Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Причини енурезу у дітей (частина 2)

Причини енурезу у дітей (частина 2)
 

Що стосується психологічних причин, які можуть стати поштовхом до розвитку таких проблем, як енурез, до них можна віднести і емоційні конфлікти. Зокрема, часто ці причини є дуже неочікуваними та дещо незвичними для батьків.



Наприклад, трапляється ситуація, коли дитині забороняють проявляти певні емоції, присоромлюючи, або сварячись при цьому: «Тільки малюки бояться темряви!», «Хлопчики не плачуть!» і т. ін. Такі «повчання» можуть призвести до психологічного розладу, адже забороняють проявляти природню реакцію на якісь речі чи обставини, дитина не розуміє, чому так відбувається (адже справді, логіки тут немає). Але ж батьки – безумовні авторитети, вони завжди праві! Виникає внутрішній конфлікт. Наслідки такого розладу можуть бути найрізноманітнішими, серед них і енурез. Як не прикро, але саме такі, на перший погляд, не суттєві обставини, часто виявляються справжньою причиною неприємної проблеми. Аналогічну роль у розвитку проблеми енурезу може зіграти переляк, паніка, стрес чи будь-яка інша психотравматична ситуація.

Енурез як протест, - також поширений випадок, коли дитина таким чином протестує проти того, що її не влаштовує (залишають з нянькою, яка їй не подобається, віддають в дитячий садок, чи щось інше). В такий спосіб дитина прагне звернути увагу на речі, що турбують її, адже розуміє, що саме цьому фізіологічному процесу дорослі приділяють багато уваги, а отже даний метод буде дієвим.

Здебільшого, до підліткового віку проблема енурезу зникає, але буває по-різному. Інколи нічне нетримання сечі може відбуватися з різною частотою: раз на місяць, або раз на тиждень, чи щоночі. Неврози можуть призвести до розвитку такої проблеми навіть в дорослому віці.

В будь-якому випадку, якою б не була причина даної проблеми, ігнорувати її не можна. Одразу зверніться до лікаря, аби вчасно взяти ситуацію під контроль.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас