Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Відвідування стоматолога в період вагітності і лактації

Відвідування стоматолога в період вагітності і лактації
 

На запитання відповідає головний лікар клініки «Медісса» Нешенко Світлана Леонідівна

Лікар стоматолог входить до складу основних спеціалістів, яких необхідно відвідувати під час вагітності та годування груддю.

Чому необхідно спостерігатися у стоматолога під час вагітності та лактації?



Протягом вагітності в організмі жінки відбувається гормональна перебудова. Це призводить до нудоти і блювоти, підвищення апетиту – збільшується концентрація кислотності в слині. Підвищена кислотність – це сприятливе середовище для розмноження бактерій, які ушкоджують зубну емаль.

Крім того, під час вагітності в жіночому організмі падає вміст кальцію, вітамінів та інших корисних мікроелементів.

Але найбільше кальцію жіночий організм втрачає під час годування груддю. У молоко йде більше кальцію, ніж на побудову скелета дитини.

Тому, до періоду лактації потрібно приготуватися завчасно. Обов'язково проконсультуйтеся у стоматолога ще в період вагітності. Він порекомендує комплекс вітамінів і мікроелементів, які не зашкодять плоду і адаптують організм до годування грудьми.

Кожен організм індивідуальний і лікар, виходячи з індивідуальних особливостей, дасть оптимальні рекомендації з харчування саме для Вас.

Чи безпечно лікувати карієс під час вагітності та годування?

Лікувати карієс під час вагітності та годування груддю не тільки безпечно, але й необхідно. Карієс – це процес інфікування організму. Майбутня або годуюча мама може через свій організм передати проблеми з ротовою порожниною своїм дітям. Дослідження показали, що бактерія streptococcus mutans, що викликає карієс, може передаватися навіть при поцілунку матері і дитини.

ВАЖЛИВО! Ускладнення карієсу (пульпіт і періодонтит) призводять до запалення пульпи зуба. Токсини з вогнищ запалення можуть утворювати в організмі хронічні вогнища інфекції, що вкрай небажано і для матері і для дитини.

Так само, будь-який біль, у тому числі зубний, негативно позначається на психоемоційному стані вагітної жінки і, як наслідок, на розвитку плоду.

З якого терміну можна починати лікування?

Починати лікування в стоматологічній клініці можна після 1 триместру вагітності. У кожного періоду вагітності є свої особливості, на які повинен звертати увагу лікар стоматолог.

Чи можна робити анестезію при вагітності та лактації?

Не тільки можна, але і вкрай необхідно. Сучасні анестетики призначені, в тому числі, і для вагітних жінок. Вони роблять лікування безболісним і якісним. А за рахунок адреналіну, міститься в них, велика частина анестетиків накопичується саме в місці уколу, і тільки незначна їх кількість всмоктується в кров. Тому сучасні анестетики, що застосовуються в стоматології, ніяк не впливають на дитину.

Чи можна робити рентген при вагітності?

Сучасна стоматологія використовує високочутливі датчики і плівки, рентгенівське випромінювання яких у 8-10 разів менше, ніж в рентген апаратах старих поколінь.

Крім того, під час застосування рентгена використовується захист у вигляді свинцевого фартуха.

Тому рентгенографія у вагітних можлива, і в складних випадках навіть необхідна.

Важливо! Категорично заборонений при вагітності рентген, при якому рентгенівські промені проходять поруч з плодом або безпосередньо через нього.

Пам'ятайте! Дуже важливу роль у здоров'ї дитини відіграє здоров'я її матері. Приділяйте величезну увагу профілактиці карієсу. Не забувайте регулярно відвідувати стоматологічну клініку, починаючи з етапу планування вагітності. Виконуйте рекомендації лікаря і частіше посміхайтеся.

Записатися на консультацію до стоматолога в період вагітності або годування можна на сайті: < a rel = " nofollow " href="http://www.medissa.ua/poseshenie-stomatologa-v-period-beremennosti-i-laktacii/">www.medissa.ua

або за телефоном у м. Київ: ( 044 ) 502-67-67

« Медісса» - мережа клінік дитячої стоматології в Києві , Сімферополі та Севастополі .
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас