Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: дев´ятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: дев´ятий тиждень
 

Дитина

Чи можете ви повірити , що вже два повних місяці минуло з тих пір, як ви принесли дитину додому? Якщо вам пощастить, то на цьому тижні ви почуєте перший сміх свого малюка. Ви можете почути хіхікання або радісний вереск, коли полоскочете дитину або посміхнетеся їй вранці. Якщо ж ваш малюк досі не сміється, не турбуйтеся. Більшість немовлят починають сміятися аж до кінця третього місяця життя.



Як спить ваша дитина?

Є кілька порад щодо сну малюка, до яких повинна прислухатися кожна мама. Переконайтеся, що ви забезпечили дитині безпечні та комфортні умови для сну. Це означає, що малюк повинен спати на спині в достатній кількості одягу (або під досить теплою ковдрою), щоб не замерзнути. Але речей у ліжку не повинно бути занадто багато. Переконайтеся, що поряд з малюком немає небезпечних предметів: іграшок, подушок і інших речей, які можуть ускладнити його дихання або зіпсувати форму обличчя дитині, тому що він буде спати на них.

Створіть свій ритуал, якому ви будете слідувати перед сном. Багато хто починає його з теплої ванни, після якої слідує годування. Потім заколисування, читання або спів, все це – необхідні моменти єдності мами з малюком. Придумайте ритуал, який підійде саме вам.

Дітки у віці дев'яти тижнів ще занадто маленькі для методу Фербера. Цей досить кардинальний метод вчить батьків укладати дитину спати самостійно, в окремій кімнаті. Але навіть якщо ви вирішили, що будете користуватися цим методом, пам'ятайте, що його не можна застосовувати до діток, віком до 6 місяців.

Якщо у вас є проблеми з укладанням дитини, спробуйте дотримуватися цих порад:

• Уважно стежте за ознаками сонливості малюка.

• Кладіть дитину в ліжечко, коли вона вже майже заснула.

• Якщо дитина буде достатньо втомленою, коли ви покладете її в ліжечко, вона засне в ньому і прокинеться, то вона почне асоціювати його з комфортним сном.

• Якщо ви кладете малюка в ліжечко, а він тут же прокидається, не здавайтеся! Ваша наполегливість окупиться. Дістаньте дитину з ліжка, заспокойте і почекайте, поки вона знову почне засипати, потім знову покладіть її в ліжечко.

• Якщо ваш малюк не засинає відразу, покладіть його в ліжечко, а самі посидьте поруч у кріслі, почитайте казку або заспівайте колискову. Також допомогти заснути дитині ви зможете, ніжно погладивши її своєю рукою по грудях і животику.

• Через два-три тижні ви зможете потроху відсувати своє крісло все далі і далі від ліжечка, проте так, щоб дитина вас бачивла. Ви будете продовжувати один і той же ритуал перед сном, але зможете витрачати на нього все менше і менше часу. У результаті, ви побачите , що у вашого малюка немає проблем із засинанням.

Мама

Як ви себе почуваєте? Ви втомилися і виснажені, чи навпаки, сповнені енергії і любові через свою нову роль молодої мами? В будь-якому разі, не забувайте відпочивати і знаходити час на себе. Намагайтеся час від часу зустрічатися з подругами або знайдіть для себе секцію йоги неподалік від будинку. Можете навіть залишитися вдома і відпочити за фільмом, який давно хотіли подивитися, читанням книги або просто, валяючись у ванній. Якщо ви стали мамою, це не означає, що ваше минуле життя повинне закінчитися.

Наближається черговий похід до педіатра з вашою двомісячною дитиною. Доктор її зважить і виміряє зріст, щоб переконатися, що малюк нормально розвивається. Також педіатр огляне дитину на предмет дитячих захворювань. Заздалегідь підготуйте список питань, які вас цікавлять, щоб не забути ні про що запитати. І не забудьте взяти цей список з собою!

Розвиток дитини

Дитячий масаж – приємна процедура і для вас, і для вашого малюка. Є чимало книг і онлайн-видань, які пропонують докладні описи дитячого масажу. На сторінках нашого сайту ви також знайдете інструкції, як робити масаж немовляті.

Вирішивши зробити дитині масаж, переконайтеся, що в кімнаті тепло і комфортно. Говоріть з нею або співайте, ніжно погладжуючи її шкіру, і уважно стежте за будь-якими ознаками невдоволення. Масаж може стати прекрасною процедурою після прийняття ванни, він допоможе заспокоїти малюка перед сном.

Постійні розмови з малюком (навіть якщо говорите тільки ви) допоможуть йому розвивати свою особистість. Розкажіть йому про своє дитинство, про те, що ви робили, коли були дитиною, коментуйте все, що робите і куди йдете, говоріть все, що завгодно!

Поради

Тримати дитину постійно на руках дуже важко. Через це ви можете не встигати робити всю домашню роботу, вчасно сходити в туалет, та й просто розслабитися хоч на хвилинку. Гарячі ванни допоможуть вам позбавитися від болю в руках і плечах. Але справжнім виходом з ситуації стане дитяча переноска у вигляді кенгуру або слінга – вона звільнить вам руки, а малюк завжди буде поруч. Ви отримаєте більше свободи і будете набагато менше втомлюватися.

Носити дитину на собі – відмінний варіант і для мам з немовлятами, які страждають від кольок або рефлюксу. Фізична близькість, м'які рухи і правильне положення допоможуть дитині швидше заспокоїтися.

Якщо ви купили якусь переноску, і вам вона здалася незручною, або вона не сподобалася малюкові, спробуйте що-небудь інше. Якщо у вас є подруга, яка теж вже встигла стати мамою, спитайте у неї поради та спробуйте переноску, якою користувалася вона – так вам буде простіше визначитися, що вам краще підійде.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!