Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що потрібно знати, якщо Ваша дитина знаходиться на штучному вигодовуванні? (Частина 2)

Що потрібно знати, якщо Ваша дитина знаходиться на штучному вигодовуванні? (Частина 2)
 

Не варто експериментувати з дитячими сумішами, різноманітність тут не є доцільною. Коли Ви оберете потрібний варіант (той, який не викликатиме алергію та відповідатиме іншим вимогам) – зупиніться на ньому.



Готуючи суміш, використовуйте спеціальну воду для дитячого харчування. Таку воду не потрібно кип’ятити. Якщо Ви використовуєте для приготування дитячої суміші кип’ячену воду з-під крану, то дитина недоотримує багато мінеральних речовин, а деякі отримує в надлишку (оскільки наша водопровідна вода за своїм складом не є збалансованою). Окрім цього, при кип’ятінні води, деякі елементи (той самий хлор), вступаючи в реакцію, здатні перетворюватись на інші, - небезпечні для здоров’я.

Ознаки алергії на суміш:

• приступи плачу після годування;

• стійкий понос (чи закрепи);

• шкірні висипи на обличчі і навколо анального отвору;

• сухість шкіри.

Якщо Ви помітили такі симптоми у своєї крихітки, спробуйте змінити суміш. У випадку, коли це не допоможе, - зверніться до лікаря, адже причина недомагання може бути не в харчуванні.

Ще одна очевидна вимога у приготуванні дитячої суміші - чистота. За нею потрібно ретельно стежити, адже в штучному харчуванні, на відміну від грудного молока, немає, нажаль, жодних захисних факторів. Руки того, хто готує суміш, повинні бути добре вимитими, посуд – простерилізованим.

Інструкція по приготуванню суміші написана на кожній упаковці. Завжди строго дотримуйтесь її! Не допустимо будь-що додавати (цукор, сіль чи ін.), розводити більшою чи меншою кількістю води на власний розсуд (виняток – якщо Ви робите це за рекомендацією лікаря).

І на останок: те, що Ви не годуєте груддю, не означає, що тепер дитина може повністю обійтися без Вас. Контакт під час годування необхідний не лише малюку, а й мамі. Годуючи дитя з пляшечки, частіше беріть його на руки, або лягайте поруч (як при годуванні грудьми), погладьте крихітку, пригорніть, відчуйте ніжність цього особливого моменту!

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас