Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: шостий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: шостий тиждень
 

Дитина

Ви це чули? На шостому тижні ваша дитина може почати видавати звуки окрім плачу! Найчастіше на другому-третьому місяці немовлята починають видавати звуки так званого гуління. Викладання на животик також може піднести свої сюрпризи, адже починаючи з цього тижня вам малюк може почати підніматися, відштовхуючись руками. Взагалі, шостий тиждень може бути наповнений безліччю досягнень. Головне – не квапити малюка, і насолоджуватися кожним з таких моментів!



Якщо ви годуєте малюка грудьми, то можете бути стурбовані тим, наскільки йому зручно пити з пляшечки, яку дає йому ваш чоловік чи бабусі/дідусі. Насправді, шостий тиждень – дуже вдалий час для того, щоб почати привчати дитину до пляшечки (якщо ви не почали раніше). Малюкові буде легше перейти на пляшечку, якщо ви почнете в ній давати йому невеликими порціями зціджене молоко. Також ви можете помітити, що крихітка бере пляшечку у всіх, крім вас. Скористайтеся цим, щоб виділити ще трохи часу на себе, поки ваш чоловік або родичі годують малюка.

Але не намагайтеся примусити малюка до пляшечки. Якщо він ще не готовий, годуйте його грудьми і пробуйте знову і знову.

Посміхаючись крізь сльози, або тримаючи себе в руках під час дитячих кольок

Якщо вам пощастить, години неспання малюка будуть щасливим і радісним часом, проведеним з малюком. Але більшість дітей у цьому віці страждають від кольок. А це означає, що більшість часу неспання дитина здається неспокійною і нещасною.

Хоча дитячі коліки вже багато років є проблемою більшості матерей, досі не з'ясована причина цієї проблеми. Раніше вважалося, що цей дискомфорт викликається діяльністю шлунково-кишкового тракту малюка під час або після годування. Але в підсумку не було виявлено зв'язку між травленням дитини і виникненням кольок.

Кольки – проблема, яка турбує не тільки матерів і батьків, нелегко доводиться і самим немовлятам. Ви можете бути засмучені зрозумівши, що нещасний малюк не знаходить розради навіть у ваших руках. І не дивно, якщо ця проблема доведе вас до того, що ви будете плакати разом з малюком. Та й у тат немає імунітету до цього стану дитини. Можливо, ці поради допоможуть вам двом відчувати себе краще:

- Якщо дитина плаче, це не означає, що ви щось робите не так. Якщо ви знаєте, що малюк нагодований, сухий, чистий і спав добре, значить ви все робите правильно.

- Якщо ви все ще вважаєте, що з малюком щось не так, обов'язково зверніться до лікаря. Але зрозумійте, що іноді немовля може плакати без особливої причини і вимог до батьків.

- Зробіть все, щоб заспокоїти дитину, але намагайтеся самі зберігати спокій.

Мама

На цьому тижні ви швидше за все бачилися зі своїм лікарем, і він міг дати вам дозвіл на інтимне життя. І якщо ви помітили, що вам раптом знадобилася додаткова змазка, не варто переживати з цього приводу. Через рівень естрогену, у вас може вироблятися менше вагінальної змазки, ніж зазвичай.

Зараз вам дуже важливо давати собі необхідний відпочинок. Якщо ваш малюк плаче годинами щовечора, дозвольте комусь допомогти вам. Якщо ви берете на себе занадто багато, піддаєтеся стресу і відчуваєте себе знесиленою, це тільки посилить проблему. Якщо вам постійно хочеться спати, включайте музику, відкривайте вікно, щоб впустити більше свіжого повітря, обмивайте обличчя холодною водою.

Можливо, вам вже сказали, що ви можете тренуватися! Це дуже добре. Але пам'ятайте, що вам потрібно починати з простих вправ і потроху додавати навантаження. Ви дев'ять місяців виношували дитину і набирали вагу, так що не варто сподіватися, що ви скинете її за один місяць. Під час тренувань не забувайте приділяти особливу увагу м'язам живота.

Розвиток малюка

Рух може допомогти впоратися з кольками та іншими проблемами неспокійної дитини. Обіймайте малюка, гойдаючись на фітболі, або кладіть його на коліна, поки качаєте ноги. Ці прості вправи допоможуть не тільки заспокоїти малюка, але і скинути ще більше зайвих калорій. Але робити це потрібно обережно, ваші рухи повинні бути плавними – ви не повинні трясти дитину або робити різкі рухи, які можуть бути небезпечними для її тендітної шиї.

У вас є ігровий килимок? Він буде ефективно розвивати вашого малюка. На килимку можна дивитися на іграшки, дотягуватися до них, бити їх, намагатися схопити, розвивати координацію. Якщо у вас є розвиваючий дитячий килимок, лягайте на нього поряд з малюком і грайте разом!

Виходячи на прогулянку, в магазин або роблячи повсякденні справи, користуйтеся рюкзачком-кенгуру або слінгом. Це буде корисно і вам, і вашому малюку. У вас будуть вільні руки, а дитина завжди буде в безпеці і максимально близько до вас. Таким чином, всі ваші справи і розваги ще сильніше зблизять вас.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!