Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по місяцях: 3 місяць життя

Розвиток дитини по місяцях: 3 місяць життя
 

За третій місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 800 г; збільшення в рості 2,5 см.

У вашій сім’ї потрохи встановлюється новий графік, ритм життя, до якого всі мало-помалу пристосуються. Ви вже звикли до нових обов’язків і зараз навіть не віриться, що ще кілька місяців тому все було по-іншому.



Наступає новий період в житті дитини, який приносить деяке полегшення батькам. Кишкові кольки до цього часу зазвичай проходять, дитя починає гратися власними ручками, що приносить велику радість батькам! Малюк багато експериментує зі звуками. Майте напоготові фотоапарат чи відеокамеру, адже деякі «перли» обов’язково варто закарбувати в сімейному архіві.

Інколи Ви не впізнаєте свого малюка, який вже стільки всього вміє! Кожного дня Ви помічаєте все нові і нові досягнення свого чада, розвиток його (і фізичний і нервово-психічний) відбувається швидкими темпами. Дитя активніше починає контактувати з дорослими. Ви можете спостерігати за реакцією дитини на знайомі обличчя, вона впізнає «своїх» і знає хто «чужий» (це відображається в міміці). Дитя досить швидко реагує на джерело звуку, йому подобається слухати музику.

Радимо Вам зараз бути особливо пильними, не залишайте дитину на пеленальному столику, дивані, чи іншому місці, з якого можна скотитися і впасти. Адже ще вчора немовля лежало майже нерухомо, а сьогодні може запросто перекотитися на бочок. Якщо потрібно терміново відійти (навіть на кілька секунд) – положіть малюка в дитяче ліжечко чи простеліть щось на підлозі, і покладіть маля туди.

Коли Ви викладаєте дитину на живіт, вона вже підіймає голівку, опирається на передпліччя і з цікавістю вивчає навколишній світ. Вираз обличчя малечі стає більш осмисленим, вона реагує на посмішку, розмову дорослих, у відповідь жвавішає, може видавати різні звуки, посміхатися. Забезпечте дитині свободу рухів: одяг, який не сковує, перебування в просторому манежі, чи на підлозі. Це дуже корисно для нормального розвитку малечі.

Щодо харчування малюка, то єдиною їжею для нього поки що має залишатися грудне молоко. За одне годування маля висмоктує близько 130±20 мл молока. Проміжки між годуваннями поступово збільшуються (хоча, це дуже індивідуально, і якщо дитя просить груди досить часто – не відмовляйте йому). Часом матері починають вводити перші страви прикорму вже в 3 місяці. Ми наполегливо радимо Вам не поспішати! Доведено, що раннє (до 6 місяців) введення в раціон харчування дитини соків та пюре може призвести до різних проблем, таких як порушення травлення та різні алергічні реакції.

Часто молодих матерів цікавить питання: чи потрібно давати додатково воду дитині, яка знаходиться на грудному вигодовуванні? Педіатри в цьому питанні одностайні: у перші 6 місяців життя дитина не потребує жодної іншої їжі чи пиття окрім материнського молока («переднє» молоко - менш поживне, служить питтям для маляти, а опісля прибуває більш жирне, поживне молоко, яким дитина насичується. Більш детально про це Ви можете прочитати у нашій статті.

Сон маляти все ще займає більшу частину доби (сумарно приблизно 16-16,5 годин). Нічний сон стає все міцнішим, займає в середньому 10-11 годин. Якщо Ваш малюк все ще погано спить вночі, або прокидається дуже рано – не хвилюйтеся, це минає по мірі дорослішання дитини.

Крихітка починає проявляти інтерес до іграшок. Дуже доречними зараз будуть підвісні іграшки в ліжечко. Малюк намагатиметься доторкнутися до них ручкою чи ніжкою. Дайте маляті в ручку брязкальце і допоможіть йому видобути звук з іграшки. Дитина дуже зрадіє такій грі, особливо, коли зрозуміє, що це вона приводить в рух брязкальце, заставляє його «дзвеніти». Малятам у цьому віці дуже подобається грати у хованки: заховайте іграшку під шарфиком, хусткою чи покривалом, а потім покажіть малечі. Заховайтесь самі за покривалом…«Ку-ку!». Цікавою для малечі буде гра, коли несподівано «на горизонті» з’являтиметься якийсь предмет, а потім так само несподівано зникатиме (наприклад м’яч).

Коли Ви показуєте якийсь предмет, старайтеся завжди називати його. Під час прогулянки (чи то на вулиці, чи навіть по квартирі) також називайте малюку предмети, речі, які зустрічатимуться вам. Коли показуєте дитині зображення тваринок, також називайте їх і виразно промовляйте як «говорить» та чи інша тварина (корова «муууу!», собака «гав!» і т.п.). Також, для найменших дуже корисними будуть віршики чи оповідання, в яких є багато повторів : жу-жу-жу і т.п.

Нова іграшка, яка може зацікавити 3-місячне маля – неваляшка. Покладіть дитину на животик і розгойдуйте перед нею яскраву неваляшку. Також, малюку можуть сподобатися іграшки-дзвіночки, що кріпляться на зап’ясті ручки. Потрусіть ручкою дитини, нехай вона зрозуміє, звідки долинає дзвін, потім потрясіть іншою ручкою, на яку Ви попередньо також одягнете манжетик з дзвіночками. Малюк зрозуміє, що рух його ручок заставляє «співати» дзвіночки. Така гра допоможе крихітці швидше вивчати частини свого тіла і гарно розвиває координацію рук та очей.

Наприкінці третього місяця життя малюк вміє:

• лежачи на животі, підіймає голівку на 45° (інколи і на 90°);

• добре тримає голівку;

• часто «агукає», «приспівує» (протягує звуки);

• добре слідкує поглядом за предметами в межах свого поля зору;

• висловлює радість (видає звуки від захвату);

• проводжає поглядом предмет, який переміщується перед його обличчям на відстані приблизно 15 см.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по місяцях: 9 місяць життя

За дев'ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 500 г, збільшення в рості - 1,5 см.

Дитя вже цілком впевнено сидить протягом тривалого часу, самостійно сідає, з положення сидячи – лягає. Може навіть підвестися, тримаючись за опору, пересуватися в такий спосіб (наприклад, по периметри манежу, або вздовж дивану).

Розвиток дитини по місяцях: 8 місяць життя

За восьмий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 550 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк вже може сісти без сторонньої допомоги і впевнено сидить з прямою спинкою, добре повзає (проте, не всі малята повзають, нехай Вас не лякає, якщо Ваша дитина відмовляється освоювати цей спосіб пересування, вона, швидше за все, зайнята зараз іншими тренуваннями: намагається встати, зробити перший крок). Наступна вершина, яку дитя наполегливо хоче підкорити - вміння стояти, ходити (перехід тіла у вертикальне положення). Деякі сміливці вже вирушають у перші подорожі по кімнаті, тримаючись за опору (все, що трапиться на шляху: меблі, підвіконня, чи просто опираючись на стіну).

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.

Розвиток дитини по місяцях: 6 місяць життя

За шостий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 650 г; збільшення в рості – 2 см.

Цей місяць є дуже відповідальним, адже стільки змін відбувається у звичному житті дитини. Потреби маленького організму зростають з кожним днем, тому навіть якщо грудне молоко є у мами в надлишку – воно вже не може покрити їх усіх. Саме тому шостий місяць життя вважається ідеальним для введення першого прикорму. Детально про те, як правильно вводити перші страви, з чого почати та інші цікаві деталі, які стосуються цього важливого етапу в житті малюка, читайте у наших статтях з розділу «Грудне вигодовування».