Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Масаж для немовлят: частина 2

Масаж для немовлят: частина 2
 

Отже, всі приготування завершено, і Ви і малюк налаштовані на проведення масажу. Почнемо…



1. Малюк лежить на спині. Можна розпочати масаж з ніжного погладжування: грудинки (погладжувальні рухи зверху-вниз, навхрест), животика. Кругові рухи за годинниковою стрілкою (в області животика) ефективно звільняють кишечник від газиків, також цьому сприятиме рух кінчиками пальців упоперек животика (зліва на право).

2. Зазвичай першими масажують ніжки (але, звісно, кожен обирає для себе найбільш зручний варіант індивідуально). Рухи направляйте від стегна до стопи і назад. Приділіть увагу кожній ступні, масажуйте її великими пальцями, злегка натисніть і проведіть в напрямку від носочка до п’ятки (малюк у відповідь розігне пальчики), окресліть зовнішній край стопи. Масажуйте кожен пальчик зокрема. Обхватіть ніжку і злегка потріть її ковзаючими рухами зверху-вниз і в зворотному напрямку. Візьміть ступню крихітки в свою руку і акуратно зробіть кілька кругових рухів в обидві сторони.

3. Ручки масажуємо у напрямку від плеча до кисті, спочатку з зовнішньої, а потім – з внутрішньої сторони. Обхватіть ручку біля плеча і поступальними рухами опустіться до кисті (подібно, як Ви робили з ніжками). Долоньку промасажуйте круговими рухами, кожен пальчик розімніть в напрямку до кінчиків.

4. Переверніть малюка на животик. Плавними рухами масажуйте шию, потім спинку – в напрямку згори – вниз. Маленькими круговими рухами вказівного і середнього пальця «малюйте» дві паралельні спіральки вздовж хребта. Погладжуйте спинку дитини рухами хрест – навхрест, а також від центру - до боків. «Намалюйте» сіточку.

5. Помасажуйте попку ніжними пощипуваннями, погладьте ніжки.

6. Завершити масаж можна розслабленням. Підніміть ніжки крихітки і злегка притисніть їх до животика.

Ось і все! Масаж закінчено. Надіємось, Вашому малюку сподобається! =)

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас