Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Найкращий подарунок до Великодня – писанка!

Найкращий подарунок до Великодня – писанка!
 

Серед давніх звичаїв, пов’язаних зі святом Великодня, - звичай освячувати писанки, а потім обдаровувати ними родичів та друзів. Справді, важко знайти більш оригінальний подарунок до свята Пасхи, ніж красива писанка, зроблена своїми руками! Сьогодні не складно знайти в мережі відео з різними майстер-класами по виготовленню писанок, а в спеціальних магазинах можна придбати відповідні інструменти: писачки, віск, фарби та інше. Отже, все вже готово, залишилось вибрати візерунок і можна приступати до роботи.



А чи задумувались Ви про те, що писанка може бути не лише красивою, а й змістовною? Здавна писанка несе особливу енергетику та посил, адже малюнки на ній – не випадкові, кожен з них має свій символ. Особливо актуально буде дізнатися про символіку орнаменту тим, хто готує писанку на подарунок: Ви зможете розповісти тому, кому адресується писанка, про зображені на ній символи, вклавши в свій дарунок певне побажання.

Залучіть дітей до створення писанок, їм буде дуже цікаво! Можна разом спробувати зробити писанку в подарунок для бабусі з дідусем, улюбленого вчителя, чи для подруги (друга). Це буде дуже творчий та пізнавальний процес.

Ось перелік деяких традиційних орнаментів та лаконічний опис їх символіки:

Безконечник (зиґзаґ) – хвилястий орнамент (символ води) – втілення вічності. Означає безсмертя, гармонію, рух.

Спіраль – символ зародження нового життя, життєвої сили.

Квіткові орнаменти (ружа, дзвіночок) – означають народження і цвітіння нового життя, несуть побажання здорового потомства. За традицією, жінкам, які довго не мають дітей, радять розмальовувати писанки квітами і дарувати їх дітям.

Зірка – символ кохання (в українському фольклорі – символ дівчини, а місяць – хлопця).

Гілочки ялини чи сосни – символ здоров’я, молодості, росту.

Сонце – символ єдності.

Дерево життя - означає єдність світу (найпоширенішим символічним зображенням дерева життя є стовбур з трьома відгалуженнями (гілочками: батько, мати і дитина).

Багатою є і кольорова символіка писанок та крашанок:

Червоний колір символізує радість, добро. Саме червона крашанка є основним символом Пасхи.

Зелений колір традиційно є символом життя, пробудження, весни.

Жовтий – колір сонця, тепла і врожаю.

Блакитний символізує чистоту (символ неба і повітря).

Чорний – колір потойбіччя, усього невідомого, символізує продовження життя після смерті. Часто у писанках є фоновим кольором, на якому всі інші кольори розкриваються з особливою яскравістю.

Коричневий – символ життєдайної сили землі.

Красивих і змістовних Вам писанок!

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас