Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: тринадцятий тиждень вагітності

Тринадцятий тиждень вагітності: плід
 

Плід

Дитинка вже стає такою великою і штовхає вашу матку. Вона важить трошки більше від 30 грамів і завдовжки біля 7 сантиметрів. Коли ви не вагітні ваша матка має розмір приблизно маленької груші. За 12 тижнів матка виростає до розмірів великої груші, після 16 тижнів вона стане приблизно як грейпфрут, а на 20му тижні вона матиме розмір маленької дині. Через 24 тижні вагітності ваша матка збільшиться до розмірів маленького кавуна, а за 28 тижнів буде як не повністю надута повітряна кулька. В період пологів матка з щільно зімкненою шийкою нагадує велику й міцно зав’язану повітряну кульку.

Матка може бути нахиленою вперед чи назад. Якщо ваша нахилена вперед, то ви вже можете своїми руками відчути її над лобковою кісткою. Або ваша «половинка» може відчути дитинку в вашому животику. Якщо ж ні, то спробуйте ще раз через тиждень-два. Протягом вагітності ви можете відчувати «тягнучий» біль. Це нормально. Іноді біль може трошки посилюватися, адже ваші органи (шлунок, печінка, підшлункова залоза, жовчний міхур) мають посунутися, щоб дати місце для росту матки. Матка – порожній і м’язистий орган, який реагує на зміну навколо і відповідає невеличким напруженням, наприклад, як під час оргазму. А тепер всередині вас розвивається дитина і ваша матка може скорочуватися чи натягуватися під час ваших буденних справ або коли ви відчуваєте оргазм. Це нормально. Ви можете відчувати це частіше, коли ви знервовані чи коли наповнений сечовий міхур. Легкі скорочення матки корисні для дитини – для неї це як обійми, знак, що мама поруч. Вони навіть мають офіційну назву – скорочення Брекстона-Хіка (Braxton-Hicks contractions). Але деякі майбутні матусі можуть не відчувати скорочень аж до двадцятого тижня, проте як інші можуть відчути їх раніше за тринадцятий.

Майбутня мама

Бути вагітною – це чудово! Ви на сьомому небі від щастя, але іноді виникають моменти, в які у вас з’являються сумніви чи почуття незахищеності. Вони стосуються саме того маленького, що зростає всередині вас. Чи буде з ним все нормально? Чи матиме всі органи і чи будуть вони здоровими? Чи не буде в нього забагато чи замало пальчиків? Навіть якщо ви повний оптиміст, все одно закрадаються думки про все, що може піти не так. Єдине, що може поставити ваш глузд на місце в такі моменти – це те, що є щось ви можете зробити для дитинки зараз. Ваш малюк росте і має рости, і в цей період ви нічого не вдієте, щоб вплинути на це. Якщо ви і досі переймаєтесь, то проконсультуйтесь зі своїм лікарем, які тести для перевірки вашого здоров’я ви могли б зробити.

Але пам’ятайте: майже всі немовлята народжуються здоровими. Не варто перейматися, цим ви тільки змарнуєте цей чудовий період вагітності. Вірте в природу, добро і, головне, в себе. Насолоджуйтесь своїм животиком і думкою про те, що в ньому росте маленьке диво.

Майбутній тато

Ваша жіночка знов сяятиме. Вона більше не вважає себе огидною і знов повертається її інтерес до вас. Хоч вона все ще вагітна, але почувається значно краще.
Завдяки цьому і ви краще почуваєтесь. Ви десь вже прочитали, що батько також може відчувати синдроми вагітності, коли чекає на народження дитини і тепер думаєте, що ваша втома якось з цим пов’язана. Це може бути пов’язано з тим, що ваша жіночка розмовляє лише про дитину зі своїми подружками та матір’ю і ви почуваєтесь трошки обділеним увагою. Ви обіцяєте собі, що почитаєте трошки більше про дитинку і все, що з нею пов’язане. Ви, звичайно, вже мали не одну довгу розмову зі співпрацівником, який нещодавно став батьком і не може напатякатись про народження сина.

І ви вирішуєте здивувати дружину приємними вихідними, забувши про всі ці проблеми і лише насолоджуючись компанією одне одного.

Братик/сестричка

Це дійсно правда! Дитинка росте всередині мами і ви можете побачити її, якщо підете з нею на УЗД. Ну може «побачити» - це гучне слово, на моніторі ви навряд розберете, де там дитина. Вам, звичайно, пояснять де там що, але скоріш за все ви побачите лише маленький сіренький комочок, що рухається. Але звук биття серця вже достатньо чистий. Це дуже цікаво його послухати.
Плід ще буде довго розвиватися до того, як стане справжньою дитинкою. Але доктор приємний і ваша мама щаслива. Вона відвезе вас назад до школи і ви зможете розповісти новини про дитинку своїм друзям. Це круто, бо в вашому класі ніхто не очікує на братика чи сестричку!

* підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Плюси і мінуси зимового зачаття

Зима - це не найвдаліший час для планування і зачаття дитини. У цьому упевнені багато майбутніх мам і тат. У цей час в жіночому організмі підвищений рівень пролактину - гормону, який пригнічує роботу яєчників і пригнічує сексуальний потяг людини. Саме тому дозрівання яйцеклітини в холодну пору року трапляється набагато рідше, ніж навесні або влітку. Однак діток, зачатих взимку, не набагато менше, ніж літніх, весняних або осінніх.

«Вагітність» чоловіка

Вагітною жінка одна не буває, якщо вона живе з близькою людиною. Зазвичай завжди «вагітні» обидва партнери. Як це може бути? Усім відомо, що в людей, що живуть разом, які близькі одне одному, навіть думки сходяться, вони стають схожими ззовні, повторюються симптоми хвороби в обох, якщо хворіє один (не про інфекційні хвороби).

Календар вагітності: сорок перший тиждень вагітності

Ваша вагітність: 41 тиждень

Так як ваша «заповітна» дата вже настала і минула, ви можете почати хвилюватися. Заспокойтеся, бо більшість жінок, що вагітні вперше, проходять через це. Не переймайтеся, скоро маля лежатиме на ваших руках і буде щасливе вас бачити.

Календар вагітності: сороковий тиждень вагітності

Ваша вагітність: 40 тиждень

Клас! Ви це зробили! Тепер кожного дня може статися так, що ви вже триматимете дитину на руках, дивитиметься в її очі, і тихенько шепотітимете: « я така щаслива бачити тебе!».