крові, навколоплідної рідини - і ти ходиш у туалет за двох! Добре - це коли ти ніколи не відчуваєш спрагу, а вода завжди з тобою.

А ти знаєш, що з цього тижня твоя дитина - вже не ембріон? Тепер вона називається «плід» - ненароджений нащадок.

Майбутня мама

Мама втомилася... так утомилася від усієї цієї підготовки тіла до пологів. Нова судинна система має бути створена в твоєму тілі! Це може спровокувати залізодефіцитну анемію, через яку ти почуватимеш ще більшу втому.

На ранніх строках вагітності деякі жінки мають низький тиск, іноді навіть занадто низький. Результат - почуття втоми та запаморочення. І коли тебе цілий день нудить, це також втомлює досить сильно. А якщо ти маєш дітей, роботу, напружений графік, то буває досить складно знайти час на перепочинок. Ось чому для того, щоб бути хорошою мамою, ти маєш піклуватися і про себе також, уважно прислухатися до свого тіла.

І ти маєш змінити темп свого не-вагітного-життя на більш повільний. Просто лягати спати раніше, спати вдень, коли потребуєш цього, попросити чоловіка взяти на себе частину твоїх домашніх обов´язків. Маєш дітей? Можливо, бабуся й дідусь погодяться придивлятися за ними трохи частіше, поки ти не станеш почуватися більш енергійно. Можливо, твої скарги на ранньому строку вададуться комусь недоречними, та ти маєш робити все, щоб отримувати насолодження від вагітності.

Брат/сестра

Так, діти, ви були праві! Скоро у вас з´явитьсяновий братик або сестричка. Батьки казали про це вчора після школи. Ви і раніше підозрювали щось таке, але не запитували напряму. Ви просто зробили вигляд, що були взагалі не в курсі подій: нехай батьки тішаться, що зробили сюрприз!

Ви ще не вирішили, радіти цій події чи ні. Те, що відомо напевно: є дитина, вона у мами в животику, і ви маєте чекати, бо народиться вона нескоро. Мама і тато виглядали веселими і щасливими, коли казали про це - так що, можливо, це і дійсно непогано. Хоча поки що ви ніяк не можете уявити життя з немовлям у домі; уся ця ситуація виглядає досить таємничо.
Навіть у школі не можна нічого казати про дитину, бо мама сказала, що, можливо, ще будуть проблеми. Про що це вона?

* підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Калькулятор вагітності та календар для вагітних: корисні інструменти для майбутніх мам

Ви вагітні?

Вітаємо і пропонуємо Вам декілька чудових інструментів від онлайн школи материнства “Стукіт серця” – календар для вагітних та калькулятор вагітності.

Чому сьогодні все частіше жінки народжують великих дітей?

Останнім часом поширеними стають випадки народження нетипово великих дітей: 5, 6, а то і 7 кг!!! Якщо раніше це було дивиною, лише зрідка траплялися такі «сенсації», то зараз чи не кожного місяця у новинах можна почути (прочитати) про народження чергового «богатиря», причому така тенденція спостерігається в усьому світі. Чому так відбувається, чи можна під час УЗД визначити вагу дитини, що знаходиться в утробі матері та чи можуть, власне, самі вагітні якось вплинути на набір ваги дитиною?

Плюси і мінуси зимового зачаття

Зима - це не найвдаліший час для планування і зачаття дитини. У цьому упевнені багато майбутніх мам і тат. У цей час в жіночому організмі підвищений рівень пролактину - гормону, який пригнічує роботу яєчників і пригнічує сексуальний потяг людини. Саме тому дозрівання яйцеклітини в холодну пору року трапляється набагато рідше, ніж навесні або влітку. Однак діток, зачатих взимку, не набагато менше, ніж літніх, весняних або осінніх.

«Вагітність» чоловіка

Вагітною жінка одна не буває, якщо вона живе з близькою людиною. Зазвичай завжди «вагітні» обидва партнери. Як це може бути? Усім відомо, що в людей, що живуть разом, які близькі одне одному, навіть думки сходяться, вони стають схожими ззовні, повторюються симптоми хвороби в обох, якщо хворіє один (не про інфекційні хвороби).