Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по місяцях: 6 місяць життя

Розвиток дитини по місяцях: 6 місяць життя
 

За шостий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 650 г; збільшення в рості – 2 см.

Цей місяць є дуже відповідальним, адже стільки змін відбувається у звичному житті дитини. Потреби маленького організму зростають з кожним днем, тому навіть якщо грудне молоко є у мами в надлишку – воно вже не може покрити їх усіх. Саме тому шостий місяць життя вважається ідеальним для введення першого прикорму. Детально про те, як правильно вводити перші страви, з чого почати та інші цікаві деталі, які стосуються цього важливого етапу в житті малюка, читайте у наших статтях з розділу «Грудне вигодовування».



До шостого місяця життя всі новонароджені (доношені) малята подвоюють масу тіла, з якою народилися. За одне годування піврічна дитина висмоктує вже близько 160±20 мл. Відповідно, процес перетравлювання їжі стає все тривалішим і подовжує інтервали між годуваннями (до 3,5 – 4 годин).

Ще одна важлива подія цього віку – прорізування зубів. Знову ж таки, відбувається це в усіх малят дуже індивідуально, у когось – раніше на кілька місяців, у когось – пізніше, але саме піврічний вік за середніми показниками є тим періодом, коли беззуба посмішка малюка відходить у минуле. Зазвичай першими з’являються 2 нижніх (або верхніх) центральних різці (частіше поодинці, а інколи і одночасно). Не варто хвилюватися, якщо маляті вже 6 місяців, а зубів іще немає, це не є показником якихось відхилень чи проблем, адже основним фактором, який впливає на прорізування зубів – це спадковість. Проте, якщо перший зубчик не з’явиться до 8 місяців – зверніться до лікаря, адже прорізування зубів може затримуватись і у зв’язку з деякими захворюваннями.

Однією з ознак того, що зубчик скоро буде – підсилення слиновиділення та підпухання ясен. Малюк пхає іграшки (чи інші предмети) до рота, тре ними припухлі ясна. Тому зараз особливо важливо слідкувати за чистотою іграшок крихітки, часто мити їх з милом, можна навіть прополоскати кип’яченою водою. Також, часто перед появою зуба дещо порушується загальний стан малечі: вона стає примхливою, тривожно спить, може знизитися апетит, почастішати випорожнення кишечника, інколи навіть підвищується температура тіла. Опірність організму перед хворобами під час прорізування зубів знижується, тому будьте зараз особливо обережними.

Як Ви можете допомогти дитині, у якої прорізуються зубки (полегшити цей процес)?

• Спробуйте зробити малюку масаж ясен – вказівним пальцем виконуйте кругові рухи по їх поверхні. Ваші руки, звісно, мають бути добре вимитими, нігті – коротко обстриженими.

• Придбайте спеціальні кільця, які наповнені рідиною. Якийсь час потримайте їх в холодильнику, коли кільця охолодяться – запропонуйте дитині (погризти). Охолоджене кільце заспокоїть запалені ясна, адже холод є природнім знеболювальним.

• В аптеці можна придбати спеціальні лікарські засоби, які мають ефект анестезії для ясен і знімають біль.

• Народна медицина пропонує природні знеболювальні засоби, які ще й знімають почервоніння та набряки: обережно протріть ясна дитини відваром ромашки чи медом.

Маля активно росте, з кожним днем стає все активнішим і вправнішим. Зараз саме час ввести нові вправи у щоденний гімнастичний комплекс.

1. Малюк лежить на спині. Притримуємо однією рукою ніжки дитини, іншою рукою тримаємо маля за ручку і повільно садимо його. Наступний етап – беремо дитя за обидві ручки (не притримуємо ніжки) і обережно садимо. Потім пробуємо підняти дитину до положення сидячи за відведені в сторони ручки.

2. Вихідне положення – як у попередній вправі: малюк лежить на спині. Піднімаємо випрямлені ніжки дитини («кутик»).

3. Дитина лежить на животі. Однією рукою Ви притримуєте ніжки малечі, іншою тримаєте яскраву іграшку-брязкальце над головою маляти (так, щоби дитя могло її бачити). Помітивши цікавий предмет, дитина буде тягнутися до нього, виконуючи дуже корисну вправу для зміцнення м’язів попереку і спини.

4. Маля знаходиться у попередньому вихідному положенні (на животі), дорослий стоїть позаду. Ви поступово припіднімаєте дитину за випрямлені руки до положення стоячи (спершу малюк стане на колінка, потім – на ніжки).

5. Поворот зі спини на живіт (мама спершу допомагає малечі, а потім спонукає до самостійного перевороту цівкою іграшкою: «Дотягнися до іграшки!».

6. Повзання за іграшкою з допомогою дорослого: мама підтримує маля під грудьми однією рукою, іншу приставляє до п’яток, забезпечуючи опору для відштовхування.

У цьому віці малята вже починають соромитись чужих людей, здається, що вони стали менш товариськими. Все це говорить про те, що дитя вже добре розрізняє «своїх» і «чужих», тому виглядає дещо насторожено, бачачи нове обличчя, може навіть розплакатися, шукати захисту біля мами (рідної людини). Не сваріть малюка за це, не змушуйте іти на руки до чужої людини, спокійно поясніть, хто завітав до вас в гості і заспокойте маля. Всі ці зміни у поведінці свідчать лише про те, що дитина дорослішає.

Сон піврічної дитини займає, в середньому 16-16,5 годин на добу. Нічний сон – зазвичай вже безперервний і продовжується 9-10 годин. Денний сон продовжується 1,5-2 години по 3-4 рази на день.

Періоди неспання малюк проводить активно: вдосконалює рухові навички («відшліфовує» перевороти, пробує сісти, повзти), досліджує усі предмети, які зустрічає на своєму шляху. Також, малюк багато агукає і експериментує зі звуками.

Наприкінці шостого місяця життя малюк вміє:

• підтримувати голівку на одному рівні з тілом, коли Ви допомагаєте йому сісти;

• вміло захоплювати предмети;

• вимовляє деякі голосні і приголосні (або перші склади);

• деякий час може сидіти самостійно;

• рівно, стійко стоїть при підтримці під пахви.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по місяцях: 9 місяць життя

За дев'ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 500 г, збільшення в рості - 1,5 см.

Дитя вже цілком впевнено сидить протягом тривалого часу, самостійно сідає, з положення сидячи – лягає. Може навіть підвестися, тримаючись за опору, пересуватися в такий спосіб (наприклад, по периметри манежу, або вздовж дивану).

Розвиток дитини по місяцях: 8 місяць життя

За восьмий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 550 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк вже може сісти без сторонньої допомоги і впевнено сидить з прямою спинкою, добре повзає (проте, не всі малята повзають, нехай Вас не лякає, якщо Ваша дитина відмовляється освоювати цей спосіб пересування, вона, швидше за все, зайнята зараз іншими тренуваннями: намагається встати, зробити перший крок). Наступна вершина, яку дитя наполегливо хоче підкорити - вміння стояти, ходити (перехід тіла у вертикальне положення). Деякі сміливці вже вирушають у перші подорожі по кімнаті, тримаючись за опору (все, що трапиться на шляху: меблі, підвіконня, чи просто опираючись на стіну).

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.

Розвиток дитини по місяцях: 5 місяць життя

За п’ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 700 г; збільшення в рості – 2 см.

Одне з основних досягнень цього місяця – здатність точно взяти предмет рукою (після цього, звісно, відправити його до рота =)). Також, помітним стає стремління дитини сісти, інколи маляті навіть вдається кілька секунд посидіти, опираючись на підлогу витягнутими перед собою руками. Дитя впевнено опирається ніжками об тверду поверхню і стійко стоїть, коли Ви підтримуєте його під пахвами. Якщо ви систематично тренуєтесь в умінні стояти, то можете досягнути вже певних успіхів до цього часу – маля стоїть, тримаючись за Вас руками (без підтримки під пахви).