Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Правила купання малюка: керівництво для молодих батьків (частина 2)

Правила купання малюка: керівництво для молодих батьків (частина 2)
 

Яку ванночку для купання краще вибрати?

Багато батьків віддають перевагу ванночкам для купання, розробленим спеціально для новонароджених, які можна поставити в будь-яке зручне місце. Інші ж вибирають ванночки , які ставляться в дорослу ванну. Також дитину можна купати в невеликому пластиковому тазику або навіть раковині, якщо на дно покласти рушник або прогумований килимок.



Вибираючи, в чому ви будете купати свого малюка, пам'ятайте, що безпека – найважливіший аспект. Заздалегідь приготуйте все необхідне – цей список ми запропонували в минулій частині статті, а також поставте поруч тазик з чистою водою для ополіскування. Таким чином, у вас все буде під рукою, і ви зможете другою рукою постійно тримати малюка.

Пам'ятайте: ніколи не залишайте малюка одного в воді, навіть на кілька секунд!

Скільки води потрібно набирати у ванночку?

Це питання до цих пір залишається спірним. Як правило, рекомендується наповнювати ванночку теплою водою до рівня 5-8 см. Але щоб дитина не мерзла, можна налити і більше води. Дослідження показали, що більша кількість води у ванні (щоб вона покривала плечі малюка) діє на дитину заспокійливо і допомагає значно знизити втрату тепла під час купання. Але, скільки б води ви не набрали, завжди надійно тримайте дитину під час купання!

Якою має бути температура води?

Водичка повинна бути теплою, рекомендована температура – 38 ° C. Перш, ніж купати малюка, спробуйте температуру води рукою, а краще виміряйте термометром. Крім того, переконайтеся, що і в кімнаті, де ви купаєте дитину, також досить тепло і комфортно, адже дітки після купання дуже легко застуджуються.

Як потрібно тримати малюка під час купання?

Надійно тримаючи дитину під час купання, ви убезпечите її і дозволите їй відчувати себе комфортно. Однією рукою притримуйте голівку малюка, іншою – підтримуйте його тулуб і опускайте в воду ногами вперед. Підтримуйте спинку і голову дитини рукою і кистю. Оберніть руку навколо спинки малюка, щоб взяти його під пахви. Другою рукою купайте його. Щоб помити спинку і сіднички, переверніть дитину на животик, також підтримуючи її рукою за пахви.

З чого починати купання?

Більшість батьків починають з умивання дитячого личка, а далі переходять до більш забрудненим місць. Купаючи дитину, ретельно вимивайте всі складочки шкіри і геніталії.

Чи потрібно мити голову новонародженому?

Мийте голову малюкові тоді, коли його волосся вам здається брудним, або якщо помітите ознаки себорейного дерматиту – стан, що характеризується лускатими плямами на шкірі голови.

Притримуючи голівку і плечі малюка своєю рукою, нанесіть м'якими масажними рухами дитячий шампунь на його шкіру голови. Змивайте шампунь вологою мочалкою або прямо під душем, закривши рукою дитячі оченята, щоб у них не потрапила піна.

Чи потрібно купувати для дитини спеціальне мило?

Взагалі, необхідності в цьому немає. Але якщо ніжна шкіра малюка погано реагує на неідеальну у нас воду, скористайтеся м'яким зволожуючим милом. Але намагайтеся уникати ароматизованого мила, а пінка для ванної стане зовсім невдалою ідеєю.

Чи допоможе дитячий лосьйон після купання запобігти висипань і подразнень?

Більшості новонароджених не потрібен лосьйон після купання. Кращий спосіб уникнути висипань на шкірі малюка – ретельно витерти усі складочки його шкіри після купання. Якщо ви все ж вирішили придбати лосьйон, то зробіть вибір на користь гіпоалергенного засобу.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас