Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи мають постити вагітні жінки?

Чи мають постити вагітні жінки?
 

Продовжуючи тему посту, яка останнім часом активно піднімається на нашому сайті, доречним буде згадати про піст під час вагітності - питання, яке також є дуже актуальним зараз.

Перше, на що потрібно звернути увагу, з’ясовуючи, чи сумісними є піст і вагітність, - це те, що основним покликанням і обов’язком жінки (у християнстві зокрема) є народити дитину. А відповідно, - трепетно піклуватися про своє здоров’я під час вагітності, не проводити жодних експериментів («А от спробую я …»), аби максимально добре і сумлінно виконати цю місію. Отже, дотримуватись суворого посту вагітні не мусять (точніше, навіть не мають права).

Звісно, говорити конкретно і однозначно «ні» чи «так» в таких тонких питаннях не можна, Ви маєте розуміти, що вагітність в усіх протікає по-різному, має значення, також, термін вагітності: якщо Ви, наприклад, вирішите розпочати строгий піст на ранніх термінах вагітності, коли формуються усі органи і системи дитяти, то можете дуже нашкодити власному здоров’ю та здоров’ю малюка, зокрема в цей період обмеження в їжі можуть вплинути на протікання вагітності значно негативніше, ніж, наприклад, на пізніх термінах, але, знову ж таки, - все індивідуально.

Тому найперше, що має зробити майбутня мати, яка вирішила постити, - проконсультуватися з лікарем, який знає усі особливості протікання її вагітності, зможе допомогти визначити «ступінь суворості» посту (які продукти можна буде на якийсь час обмежити у своєму раціоні без ризику шкоди для здоров’я, на який термін можна вводити такі обмеження, а можливо такі обмеження Вам узагалі протипоказані). Якщо Ви, з якихось причин, не хочете обговорювати цю тему зі своїм лікарем, все одно маєте розуміти, - суворий піст, з дотриманням усіх канонів «від і до» для жінки, яка носить під серцем дитя - заборонений!

Якщо Ви звернетесь до свого духівника, шукаючи правильне рішення, він може порадити Вам полегшений варіант посту, враховуючи особливості вашого стану, чи запропонує постити в окремі дні (наприклад в п’ятницю, чи ін., чи більш суворо постити в перший та останній тижні посту, а в інші дні харчуватися як звичайно).

В будь-якому випадку, навіть якщо лікар заборонить Вам постити у зв’язку з особливістю протікання Вашої вагітності, Ви завжди маєте пам’ятати про іншу сторону посту – відвідування церковних Служб, часте приймання Святих Таїн, збільшення часу, який відведений для молитви та зменшення часу, проведеного за комп’ютером чи біля телевізора, утримання від розваг, чи будь-яке інше утримання, яке Ви встановите для себе самостійно. Адже в кожного з нас свої пристрасті, і якщо ми спробуємо заглянути всередину себе, - швидко зрозуміємо, яка наша жертва буде найбільш вагомою, чим ми давно зловживаємо, та що є найбільш потрібним для нашого духовного здоров’я саме зараз.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас