Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Догляд за пупковою ранкою новонародженого

Догляд за пупковою ранкою новонародженого
 

Догляд за пупковою ранкою новонародженого – важливий пункт у переліку щоденних процедур, які здійснює кожна «новоспечена» мама. Доки ця ранка не загоїться, потрібно систематично проводити певні нескладні маніпуляції і з особливою обережністю ставитись до зони пупочка.



Варто ще раз підкреслити всю важливість даної процедури і наголосити на тому, що проводити її потрібно з особливою обережністю і акуратністю. Адже існує небезпека проникнення інфекції в організм крихітки.

Як обробляється пупкова ранка?

Рекомендується двічі на день обробляти цю область 3% розчином перекису водню, який розм’якшує кров’яні кірочки, що утворюються в процесі заживання ранки. Для цього Ви можете скористатися піпеткою: великим і вказівним пальцями розведіть краї пупка і закапайте піпеткою кілька крапель перекису. Поява рідини, яка піниться, свідчить, що ранка очистилася від мікроорганізмів. Після цього ватною паличкою (чи тампоном) просушіть пупочок, звільняючи його від кірочок. В жодному разі не намагайтеся віддерти кірочку докладаючи зусиль, адже так можна спровокувати кровотечу. Процедуру обробки пупкової ранки перекисом можна повторити 2-3 рази. Після цього ранку потрібно змастити будь-яким антисептиком (найпопулярніший варіант – зеленка (брильянтова зелена)). Пам’ятайте, що важливо обробити антисептиком не лише поверхню пупка, адже на його дні також можуть бути небезпечні мікроби. Орудуючи ватною паличною, не намагайтеся проникнути занадто глибоко, обробка – ретельна, але дуже акуратна.

До остаточного загоєння пупкової ранки загальна (доросла) ванна для дитини небажана (знову ж таки через ризик інфікування) Під час купання маляти у дитячій ванночці, намагайтеся, щоби вода не потрапляла на область пупка.

Аби пришвидшити заживання пупкової ранки, - одягаючи підгузник дитині, загинайте його передню частину нижче пупочка, щоби на нього не потрапила сеча, та щоби він (підгузник) не заважав доступу повітря.

Якщо Ви помітили якісь виділення з пупкової ранки дитини, почервоніння чи припухлість в цій області – зверніться за порадою до лікаря

Остаточне загоєння пупкової ранки відбувається зазвичай між 1-4 тижнями життя немовляти.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас